Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДОМАКИНКА ОТКРАДНА 22 000 ЛВ. ОТ ДЕТСКИ ЯСЛИ

Бившият домакин на Детски ясли № 2, Детски ясли № 10 и на Млечна кухня № 2 в Благоевград - Йорданка Александрова, скоро няма да бъде осъдена за 22-те хилядярки, които тя е присвоила от таксите, които всяка година родителите внасят, за да ползват услугите на общинската структура Обединени дневни детски ясли и млечни кухни. В четвъртък (25 януари) стана известно, че съдия Владимир Пензов от Благоевградския районен съд е върнал делото срещу домакинката заради груби процесуални нарушения и неясноти в обвинителния акт.
По принцип тя трябва да отговаря пред закона за престъпление по чл.202, ал.2, т.1 от Наказателния кодекс - длъжностно присвоявяне в големи размери. В частност обаче най-вероятно това няма да се случи, защото пропуските и недоглежданията, допуснати в досъдебното производство са толкова много, че по това дело сякаш са работили само пълни аматьори, които нито имат представа какво пише в Наказателнопроцесуалния кодекс, нито пък ги интересува.
Финансовата злоупотреба е разкрита в началото на януари 2002 г от главния счетоводител в Обединени дневни детски ясли и млечни кухни - Благоевград Ирена Георгиева, докато прави отчета за приходите през 2001-а. Според справките-декларации, подадени от съответните материално-отговорни лица в системата, общият приход от такси за ползване на детски ясли и млечни кухни през 2001 г. е бил 54 000 лева. При подаване на заявката за бюджета през 2002 г. обаче Ирена Георгиева разбрала от колежките си във финансовия отдел на община Благоевград, че по сметките са постъпили само 51 000 лева.
Това разминаване стреснало Георгиева и тя уредила работата на всички материално-отговорни лица Обединени дневни детски ясли и млечни кухни да бъде проверена под лупа. Последвала пълна ревизия, сравняване на данните в присъствените книги с данните в таксовите книги на детските ясли и... истината лъсната: в периода 1 януари 1999 г - 31 декември 2001 г., Йорданка Александрова е откраднала точно... 22 048 лв. и 73 стотинки.
Около месец по-късно - през февруари 2002 г., Александрова възстановила 14 981 лв., но въпреки това - на 11 март директорът на Обединени дневни детски ясли и млечни кухни - Благоевград я е уволнил и е сезирал Благоевградската районна прокуратура.
По време на предварителната проверка, възложена на Икономическа полиция към Областната дирекция на полицията в Благоевград, Йорданка Александрова обяснила, че започнала да отклонява пари от таксите, защото изпаднала в тежко материално положение. По време на досъдебното производство обаче (следствено дело № 9 от 2003 г. по описа на Благоевградската окръгна следствена служба), тя се възползвала от правото си да не дава обяснения по повдигнатото й обвинение и не отронила ни вопъл, ни стон.
Какво точно са правили следователят и прокурорът по делото от началото на 2003 г. до края на 2006 г. не е ясно. Според съдия Владимир Пензов обаче плодът на техния труд е повече от некачествен, защото:
- в обстоятелствената част и в диспозитива на обвинителния акт липсва конкретика относно това, в кои инкриминирани периоди, от кои лица и какви суми е събирала обвиняемата и, съответно - не ги е отчела в счетоводството на детските заведения;
- не са посочени конкретните актове, въз основа на които е осъществено събиране на парични суми от родителите на децата , посещаващи детските заведения;
- не са посочени конкретните актове по контрол и ревизиите в Обединени дневни детски ясли и млечни кухни - Благоевград за работата на обвиняемата и не е ясно от кои обстоятелства е изведена сумата по обвинението като конкретна щета от престъплението;
- на 15 септември 2005 г. събраните материали са предявени на обвиняемата в присъствието на нейния защитник, но в протокола от това процесуално действие липсва подписът на следователя, което е нарушение на чл.101 от действащия по онова време Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК);
- прокуратурата е приела и е повдигнала обвинение за длъжностно присвояване в големи размери, но не е посочено въз основа на какви факти се формира този извод и т. н.
Непосочването на конкретните лица, от които е събирана такса, липсата на размера на тази такса и липсата на показания, надлежно събрани по реда на НПК, прави невъзможна преценката колко родители са пострадали от престъплението и не позволява участието им като страни в съдебното производство, категоричен е съдия Владимир Пензов, след което уточнява: В този смисъл съдът намира, че драстично са пренебрегнати правата на пострадалите по чл.75 от НПК. Нарушено е и правото на защита на обвиняемата, защото тя е изправена пред невъзможност да научи в какво е обвинена и въз основа на какви доказателства.
По принцип в Наказателнопроцесуалния кодекс не пише за колко време прокуратурата и следствието трябва да отстранят процесуалните нарушения, открити от съдия Пензов процесуални нарушения. По всичко обаче личи, че ако от 2003 г. до 2006 г. органите на досъдебното производство не са успели да установят колко родители са били ощетени от дейността на Йорданка Александрова, подобно нещо трудно би могло да се случи през следващите три-четири месеца.
Така че единственото успокоение идва от наказанието, което отрежда на бившата домакинка чл.202, ал.2, т.1 от НК: За длъжностно присвояване в големи размери наказанието е лишаване от свобода от три до петнадесет години. С други думи - вероятността наказателното преследване срещу Александрова да бъде прекратено поради изтичане на абсолютната давност е нулева, защото това ще се случи чак след... 22. 5 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във