Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Докладът Буря и натиск

Вълна от емоции, коментари и анализи сред управляващите, опозицията, професионалните гилдии и гражданството, отприщи доклада на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка тази седмица.
Общественото раздвижване се дължи до голяма степен на изпълнените с романтичен оптимизъм слова устрем и воля, с които еврокомисарите оцениха стореното от 2009 г. досега. Ефектът от тях предизвика лавина от страсти и буря от чувства, напомнящи патоса от времената на немското течение в изкуството Strum und Drang (Буря и натиск) преди повече от двеста години.
Буреносни бяха думите на премиера Бойко Борисов за съдебната система, изречени по време на пресконференцията в Министерския съвет по повод доклада на ЕК: Магистратите тегнат като воденичен камък върху народа!. А натискът дойде от вицепремиера Цветан Цветанов, който на въпрос съгласен ли е с казаното от премиера, отсече: Абсолютно е така!
Ако Министерският съвет беше сцена, на която се играеше Шилеровата драма Разбойници, създадена някъде в епохата на Strum und Drang, подобни живописни сравнения щяха да звучат на място. В случая обаче става дума за коментари на доклад, който сам по себе си не дава толкова богата храна за едно драматично противопоставяне между доброто и злото, каквото се опитаха да представят двамата висши администратори.
След похвалните дитирамби колко положителен е докладът и как добре сме се справили с проблемите си, изречени на пресконференцията в МС и по-сетне, трябва и леко отрезвяване. Най-напред да припомним какво всъщност означава този механизъм, заради който всяка година страната ни е на мушката на Еврокомисията.
При присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 г. бе въведен механизъм за сътрудничество и проверка (МСП), за да се помогне на страната да преодолее определени недостатъци в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност.
Второто предназначение е да се следи напредъкът в тези области под формата на периодични доклади. Честотата им зависи от степента на напредъка. Когато ЕК установи, че недостатъците са отстранени, повече доклади няма да има. В нашия случай това все още е напред в бъдещето, а сегашният доклад трябва да се разглежда като констатация на съществуващи сериозни пропуски в изброените области.
Който не е съгласен с тази логика, нека хвърли поглед върху коментарите в чуждестранните медии - докъде всъщност сме я докарали според тяхната опозиция. Европейската комисия отново разкритикува България и Румъния заради корупция, измами с обществени средства, за неефективни съдебна система и полиция, написа в коментара си информационният сайт И Ю Обзървър. Липсата на доверие в съдебната система и в полицията в България и Румъния може да доведе до отлагане на планираното им присъединяване към т. нар. Шенгенско пространство, посочва още електронният сайт. България и Румъния се страхуват, че все повече страни членки на ЕС ще изтъкнат продължаващите проблеми в съдебната система и корупцията в полицията и граничната охрана като достатъчно основателни аргументи да откажат доверие на двете страни при прилагането на общ контрол върху границите и издаването на визи, се казва там.
България обеща да работи по-усилено в борбата с корупцията по високите етажи и организираната престъпност в отговор на подновените критики от страна на Европейската комисия, пише пък Файненшъл таймс.
Въпреки критиките в доклада на ЕК за България се отбелязва, че са постигнали и положителни резултати, констатира консервативният австрийски вестник Ди Пресе. Има още много за вършене, това е заключението от докладите за напредъка на България и Румъния в областта на правосъдието и вътрешните работи, твърди медията.
Европейската комисия критикува Румъния и България за недостатъчни резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, пише германският вестник Ди Велт. А френският Трибюн отбелязва, че Европейската комисия критикува Румъния и България за борбата с корупцията.
Очевидно чуждестранните журналисти са прочели повече критика, отколкото канстатирани постижения. И няма как да не се съгласим с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев, който призова докладът да не се чете както дяволът Евангелието и да не се използва за взаимни обвинения между институциите.
Първата неистина, изречена от родните управници, е, че критиките в доклада засягат изключително съдебната система и най-вече работата на съдилищата. По повод на цитирания призив на проф. Груев премиерът Борисов заяви: Те самите са като гузен негонен бяга - ами то така се чете от всички. Точно тези хора, които най-малко си бяха свършили работата според доклада, бяха тези, които получиха 13-а и 14-а заплата, каза премиерът.
В доклада се казва: Още са налице сериозни недостатъци в съдебната практика както по отношение на прокуратурата, така и по отношение на съда. Съдебният процес в България страда от липсата на инициатива и професионален капацитет. При сложните разследвания липсват посока и цел, а процедурите са прекалено формални и прекалено дълги и често се провалят в съда.
Логиката на казаното от еврокомисарите подсказва, че те не делят отговорностите: ако по закон ролята на съда е да бъде арбитър, то ролята на разследващите органи в лицето на МВР и прокуратурата е да проявяват инициативност в досъдебната фаза, която е част от съдебния процес.
Как обаче същият пасаж го е прочел вътрешният министър Цветан Цветанов? Цялостният завършек на една работа на правоохранителната система и на прокуратурата е съдът - той е този, който трябва да произнесе присъдата. Отлагането на делата, които са значими за държавата и обществото, показва, че съдебната системата е абдикирала от тези проблеми, обяви той.
Явно в говоренето си министърът и еврокомисарите отправят послания към различни адресати. МВР-шефът изобщо не коментира слабостите на ведомството си, но за сметка на това активно избутва на авансцената съда с всичките му (безспорни) кривици. Докладът е функция на добре свършена работа от страна на всички служители на Министерство на вътрешните работи, отсече министърът, сякаш констатацията на еврокомисарите за пропуските в сложните разследвания не се отнася до работата на това именно министерството.
На ни чул, ни видял се направи и главният прокурор Борис Велчев. А в доклада в прав текст се казва, че прокуратурата проявява нежелание да започне разследвания въз основа на сигнали и да води сложни разследвания, които отнемат време. Посочва се също и една традиционна слаба черта на обвинението - че когато внася доказателствата пред съда, гледа нетолкова качеството им, колкото изпълнява формални изисквания за представянето им.
Има нещо друго в доклада, върху което никой от коментиращите го управници не се спря. И от далнината на Брюксел е видно, че е цялостната реформа на съдебната практика е немислима, без да обхване различните области и етапи, включително и предучилищната магистратска възраст. Внасянето на подобрения в учебната програма на юридическите специалности е отчетено от авторите на документа като изключително важно. За да се изпълни това изискване на ЕК обаче, е необходимо държавническо отношение към вземането на решения в тази посока - нещо, което изглежда като блян на фона на хаотичните реформи в самата образователна система.
Изглежда, този факт не е останал незабелязан за еврокомисарите, които след толкова доклади вече препоръчват с анализите на недостатъците да се нагърбят и чуждестранни специалисти: Да се извърши подробен анализ на недостатъците в сътрудничество с чуждестранни експерти; да се изготвят наръчници с най-добри практики, програми за обучение и схеми за инструктаж за конкретни случаи; да се насърчават специалното обучение и специализацията на полицейските служби, прокурорите и съдиите.
Идеята за борд в областта на правосъдието и вътрешния ред явно става все по-привлекателна за ЕК, която на няколко места в доклада говори за активно участие на чужди експерти и практики. Нужно е да се подобри професионалната практика на полицията, прокуратурата и съдилищата, за което ще бъде необходимо външно съдействие се казва в заключението на документа.
Какво пък, няма лошо. Досега се спасихме от наказателни санкции, но по чудо. От годините на прехода обаче научихме, че с въвеждането на борд чудесата свършват. И започва послушанието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във