Параграф22 Daily

§22 Анализи

Достлукът и дертовете на Бойко бей и Реджеп паша

Изненадващата среща между бившия премиер Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Ердоган в началото на юли в Истанбул, за която научихме впоследствие, даде началото на множество коментари и анализи от страна на политолози и международници. Извън тях, доста странен бе фактът, че липсваше какъвто и да е ПР-анонс за събитието.

 

Това едва ли може да се определи като пропуск на Борисов или на екипа му. Както е известно, от години Той лично и еднолично се грижи медийното му покритие да е подобаващо божествено. И затова единствено Негова е заслугата, че в колективното съзнание на българина е запечатана картината "Бойко крачи по водата, а Исус Христос гледа и не вярва на очите си".

Очевидно срещата между Борисов и Ердоган няма рекламен характер. Събитието обаче остави трайния и характерен за Ориента послевкус на тежка подправка: двама, лика прилика богопомазани, се срещнали и поговорили толкова явно, че никой не посмял да попита защо съдържанието на разговора им остава ревностно пазена тайна. 

Или поне така те и заклетите им адепти така си мислят, защото политическият контекст на срещата не е никаква тайна. Борисов и Ердоган имат тежки вътрешнополитически проблеми, защото и тях ги застигна... "проклятието" на свръхамбициозните: колкото и да старателно да криеш миналото си, в каквато и мистериозност да го опаковаш, в един момент

целофанът задължително се къса и "съдържанието" потича на воля!

Персийският килим под краката на домакина Ердоган гори заради пламна благодарение на призраци, изскокнали от гардероба на 90-те години. Смутни и кървави времена на политически убийства, безследно изчезнали хора и насилие, зад които се провиждаше... дефиницията на едно от съвременните дефиниции на понятието "мафия": срастване на политическата класа с организираната престъпност с цел подчиняване на националното стопанство в полза на организираната престъпност! 

Тази обвързаност постепенно се превърна в паралелна власт, която турските медии по онова време нарекоха... "Дълбока държава!"

Шокиращо за президента Ердоган, свидетелствата за 30-годишното съществуване на дълбоката държава дойдоха от самия връх на мафиотската йерархия - Седат Пекер, определян като капо ди тути капи в турското подземие.

Босът Седат Пекер и адвокатката му Озлем Гюрсес, с която той сключи брак в затвора.

Неговите разкази са шокиращи за Ердоган, защото през 2016 г. Мафиот №1 се закле във вярност на президента след провала на т.нар. опит за преврат. Клетвата бе скрепена с конкретни актове: Пекер организира серия от митинги в подкрепа на Реджеп Ердоган, а над политическите му опоненти заплашително увисна костеливата сянка на подземието.

До преломната 2016 г. Пекер върви по типичния за всеки мафиотски бос път. През 90-те години на миналия век "бръмчи" между Турция и Германия, отбивайки се за кратко в Румъния (за да се скрие след поредното обвинение за рекет или подбуждане към убийство) или "надничайки" в България (за да удари

по един лаф муабет с вехти бойни другари

от югоембаргово време или да удари едно преизборно рамо на нови приятели с политическо настояще и бъдеще).

До 2005 г. Пекер е попадал в ареста само два пъти - за малко и по случайност някак.

През 2013 г. е осъден на 14 години, 5 месеца и 2 седмици затвор за нещо много сериозно - опит за преврат, организиране и ръководене на терористична група.

През 2014 г. Пекер е освободен от затвора, а през 2016 г. всички обвинения срещу него са свалени. След което - с чисто досие и още по-чиста съвест, той се врича на новия си патрон - президентът на Република Турция и все още бъдещия лидер на мюсюлманския свят Реджеп Ердоган. 

През 2020 г. обаче от "взаимната любов" не остава и следа. Срещу Пекер стартира ново разследване, заради което босът заминава за Черна гора, "пренощува" в Северна Македония, а накрая... изчезва яко дим от белия свят. За да се обади след известно време - чудно защо ли? - откъм Дубай.

По време на бягството му турчинът намира време и увековечава дружбата си с един кмет на община в Косово.

В поредица от девет видеообръщения, Пекер детайлно описва близките си отношения с управляващите в Турция и доказва с факти съществуването на "дълбоката държава". За отрицателно време видеоразказите му са изгледани от... 100 милиона души, като интересът към тях продължава да расте.

Пекер свидетелства, че е избягал от Турция, след като е бил

предупреден от вътрешния министър Сюлейман Сойлу, 

че става обект на ново разследване. Мафиотът разкрива, че именно Сойлу е бил политическият му чадър. В замяна на конкретна "специфична помощ" срещу конкретни политически опоненти, разбира се.

И още:


  • на съвестта на един от предшествениците на Сойлу - Мехмет Агар, тежат повечето политически убийства през 90-те години на миналия век;

  • синът на бившия турски премиер Бинали Йълдъръм е бил замесен в наркотрафик;

  • съветникът по административни въпроси на президента Ердоган - Метин Къратлъ, върти нелегален бизнес в Сирия с джихадистите;

  • Турция редовно е доставяла оръжие на групировката "Ан Нусра" (клон на "Ал Кайда") с помощта на фирма, основана от генерала от запаса Андан Танръверди.

Между другото, Седат Пекер е сред благодетелите на реставрацията на софийската "Баня Башъ", известна в Турция с името си "Мола Кадъ Сейфуллах". През 2001 г. мафиотът е дарил 20 млрд. лири (около 35 000 лв.) за нейната реставрация. Просто така - под благосклонния поглед на правителството, разузнаването и контраразузнаването...

И още нещо, което никак не е между другото. Когато бяга в Дубай през Черна гора и Северна Македония, той бяга... с фалшив македонски паспорт, издаден на името на Джадин Адемовски от Скопие. Най-вероятно това е станало с помощта на македонския бандит и мафиот Бобан Томовски, с когото Пекер е дългогодишен "колега" и приятел.

Бобан Томовски, известен македонски мафиот, е бил домакин на Пекер.

Седат Пекер е един от онези 200 чужденци, които по най-чудодеен начин се сдобиват с македонско гражданство. Скандалът е известен под името "Двойници", гръмва след разкрития на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и компрометира като търговци на документи за самоличност доста висши чиновници от правителството на Зоран Заев.

Според лидерите на ВМРО-ДПМНЕ,

партията на Заев  държи чадър и над наркотрафика.

И поради тази причина, откакто тя е на власт, в Северна Македония не е заловен дори един грам кокаин...

Мъка, мъкаа! Едни си на път да приключат успешно мегаинициативата "Три морета", други тепърва ще се чудим откъде ни се стовариха на главата "Три килимчета горящи"...

Facebook logo
Бъдете с нас и във