Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДОКАТО РУМЕН НЕНКОВ СЪНУВА СТРАСБУРГ | НЕГОВ ПАЦИЕНТ МОЖЕ ДА ОСЪДИ ДЪРЖАВАТА

В началото на седмицата (понеделник, 12 ноември) приключи срокът, в който кандидатите за съдии в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) трябваше да подадат документите си за участие в надпреварата. В четвъртък (15 ноември) всичките 15 претенденти положиха изпити по чужди езици - френски и английски. Онези, които се представиха отлично, преминаха към следващия етап - в петък (16 ноември) те проведоха събеседване със специална комисия от Министерството на правосъдието. Целта беше да се разбере нивото на подготовка на кандидатите по въпросите, свързани с европейското законодателство и с практиката на ЕСПЧ.
Онези, които се представят отлично, ще отпътуват за Страсбург, където на 17 декември ще бъдат изпитани още веднъж - този път от комисия на парламентарната асамблея на Съвета на Европа.
Една от най-сериозните кандидатури в момента е тази на заместник-председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Румен Ненков. Мнозина негови колеги вярват, че почти сигурно той ще отпътува за Страсбург на 17 декември. Ненков има дългогодишен стаж като съдия в Софийския районен съд, Софийския градски съд (там е бил заместник-председател и шеф на наказателното отделение) и ВКС.
На пръв поглед кандидатурата му за мястото в Страсбург заедно с тези на адвокат Здравка Калайджиева, съдия Теодора Стамболова от Софийския апелативен съд, колегата й от Софийския градски съд Николай Енчев и още петнайсет други магистрати изглежда обоснована.
Проблемът обаче идва на второ четене. И то, когато човек си направи труда да се поразрови из древни дела, чиято съдба е решавана именно от съдия Ненков. Или просто да отвори бр. 43 на Параграф 22 от 27 октомври тази година, където читателят може да научи как магистратът върна в първи клас процес, който... отдавна трябваше да е приключил в полза на подсъдимия.
Историята на бившия наркоман Николай Атанасов вече беше разказана подробно в същия брой на вестника, затова сега само ще я щрихираме.
На 18 ноември 2004 г. ченгета от столичното Четвърто РПУ претърсват жилището на Атанасов в столичния квартал Лозенец по сигнал, че там мъжът държи наркотици и порнографски материали.
Според протокола за претърсване и изземване, съставен от следовател Диана Ангелова от Столичната следствена служба (СтСлС), в апартамента са намерени: 113 бр. бели кръгли хапчета; 215 броя желатинови капсули (от които пет капсули Substitol); 107 ампули с надпис лидол и найлонов плик с бяло прахообразно вещество.
В началото на декември 2005 г. Софийската градска прокуратура (СГП) образува дело срещу Атанасов и го обвинява за повторно притежание на наркотични вещества без надлежно разрешение (чл.354а, ал.2, т.5 от тогавашния Наказателен кодекс). Мъжът вече е осъждан за подобно деяние през ноември 1999 г. на 500 лв. глоба.
По време на процеса обаче поемните лица Зарухи Шойкова и Димитър Пунев, присъствали на претърсването, разбиват тезата на прокуратурата на пух и прах, както се казва по друг повод. И двамата не могат да конкретизират какво, къде и в какво състояние са намерили полицаите, защото никой не им е показал надписите върху ампулите, заради което те не са могли да ги прочетат; никой от разследващите не е и преброил пред тях намерените вещества. Заради това двамата могат само да гадаят дали броят и видът им, отразени в протокола, са действителни.
Освен това следователката Диана Ангелова пристигнала чак след като били намерени веществените доказателства. В протокола за претърсване и изземване тя отбелязала, че са открити 107 броя ампули с надпис лидол. Внесеният в съда обвинителен акт обаче сочи, че всъщност са намерени... 57 ампули лидол и 50 ампули морфин.
Заради редица процесуални нарушения от този тип на 6 юли 2006 г. състав на Софийския градски съд оправдава Николай Атанасов. В мотивите към решението си магистратите посочват, че откритите пет капсули Субститол са му служили за лечение на наркотичната зависимост.
Прокурорът по делото Валентин Кирилов веднага протестира решението пред Софийския апелативен съд (САС). Мотивите на обвинителя са, че Атанасов не е използвал веществата за лечение от наркотичната си зависимост, а е променял химическия им състав.
Състав на САС с председател Галина Тонева обаче потвърждава оправдателната присъда на 12 март 2007 година. Според апелативните магистрати протоколът за претърсване и изземване не представлява годно доказателство и в никакъв случай не може да подкрепи обвинителната теза. Той не е подписан от подсъдимия.
Апелативният прокурор Галина Стоянова протестира повторната оправдателна присъда пред Върховния касационен съд (ВКС).
Въпреки двете оправдателни присъди на 21 юли тази година състав на ВКС с председател Румен Ненков отменя решението на въззивната инстанция и връща делото за ново разглеждане на САС с мотивите, че апелативният съд не е представил достатъчно доказателства за липсата на престъпна дейност на Атанасов. Според ВКС твърде произволни са изводите на първите две инстанции, че е нарушен редът при опаковане на иззетите наркотични вещества.
Освен това - убедени са Ненков и членовете на съдебния състав - въззивните магистрати са отделили повече внимание на негодния протокол, но не и на факта, че в жилището са открити наркотични вещества.
Делото стартира наново в Софийския апелативен съд на 9 октомври тази година. Тогава бяха разпитани едно от поемните лица - Димитър Пунев, и ченгетата, които са извършили претърсването. Пунев не отстъпи нито една дума от показанията си, дадени на другите дела.
Делото продължи във вторник (13 ноември). Тогава приключиха разпитите на всички свидетели, в това число и на другото поемно лице Зарухи Шойкова. Полицаите коментираха помежду си какви вещества са намерили, но аз така и не разбрах какви са те и колко. Не видях някои от органите на реда да ги брои. Също не успях да видя надписите върху ампулите. А накрая подписах протокола, без да съм прочела и една буква от него, каза Зарухи Шойкова.
В пледоарията си прокурорът от Софийската апелативна прокуратура настоя Николай Атанасов да бъде оправдан по обвинение за повторно притежание на наркотици заради платената глоба при предишната му присъда, но да бъде признат за виновен по обвинение за държане на високорискова дрога без надлежно разрешение (чл.354а, ал.3 от сегашния НК). Обвинителят настоя на Атанасов да му бъде наложено наказание около средното от предвидените от една до шест години затвор и глоба от 2000 до 10 000 лева.
На адвоката на Атанасов - Красимир Донков пък не му остана нищо друго, освен да припомни на съдебния състав десетките пропуски в протокола за претърсване и изземване, които въведоха бившия наркоман в целия съдебен пъзел.
В едномесечен срок съдебният състав с председател Антоанета Данова ще оповести своето решение. А екипът на Параграф 22 с нетърпение ще очаква присъдата и мотивите към нея. Защото ако съдебната сага приключи в негова полза, този случай съвсем сигурно ще отлети до Страсбург и тогава държавата може да олекне с много пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във