Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Докладът мина. И какво от това?

"Висшият съдебен съвет одобри план за действие с краткосрочни мерки за изпълнение на препоръките от доклада на Европейската комисия. Планът на ВСС е съсредоточен в четири области. Първата обхваща независимостта, отчетността и етиката на съдебната власт. Втората засяга реформата на съдебната система. Третата е посветена на ефикасността на съдебната система, а последната - на корупцията и организираната престъпност. Включени са множество мерки, част от които се отнасят за изготвяне на предложения за промяна на начина на атестиране и до кариерното израстване на магистратите, участие в работата по подготвяните промени в Закона за съдебната власт, анализ на дисциплинарната дейност и съобразяване на практиките на Висшия съдебен съвет и тази на Върховния административен съд. А по отношение на борбата с корупцията - изготвяне на междуведомствен план за изпълнение на препоръките да се избягва неоснователното забавяне на наказателния процес..."

Ако горният текст ви звучи познато, то е защото това е стара новина - от 5 февруари 2015 година. И тогава току-що ни бяха зашлевили шамар от Брюксел - с предния евродоклад за състоянието на съдебната реформа и борбата с корупцията у нас.

Да ви припомним, ако сте забравили, че и преди година членовете на ВСС бяха единодушни, че проблемите в съдебната власт не са само тяхна "заслуга", а са плод на "задружните усилия" на трите власти. Нещо повече, ВСС тогава дори намери с какво да се похвали: например с това, че са направили конкурсите за избор на висшите шефове в съдебната власт по-прозрачни. Само година по-късно обаче, напук на цялата тази прозрачност, никой така и не можа да обясни защо Апелативният съд в София все още няма председател и какво не й хареса ВСС на Нели Куцкова. При това на два пъти, при все че тя беше единствен претендент за поста.

Е, ако си мислите, че след тазгодишния срам с доклада от Брюксел ще се случи нещо различно, че членовете на ВСС изведнъж ще се събудят и ще тръгнат зорлем да правят реформи, сбъркали сте. Докладът мина и замина, всички забравиха за мръсната дума "оставка". Хората от ВСС се заеха с традиционното обсъждане и анализиране - и в крайна сметка дори успяха вече да приключат темата. С  приемането на поредните "неотложни мерки", разбира се. Този път даже план за действие нямаше - има само проект.

Ако пък се зачетете в мерките, които бяха качени на сайта на ВСС, няма как поне половината да не ви се сторят странно познати - ще рече човек, че са си същите, както в предишните 26 години на непрекъсната "реформа". Да оставим настрани, че най-често срещаните думички в документа са "мониторинг", "анализи" и "наблюдения" - нещо, което знаем, че може да продължава вечно и резултатът от него да е нулев. Но пак си се говори за мониторинг на системата за случайно разпределение на делата, за така и незапочналото измерване на реалното натоварване на съдиите и прокурорите, въз основа на което да се правят атестациите им и да се налагат дисциплинарните наказания. Отново четем заклинания за предстоящо "оптимизиране" на персонала в съдилищата и за прекрояване на съдебната карта - разбира се, все в бъдеще време. Пак ще се прави преглед на правилата за избиране на административни ръководители и ще се "подобряват стандартите по избор" - макар че как се подобрява нещо, което в случая "Куцкова" се видя, че го няма - е друга тема....

Странно познати, че чак едни и същи изглеждат и проблемите, и наблюденията върху тях. Е, има и разлики, разбира се. Една от тях пък се набива в око веднага:  в приетите от ВСС мерки думичката "корупция" просто я няма - вероятно защото вече сме се справили с този проблем. Така като "стратегическа цел" е останала сал едната организираната престъпност. Ама забележете как ще я борим: с наблюдение върху продължителността на наказателния процес и с анализ на проблемите. И с "пътна карта за решаване на неотложните проблеми на съдебните експертизи" -  която, евентуално, ще доведе до приемането на закон за вещите лица. Даден е и срок това да се случи - до декември 2016 година. Само дето човек започва да се чуди кое му е чак толкова "неотложното" на един проблем, ако решението му може да почака цяла година.

Впрочем почти всички срокове в програмата с мерки са изтеглени за декември тази година. Включително и изработването на правилата за избор на следващите членове на ВСС пряко, чрез електронен избор. Което иде само да ни успокои, че настоящият състав на съвета възнамерява да си доизкара мандата. 

Екшън планът на ВСС вероятно вече е пратен в Брюксел. И толкова беше: драмата с тазгодишния доклад приключи. Който лаял - лаял, каруцата си върви и кака е вътре. От нас се иска просто кротко да си дочакаме следващата порция шамари, след която пак да си полаем и всичко да си продължи...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във