Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДОЙДЕ ИМ ВРЕМЕТО И НА БИЗНЕСМЕНИТЕ В ТОГИ

Поисках от заместника си Христо Манчев подробна справка за участието му в строителството на луксозния хотелски комплекс Вила Романа край Шабла, съобщи главният прокурор Борис Велчев в петък (23 юни), малко преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). Ръководителят на Върховната касационна прокуратура (ВКП) трябва подробно да опише още с какви доходи са извършени строителните дейности, какво е имотното състояние на съпругата му и на сина му и по какъв начин е придобито то.
Освен това, научи Параграф 22, когато справката кацне върху бюрото на главния прокурор, всички данни в нея ще бъдат проучени детайлно. Обхватът на проверката ще бъде доста широк и ще покрие дори произхода на обезпеченията, с които семейството на Манчев е гарантирало банковите си кредити, ако има такива.
Така нареченият скандал с хотелиера Христо Манчев гръмна преди около месец, когато в медиите изтече информация, че съпругата и синът му имат пръст в изграждането на луксозния хотелски комплекс. Съвсем естествено репортерските проверки установиха, че всичко около семейството на Христо Манчев е напълно законно, макар че би могло да бъде наречено съмнително или неморално.
По същия начин се разви и скандалът около втория висш магистрат със семеен хотел - бившият шеф на военния отдел във ВКП и настоящ прокурор в Софийската апелативна прокуратура Николай Ганчев. Всичко е законно, защото той винаги е бил достатъчно заможен, а и дъщерите му (които се водят собственици на бъдещото туристическо бижу) са умни и работливи. За разлика от Христо Манчев обаче Никола Ганчев се оказа заклет планинар и е вдигнал хотела си във Велинград. И още - главният прокурор не е пожелал да разговаря с него и затова е помолил свой подчинен да разпореди на Ганчев да пише обяснения за хотела.
В петък пред съдебните репортери главният прокурор Борис Велчев изрази притеснението си, че историята с хотелите на Христо Манчев и Николай Ганчев е започнала да хвърля сянка върху работата на прокуратурата. Според него край на тази полемика може да се сложи само ако максимално публично и ясно бъдат изложени данните.
Преди известно време Параграф 22 научи, че от два месеца във Върховната касационна прокуратура съществува работна група, чиято основна мисия е да провери всички сигнали за незаконния бизнес на дузина висши магистрати. Доколкото е известно, става дума за още трима-четирима хотелиери и ресторантьори, за неколцина брокери на недвижими имоти, за двама-трима съдружници в оръжейна фирма и т. н.
И точно тук е голямата интрига - кой подхвърли информацията за хотелите на Манчев и Ганчев на медиите, преди споменатата работна група да е приключила с проверките? Защото отговорът на другия въпрос С каква цел е подхвърлена тази информация? - е известен: за да могат бизнесмените в тоги да вземат необходимите мерки и да се отърват само с лек уплах и тежка досада от журналистическите пълчища.

Facebook logo
Бъдете с нас и във