Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДОЙДЕ ИМ ВРЕМЕТО И НА ЦИГАРЕНИТЕ ТРАФИКАНТИ

Осем членове на престъпна група, сред които и двама митничари, застанаха в понеделник (16 април) пред Русенския окръжен съд по обвинение за контрабанда на цигари. След неколкократни отлагания най-сетне пред Темида се изправиха Венцислав Стоянов, организатор на групата, и съучастниците му Валентин Иванов, Иван Недев, Илия Даскалов, Петър Парашкевов, Валентин Петров. На подсъдимата скамейка бяха и двамата митничари от Свиленград Иван Герджиков и Тодор Баджаков. Срещу всички от групата са повдигнати по две обвинения - по чл. 242 от Наказателния кодекс (за контрабанда) и по чл. 321 от НК (участие в организирана престъпна група).
Още в понеделник подсъдимите поискаха да се проведе съкратено съдебно производство по чл. 371, ал. 1 от Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), според който при предварителното изслушване на страните подсъдимият и неговият защитник, гражданският ищец, частният обвинител и техните повереници могат да дадат съгласие да не се провежда разпит на всички или на някои свидетели и вещи лица, а при постановяване на присъдата непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи и експертни заключения от досъдебното производство.
Подсъдимите се отказаха от разпит на свидетелите и се съгласиха с приобщаване на показанията им, дадени по време на досъдебното производство. Шестимата русенци дори бяха склонни да признаят вината си. Двамата митничари обаче отказаха, а защитниците им настояха за разпит на вещите лица. Съдът успя да разпита четирима от експертите, но други двама не се явиха и делото бе отложено за 30 май.
Името на Венцислав Стоянов нашумя в Русе покрай първото дело, заведено в дунавския град по Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, придобил популярност като закона Петканов.
Разработката срещу престъпната група започна през 2005 година. На 7 ноември с. г. на ГКПП Дунав мост при опит да изнесе контрабандно от страната 35 мастербокса цигари от различни марки бе задържан един от групата (тогава органите на реда не съобщиха името му). Втората реализация по случая бе извършена със съдействието на Регионалния център за борба с трансграничната престъпност (Център СЕКИ), със седалище в Букурещ. При съвместната операция на 13 декември 2005 г. на румънския ГКПП Вършан бе задържан друг член на групата (отново останал анонимен), който се опита да изнесе контрабандно от Румъния 25 мастербокса цигари марка Мемфис.
Наблюдението над групата контрабандисти продължи и през следващата година. На 18 януари 2006 г., след получена конкретна информация, че групата има намерение да осъществи контрабанден износ на цигари през ГКПП Капитан Петко Войвода, полицията пристъпи към цялостното й неутрализиране.
По време на митническа проверка на граничния пункт, в камион Мерцедес 310Д, шофиран от Венцислав Стоянов, в специално изграден тайник в каросерията на автомобила бяха намерени и иззети 30 мастербокса цигари марка Мемфис.
След обиски в домовете и обектите, стопанисвани от членовете на групата, ченгетата намериха и иззеха още осем мастербокса папироси от различни марки.
Полицаите, докато разработвали контрабандистите, получили сигнал, че в групата участват и двама митничари. Русенската окръжната прокуратура, местното следствие, представителите на държавното обвинение в Хасково и секторът Борба с организираната престъпност-Хасково установиха, че става дума за служителите от митницата в Свиленград Иван Герджиков и Тодор Баджаков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във