Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Докато Япончик агонизира, криминалните кланове се подготвят за война

Състоянието на тежко ранения в Москва 69-годишен Вячеслав Иванков, известен в криминалните среди с прозвището Япончик, се е влошило. След покушението срещу него на 28 юли вечерта той беше закаран в Боткинската болница в руската столица с огнестрелни рани в корема. Там бе подложен на сложна четиричасова операция. В резултат на раните си криминалният бос е загубил много кръв, но лекарите успяха да стабилизират състоянието му. Според съобщенията няколко дни по-късно той дошъл в съзнание и бил изключен от апарата за командно дишане. В четвъртък обаче състоянието му се е влошило рязко. Това кара медиците да са предпазливи в прогнозите си. Япончик е наблюдаван денонощното от специалисти, а стаята му се намира под усилена охрана.
Охранителите отказаха да дадат показания
Бодигардовете на Япончик заявиха, че не знаят шефът им да е получавал заплахи и че не са наясно защо е отишъл в ресторанта Тайский слон, пред който бе прострелян. Те твърдят, че не са видели нищо в момента на покушението. Въпреки мълчанието на охраната вече се знае, че в ресторанта Япончик се срещнал с друг криминален авторитет Леня Асирийски, който е роднина на една от бившите му жени.
Оперативните работници разполагат с данни, според които от 2005 г. за сигурността на Иванков са се грижели членове на Измайловската организирана престъпна групировка. По-късно те били заменени от представители на друга групировка, но не и от частни бодигардове. Обяснението е, че в частните охранителни фирми обикновено работят бивши служители на силовите служби, а криминалните босове по разбираеми причини избягват да ползват услугите им. Така че Иванков е бил охраняван от хора без професионална подготовка. На иззетите записи от видеокамерите в сградата на ресторанта се вижда, че охранителите не са успели напълно да покрият шефа си. Което позволило на килъра да улучи целта, твърди пред Российская газета източник от правоохранителните органи. Според него, въпреки че извършителят не е успял да убие Иванков, а само го е ранил в корема, все пак е стрелял професионалист, а не дилетант, както се твърдеше в някои медии. Понякога опитните снайперисти използват метода съпровождане на целта, тоест местят дулото според движението на жертвата. - обяснява източникът. - В момента на изстрела Япончик се е навел, килърът също е навел автоматично винтовката към главата му, но го е уцелил в корема.
В болницата у постарадалия Иванков не са намерени нито документи, нито мобилен телефон. Очевидно те са били прибрани от охранителите, за да не разберат следователите с кого е общувал Иванков преди покушението.
Според експертите след посегателството върху живота на Япончик
ще се пролеят реки от кръв
Нападението срещу бандита може да доведе до война между престъпните групировки в Русия и извън пределите й, съобщи друг високопоставен източник от министерството на вътрешните работи. Според най-коментираната версия за причината на покушението срещу Иванков все още е активното му участие в конфликта между престъпните кланове на Аслан Усоян, известен като Чичо Хасан, и Тариел Ониани с прякор Таро. Единият управлява цялата криминална дейност в южните региони на Руската федерация, а другият е един от най-известните грузински криминални авторитети. Двамата претендират за контрол върху игралния и компютърния бизнес, нефта и зимните Олимпийските игри, които ще се проведат в Сочи през 2014 година. Корените на това противостоене датират от 2006 г., когато в Обединените арабски емирства е задържан известния бандит Захарий Калашев (Шакро), който след това е екстрадиран в Испания. Там той е обвинен в пране на пари, неплащане на данъци и други престъпления. Криминалният генерал Аслан Усоян слага временно начело на бизнес империята си Лаша Шушанашвили. Но този поврат на събитията не устройва друг клан, оглавяван от Тариел Ониани.
В продължение на няколко години Таро се опитва всячески да дискредитира Лаша сред членовете на престъпния елит, а след това пристъпва към решителни действия. През април 2008-а на една от срещите на криминалните босове привържениците на Ониани разжалват Лаша, обвинявайки го в излишни търговски увлечения и в отстъпление от традициите. Криминалните босове се разделят на два враждуващи лагера, които повеждат ожесточена борба.
Злополучната среща
За да смекчи ситуацията, Тариел Ониани решава да организира мащабна среща на престъпните лидери. По-късно Таро признава пред свои привърженици, че планирал да събере на нея съратници, главатари, които още не са взели ничия страна, както и представители на клана на Усоян. Още тогава известният Вячеслав Иванков-Япончик бил поканен за арбитър.
Ониани разказва, че възнамерявал да лобира за издигането на повече криминални босове от славянски произход. По този начин искал да покаже, че засиленото присъствие на криминални генерали, произхождащи от Кавказ, които днес са 80% от престъпния елит, не харесва и на самия него.
Нещата обаче тръгват зле от самото начало. Повечето влиятелни криминални главатари не са намесени в конфликта и не възнамеряват да участват в мероприятието на Ониани. Иванков пък, който известно време обмислял поканата, се отказал да пътува за срещата в последния момент. В края на краищата единственият славянски криминален главатар, който се съгласил да присъства на този конгрес, бил Александър Бор (Тимоха), който отдавна е свързан и с Усоян, и с Иванков.
