Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДОКАТО В ПАРЛАМЕНТА УМУВАТ, В ПРОВИНЦИЯТА СТРАДАТ

Цяла седмица хората в Пазарджик и Пещера живеят с ужаса на жестокото двойно убийство на сестрите Росица и Кристина Белнейски. Двете момичета изчезнаха на 27 януари през нощта, а четири дни по-късно бяха открити мъртви. Телата им, обезобразени от множество удари с камъни, бяха изоставени в местността Грамадите над Пещера, а разпознаването на жертвите се забави с повече от два дни.
Пръв до труповете на двете жертви е пуснат техният чичо Георги Спасов. Според неговия разказ те са имали разкъсни рани и синини по лицата, били са с разцепени устни, целите в пръст и борови иглички, залепнали от съсирената кръв. Едното момиче е било само по пола, докато сестра й е била гола.
След първоначалния шок от трагедията към края на седмицата пазарджиклии все по-често започнаха да си задават два логични въпроса: Защо родителите са уведомили полицията за изчезването на дъщерите си две денонощия по-късно - чак в понеделник? и Защо в събота вечерта, когато на майката и бащата им е било ясно, че децата ги няма от едно денонощие, двамата са отишли на годеж на своя племенничка?
От разкази на роднини стана ясно, че по време на въпросния годеж майката на двете момичета - Фани, няколко пъти е търсена на мобилния й телефон от непознат телефон. Тя обаче не е провела нито един разговор, защото отсреща са й затваряли. Дали тези странни позвънявания са били дело на похитителите, или са банална грешка - тепърва ще бъде установено. Но учудващото е, че дори когато са осъзнали факта, че децата им ги няма, родителите не се обадили в полицията, а са потърсили помощта на... врачки. А според първоначалния оглед на труповете в пазарджишката съдебна медицина в събота момичетата са били още живи.
Според една от версиите от камера на банкомат е иззет запис. На него се вижда, че във фаталната нощ, след като напуснали заведението Булит, момичетата са тръгнали по тротоара с три момчета от ромски произход, които вече са задържани. От полицията обаче не потвърдиха тази информация и категорично отхвърлиха твърдението за арестуваните роми.
Според друга версия, след като са били отвлечени, момичетата са закарани в курорта Свети Константин, който се намира на 15 километра от Пещера. Там девойките са били затворени в една от вилите и многократно са били изнасилвани. Съвсем лаконично обаче в четвъртък (2 февруари) директорът на РДВР-Пазарджик полк. Жоро Стоицев отклони репортерското внимание от тази следа и не пожела да коментира приказката, че в курорта върви масирана полицейска операция.
Също в четвъртък десетки роми най-изненадващо обсадиха сградата на Окръжната следствена служба в Пазарджик, но за разлика от други подобни митинги, това приличаше по-скоро на... мълчаливо бдение. Никой от ромите не пожела да каже защо са се събрали и дали не са там заради някой закопчан като заподозрян за двойното убийство.

Директорът на РДСВР-Пазарджик полк. Жоро Стоицев: НЯМАМЕ ОБЯСНЕНИЕ ЗАЩО РОДИТЕЛИТЕ СА МЪЛЧАЛИ ДВА ДНИ

Г-н полковник, известно ли е вече как и кога са убити децата?
- Убити са с удари с камък, но точният ден и час на смъртта им все още не е установен. Те са открити на 30 януари (понеделник) следобед. Телата имаха степени на вкочаняване, които показват, че смъртта е настъпила от 24 до 48 часа преди да бъдат открити.
Върху тях упражнено ли е сексуално насилие?
- Да.
Вярно ли е, че преди да бъдат убити, момичетата са били зверски изнасилвани?
- От доста време съм криминалист, но досега подобно нещо не съм виждал.
Имате ли вече някакви работни версии?
- Да, но не бих искал да ги коментирам.
Смятате ли, че момичетата са станали жертва на сутеньори, защото са отказали да проституират?
- Това е версия, по която работим, но все още е рано да се правят предположения. Ще ви кажа само, че проверяваме всички лица от контингента, за които има данни, че се занимават със сутеньорство.
Възможно ли е двойното убийство да е лично отмъщение или заради накърнени бизнес интереси?
- Категорично не! Майката е продавачка на закуски, а бащата стрелочник в БДЖ. Обикновено семейство и обикновени деца. Не са разполагали с много пари, а според близките им са били свити и срамежливи.
Защо семейството е подало сигнал в полицията чак в понеделник, след като децата са изчезнали още в петък срещу събота?
- Не знам. Не мога да кажа какви са мотивите. Събота и неделя са ги търсили, но само при роднини и при врачки.
Имате ли предположение колко на брой са били убийците?
- Наличието на два трупа предполага, че извършителите са най-малко двама.
На мястото, където са открити труповете, ли са убити момичетата, или са пренесени от друго място?
- Там са били убити, на мястото, където са намерени телата им.
А били са открити?
- Съвсем случайно овчар е видял трупа на едното момиче, а пристигналите полицаи са открили другото тяло на трийсетина метра от него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във