Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДОКЛАД И СЛЕД ДОКЛАДА КУЙО С ПРИСЪДА!

Доживяхме! Макар и със закъснение, след инжекцията, която Европейската комисия заби в задните ни части със замах, нашенската Темида се поразмърда, живна и разклати меча си, като издаде присъда срещу мафиотска групировка!
Шестнадесет години затвор постанови вчера Хасковският окръжен съд за черногорския гражданини Будимир Куйович-Бучко, обвинен в организирането на престъпна група за трафик и разпространение на наркотици в особено големи размери. Той трябва да плати и глоба от 220 000 лева.
Четиринадесет години затвор и глоба от 170 000 лв. е наказанието за столичния бизнесмен Стойко Дойчев, който е помагал да бъде пренесен хероинът през границата. Ексмитничарят Михаил Янков пък получи 15 години решетки и глоба 200 000 лева. Най-малка е присъдата на д-р Николай Писков. Той бе заловен с хероин в колата си, но (за разлика от Бучко) се призна за виновен, съдейства на следствието и в резултат получи само 12 години затвор и 120 000 лв. глоба.
Освен това магистратите постановиха условната присъда на Куйович за незаконно преминаване на границата автоматично да стане ефективна. Което означава, че Куйович би трябвало да лежи в затвора 18 години. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок. Това е фактологията.
Страховитият балкански наркобос Будимир Куйович, чието име се свързваше с разбити нарколаборатории, трафик на дрога и серия от мистериозни изплъзвания от ръцете на органите, бе задържан в края на миналата година. И ето че само седем месеца по-късно вече е на път към в затвора.
Изглежда, данданията около него все пак не беше много шум за нищо. Логична крачка след тази присъда е най-сетне да получим отговор на въпроса защо и как покрай аферата с Куйович си отиде главният секретар на МВР Илия Илиев, който през ноември м.г. подаде оставка. Илиев обясни тогава, че е бил подведен да подпише документ за оперативна комбинация в разрез с нормативните документи.
Очевидно ненапразно ексшефът на МВР Румен Петков наказа и шестима полицаи от Разград заради издадения фалшив документ на Бучко. И не на последно място - не си отиде мърцина може би и главният секретар Валентин Петров, чието име също беше замесено в аферата. Сега той може спокойно да седне да пише мемоари за аферата Куйович, както се закани неотдавна.
Преди три месеца името на Куйович бе споменато в доклад на правосъдното министерство на САЩ за международната организирана престъпност като пример за това как мафията корумпира държавни служители, за да усилва влиянието си. При следващия доклад обаче ще трябва да го изтрият, ако присъдата на черногореца влезе в сила.
А всичко говореше, че подобно дело ще се точи десетина години и накрая престъпникът ще излезе на свобода. Изведнъж сякаш се изпариха безкрайните отлагания ( като при Маргините) и ето го Бучко в зандана. Поздравления за бързото и безпощадно действие безспорно трябва да получи Хасковският окръжен съд, и в крайна сметка българската Темида! Тук обаче трябва да добавим малък детайл - браво и на... Брюксел.
Едва ли някой се заблуждава, че родната Темида щеше така да се спеши за светкавично приключване на процеса. Ако не беше съкрушителният доклад на Европейската комисия, който за щастие съвпадна по време с насрочените заседания по делото Куйович, процесът със сигурност щеше да продължи да се влачи на куц крак заради отсъствие на адвокати, заболявания на свидетели, липса на експертизи и доказателства.
А тя, Темида, се спеши не само в този случай. Ден преди Хасковският съд да постанови присъдата срещу черногореца, Софийският апелативен съд посегна и нависоко, чак към родното депутатство. САС потвърди най-сетне и трите години лишаване от свобода за депутата Владимир Кузов, подсъдим за педофилия.
А в края на седмицата и най-скандалният случай на полицейско насилие, който се наблюдаваше с интерес от всички правозащитни организации в Европа - убийството на бизнесмена Ангел Димитров-Чората - отново влезе в съда, за да получат извършителите с униформи заслужено наказание. Ако всички тези заседания на съда предшестваха фаталния доклад от Европейската комисия, то непременно изводите в него щяха да бъдат далеч по-меки. За беда обаче докладът мина и замина, а на финалния спринт Темида скъса лентата със закъснение.
По ирония на съдбата на излизане от съдебното заседание в четвъртък (24 юли), ден преди прочитането на окончателното решение на съда, балканският наркобос заяви: „...Още през март ми беше изказана присъдата от българския парламент в София. Седемнадесет годишна присъда. Такава ще бъде и тук. Куйович позна размера на наказанието, но едва ли родният парламент е неговият душманин. И ако трябва да покаже среден пръст на някого, за да изрази най-топлите си чувства, това трябва да бъде Брюксел. Защото ако зависеше само от българското правосъдие, Бучко щеше да се мота с месеци из коридорите на Темида.
В рамките на шегата май не е зле следващите дела с обществена значимост да се планират така, че да предхождат или поне да съвпадат с датите на следващите доклади. При това положение нищо чудно например дископатията на Големия Маргин да отшуми, свидетелите да се строят пред скамейката, адвокатите да са живи и здрави и да стане чудо. И бездруго процесът срещу братята Маргини за подготовка на убийства и участие в организирана престъпна група тече вече две години и половина. А по аналогия с мъдростта, че у нас на всеки три дни става чудо, що да не стане и на третата му годишнина. Но за да не станем пак за посмешище на света най-добре е да направим следната сметка - до следващия доклад остават шест месеца. Значи имаме достатъчно време правосъдието ни да се излекува от многобройните си болести.

Facebook logo
Бъдете с нас и във