Параграф22 Daily

§22 Анализи

Дойде ли му времето на точния купувач за Камен бряг?

Темата за фалираната през 2014 г. Корпоративна търговска банка периодично се превръща в политическа дъвка. Със сигурност и третото предсрочно наддаване за любовта на народа няма да мине без употребата й. Друг е въпросът, до какви резултати ще доведе това "упражнение"...

Историята е банална, защото я "дъвчем" редовно от осем години и половина. Въпреки това ще припомним някои "опорки": финансовата институция е ликвидирана силово; разгромът й е съпроводен с

откровени, но благословени "отгоре" кражби на активи;

т. нар. отговорни институции продължават да затварят очите си пред вторичното разграбване на КТБ-активите, т.е. на работещи предприятия, които вече се продават за жълти стотинки.

Такъв е случаят с имотите на "Пирин голф пропъртиз" ООД (едно от стотиците дружества, поели по пътя на несъстоятелността след затварянето на банката) на Камен бряг, чиято съдба „БАНКЕРЪ“ следи от години. Интересът ни към него беше предизвикан още през 2019 г., когато стана ясно, че близо 40 дка на брега на морето ще бъдат пуснати за продажба.

Разбира се, по онова време оценката на златния имот беше близка до реалните пазарни цени, но днес нещата са катастрофално различни.

Това показва последното обявление, публикувано в бюлетина за продажба на назначения от съда синдик на фалиралото дружество -  Ванко Митев. На 8 февруари той ще търси купувач за двата поземлени имота на дружеството: първият - от 30 000 кв. м, а вторият - от 9999 кв. метра. Общата цена на двата имота вече е едва 660 000 лв., т.е.

почти два пъти по-малко от първоначалната им оценка,

приета от съда по несъстоятелността - 1.376 млн. лв. (или по 34.4 лв. за квадрат).

През април 2019 г. те са предлагани за 1 070 000 лева.

Година по-късно това бижу вече беше преоценено на  900 000 лв., т.е. по 22.5 лв. за квадрат.

За да се стигне до сегашното предлагане, при което цената вече е... повече от сиромашка - 16.50 лв. за квадратен метър. А мераклиите да се сдобият с огромния терен ще се договарят пряко със синдика на дружеството (по реда на чл. 718, ал.1 от Търговския закон)

Още в началото на ноември 2020 г., в публикацията си „Някой точи зъби за Камен бряг“, изразихме съмненията си и прогнозирахме, че

някой много удобно изчаква инак законното поевтиняване на имотите

- с 20 на сто при всеки следващ търг.

Впрочем, още тогава един добре информиран и прекрасно запознат с подобни схеми източник обясни за „Банкеръ“, че в подобни случаи появата на кандидат-купувач задължително е съпроводена и с появата на "съветник", който много бързо го отказва от идеята да участва в търга. И така...

докато имотът поевтинее достатъчно и стане приемлив за точния човек…

В същото време кредиторите на дружеството все по-отчетливо се доближават до момента, когато, вместо да си получат вложените средства, пият по една студената вода.

Ако съдим по първото съдебно решение (№35) на Софийския градски съд от 10 януари 2017-та дълговете на "Пирин голф пропъртиз" към фалираната Корпоративна търговска банка са били общо 5.238 млн. лева. Делото е образувано по настояване на синдиците на финансовата институция през 2016 година. А причината - трите му кредита към банката. Първият е отпуснат през 2007 г., а другите два - през 2011 година. До 25 юни 2014 г., когато КТБ е превзета на "абордаж", кредитите са били обслужвани най-редовно и добросъвестно. След това задълженията

"изведнъж" стават незабавно изискуеми и това води до фалита длъжника.

Всъщност, когато синдиците искат от съда да обяви "Пирин голф пропъртиз" в несъстоятелност, фирмата вече има натрупани и други задължения - от 2.814 млн.  лв. към Националната агенция по приходите, пише в съдебното решение.  Ето защо НАП е наложила възбрана на друга част от имотите й - на земи в софийското село Бусманци. Така че нейните общи дългове надхвърлят 8 млн. лева.

Историята на "Пирин голф пропъртиз" също е доста любопитна. Дружеството с ограничена отговорност е създадено на 30 септември 2005 г. с капитал от 50 000 лева. Дяловете му са разпределени по равно между учредителите Анита Христова и Иван Кадийски.

В случая водещата фигура е Иван Кадийски, който участва в още няколко дружества, ползвали солидно кредитиране от "Корпоративна търговска банка".

Най-голямото от тях е "Биокемикъл БГ" АД, в което е бил член на директорския борд. Дружеството е създадено през 2010 г., а  акционери в него са "Пайн кемикълс" и "Пирин голф пропъртиз" - с по 50 процента. През 2016 г., по искане на индиците на КТБ,

то също е обявено в несъстоятелност заради дълг от над 17 млн. евро.

На практика обаче, по данни на КТБ от 16 февруари 2017 г., непогасените задължения на "Биокемикъл БГ" АД и свързаните с него фирми - "Кристал Химия Трейдинг - БГ" ЕООД, "Юлита 2002", "Пайн Кемикълс" и "Пирин голф пропъртиз" - са били в размер на близо 42 млн. лева.

Не е трудно да се досетим, че дори всички активи на компаниите длъжници да бъдат продадени, поне 90 процента от кредитите им към КТБ ще си останат непогасени. Показателно е, че на 27 септември 2018 г. синдикът на “Пирин голф пропъртиз” - Ванко Митев, успя да продаде запорираните заради дългове три имота на дружеството в Бусманци - с обща площ от 8909 км. м - за нищо и никаквата сума от 430 000 лева. А само десет години преди това, същите тези земи са били заложени в банката срещу кредит от... 1.2 млн. евро!

Така или иначе,

при закупуването на земите на Камен бряг

се заговори, че "Пирин голф пропъртиз" щяла да застрои южната им част - в непосредствена близост до все още непроучения от археолозите античен некропол - откъдето се отваря прекрасна панорама към морето. Тогава еколози възроптаха, че там има много застрашени от изчезване растителни и животински видове, вписани в Червената книга на Европа.

Освен това, преди години се разбра, че някогашната църковна земеделска земя е превърната в урегулиран поземлен имот, където е допустимо ниско жилищно застрояване. Според кадастралните данни от онова време църквата, частният инвеститор и фирмата "Напредък 2006" (в която участва местният  енорийски свещеник Методий - със светско име Ставри Хлебаров) са си поделили апетитния терен от 100 дка още през 2007 година. От нотариалния акт се вижда, че

това е станало с одобрението на варненския владика и на Епархийския съвет към митрополията.

Към онзи момент фирмата "Пирин голф пропъртиз" държи като собственост 30 дка от земята, 10 дка са на "Напредък 2006", а останалите 60 дка - на църковното настоятелство към храма на съседното на Камен бряг село Свети Никола.

По-късно "Напредък 2006" прехвърля част от собствеността на "Пирин голф пропъртиз", която в замяна поема всички разходи по уреждането на документите за урегулиране на имота и която - по силата на договора -  се задължава да изпълни проекта за жилищно строителство. Срещу това църквата трябвало да получи 22 къщички, които ще си поделят митрополията, църковното настоятелство на село Свети Никола и "Напредък 2006". Останалите 78 трябвало да останат за "Пирин голф пропъртиз".

Е, при всички тези обстоятелства, дали е странно, че опасенията за появата на най-"подходящия" нов собственик на имота в Камен бряг, стават все по-реални? 

Facebook logo
Бъдете с нас и във