Ониани възлага всички организационни въпроси по провеждането на срещата на отдавнашния си сподвижник Геле Церцвадзе. Официално този човек е собственик на редица ресторанти. По данни на вътрешното министерство на Руската федерация обаче Церцвадзе фактически е отговарял за целия бизнес, намиращ се под контрола на Таро. На срещата, която се състояла на борда на кораб за разходки, се събират около 50 човека, включително и 33-ма криминални босове. До последно се очаква да пристигнат Усоян и Иванков, както бе казано, но те така и не се появяват. Край на сбирката слагат оперативните работници от Главното управление на Министерството на вътрешните работи и от Централния федерален окръг, които скачат от хеликоптери на борда на кораба и арестуват всички намиращи се на него.
След това правоохранителните органи неочаквано нанасят удар и върху клана на Усоян. На 19 септември 2008-а в Барвиха край Москва е задържан Лаша Шушанашвили. Още на следващия ден съдът признава, че грузинецът е получил незаконно паспорт на гражданин на Русия и пребивава нелегално на територията на страната. След което Шушанашвили е изгонен от Русия.
Залезът на звездата на Таро
Междувременно криминалното противостоене продължава да набира скорост. Чичо Хасан, заедно с други криминални босове, организира редица срещи, на които е взето решение в престъпния елит да бъде допуснато попълнение от още 12 човека едновременно. Решението е одобрено от Япончик, който застава изцяло на страната на Усоян и Шушанашвили. На тези сбирки също се обсъжда и конфликтът с Тариел Ониани.
Взаимните обвинения продължават. Освен упреците за лошата организация на неуспешната среща към Ониани се предявяват претенции за съдружието му с Церцвадзе. Поставя се въпросът за изтласкването на Таро.
На 17 ноември 2008-а двама неизвестни маскирани мъже откриват огън по Церцвадзе на улица Веерная. Той е ранен в гърдите, в корема и в лявото бедро, но оцелява.
От началото на тази година кланът на Усоян преминава в решително настъпление. Адвокатите на Шушанашвили успяват по загадъчен начин да се сдобият с документи от Федералната миграционна служба, които му разрешават да влезе в Русия. В резултат на това престъпникът пристига в Москва, където се намира и до ден днешен.
Почти веднага след тези събития редица криминални босове, които първоначално подкрепят Тариел Ониани, отиват да се поклонят на Чичо Хасан. А през юни тази година Тариел Ониани беше задържан в Москва по обвинение в отвличане на човек. Така в криминалното противостоене бе излъчен явен победител, а влиятелните гангстери не прощават подобни обиди.
Ониани се озова в затвора, но това не значи, че се е примирил с поражението - отбелязва един оперативен работник. - И ако той трябва да избира цел, тя трябва да е човекът, чиято подкрепа е решила изхода на конфликта. Очевидно Таро е избрал тъкмо Япончик за своя жертва.
По сведения на източник от руското Министерство на вътрешните работи веднага след раняването на Иванков, на 30 юли, в Барселона се е състояла друга екстрена среща, в която са участвали около 80 криминални авторитети основно от бившите републики на СССР. По някои данни престъпниците са обсъждали въпросите за контрола на бизнеса след този инцидент.
По информация на руските специални служби съвещанието в Барселона е било председателствано от брата на Лаша Шушанашвили. Но самите виновници за разгорелия се конфликт между престъпните кланове - Лаша и Чичо Хасан, не са присъствали на срещата. Пътят към Испания за двамата е затворен, защото тамошните правоохранителни органи са готови да ги арестуват незабавно.
Смята се, че покушението срещу Япончик е било
изгодно за всички
и за враговете, и за съюзниците му. Според източник от специалните служби, който разследва взаимоотношенията между криминалните групировки, напоследък Иванков се е оттеглил от големия бизнес и нападението срещу него е опит да се провокира война между престъпните формирования. По правило такива войни се инциират или от милицията, или от специалните служби - твърди източникът. - Целта е групировките да се изтощят взаимно в противоборството.
По думите му Тариел Ониани (Таро) и Чичо Хасан отдавна претендират за ролята на криминален крал, която в момента не се изпълнява от никого. Преговорите между двете групировки, които се водят от години, окончателно са се озовали в задънена улица, липсва и арбитър, когото всички биха послушали. А в такава ситуация войната е наистина изгодна за всички. Важното обаче е кой и как ще я започне. Япончик е фигура, от която никой не се нуждае - казва човекът от специалните служби. - За повечето криминални босове Иванков е като Лермонтов за Кавказ - просто символ. Име без власт. Той нищо не решава. Напоследък се е оттеглил от бизнеса, пише книга за иконописта, завладян е от православието. Той просто беше използван - разстрелът му беше необходим на всички да даде тласък на криминалната война.

Facebook logo
Бъдете с нас и във