Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Дотук с кръпките в законодателството!

Г-жо Фидосова, кой стол е по-удобен - този в нотариалната кантора или депутатският?
- И двата стола не са за удобство. Чувствам се прекрасно в парламента. Предварително знаех къде и защо идвам, какво ще представлява работата ми. Смятах, че идвам подготвена, но изминалите няколко месеца показаха, че е по-различно. Натовареността не ме изненадва, защото съм свикнала. Изненадата дойде от политическия тон, който трябва да бъде променен. Последният пример е случаят с Румяна Желева.
Опозицията настоява, че 41-ото Народно събрание е един слаб парламент, а държавата се управлява еднолично от Бойко Борисов чрез кабинета. Вашето мнение?
- Има принцип за разделение на властите и парламентът върши това, което му възлага конституцията - законодателна дейност и парламентарен контрол. Това, че успяхме да подобрим тона и се отървахме от постоянното хулене, не означава, че работим по-лошо, или че някой отвън ни контролира. Напротив, успяхме да вдигнем рейтинга на парламента. Орган като Народното събрание не може да бъде с нулев авторитет. Направихме редица реорганизации, чрез които най-после успяваме да се справим с гласуването с чужди карти и с празната пленарна зала, която вече не е празна. От първата минута решихме да премахнем ограниченията за журналистите, които спъваха работата им по време на предишния мандат. Тази дейност е публична и ограничения за медиите не трябва да има.
Но опонентите ви продължават да твърдят, че законодателната дейност е слаба...
- Популизъм и демагогия. В началото се създаде такова впечатление, но сега сме затрупани със законопроекти. Нормално е през първите месеци да се поогледаме, да се ориентираме в това, което ни оставят. До полагането на клетвата нямахме достъп до нито един документ. Законите не се пишат за два дни, а писането на коляно не е това, което очакват от нас хората. Направете справка и ще видите колко пъти са променяни законите, избълвани от предишния парламент. Моят анализ показва, че за тези пет месеца законодателната ни инициатива е по-силна от тази на бившите управляващи. А трябваше да правим и спешни промени за преструктуриране на различни държавни органи.
ГЕРБ обеща бързо да прием избирателен кодекс след изборите, но материята е деликатна и засяга пряко всички политичеки сили. Не избързахте ли с този ангажимент, ще се справите ли с него?
- ГЕРБ обеща промяна в изборния закон в първата година от мандата. Занимавам се с тази тема от две години и моята амбиция е да имаме готов за първо четене избирателен кодекс някъде през юни-юли. Ако го направим, и то с необходимия широк консенсус, това ще е успех.
Това, че първият законопроект, гледан в правната комисия, беше за поправки в Закона за нотариусите, стана повод да се заговори за нотариално лоби. Основателни ли са упреците?
- Не съм участвала в работата по този законопроект и няма лобистки интерес от моя страна. Предложението дойде от нотариалната гилдия, която има проблем и иска той да бъде решен. Този проблем е вътрешен и не засяга широк обществен интерес. И мен не засяга, моите лични дела са приключили. Нормално е да търсят за какво да ме атакуват, но нямат основания.
Нападнаха ви и по отношение на вашата декларация за конфликт на интереси, както и за тази пред Сметната палата...
- Нахвърлиха се абсолютно безпочвено и ме оклеветиха. Едното обвинение беше, че в декларацията за конфликт на интереси не съм записала, че в последната една година съм работила като нотариус. Законът за конфликт на интереси не изисква да се декларира професия, а участие в търговски дружества, сдружения, кооперации. Нотариусът е свободна професия и се упражнява само лично. Нямам участие в търговски дружества. Парламентарната комисия за конфликт на интереси се произнесе вече по тази жалба с решение, че няма нарушение на закона. Другият опит за дискредитиране също се провали. Попълнила съм си декларацията пред Сметната палата съвсем коректно и нямам никакъв проблем да си плащам по 7000 лв. месечни погасителни вноски по заемите. Имам налични 350 000 лв. в момента, придобити от нотариална дейност, както и от отдадени под наем имоти. Сред тях е и банков офис в Монтана. Нямам нарушения, не знам какво и защо повече е необходимо да обяснявам и не обръщам внимание на жълтите писания.
Следите ли делото срещу имотните измамници, които ползваха фалшиво пълномощно, издадено от вашия помощник-нотариус?
- Не. Там няма нарушение в моята кантора. Има опит за измама, който беше осуетен, а групата - разкрита. Банда, която е действала години наред, беше разбита благодарение на действията на МВР и прокуратурата. Вършили са стотици измами с имоти и с крупни суми. Вижте, това е ежедневен проблем при нотариусите и никой не е застрахован. Идва измамникът с наглед абсолютно истинска карта, която не можете да различите по никакъв начин.
Прави впечатление, че в правната комисия тонът на опозицията стана доста по-умерен.
- Така е, правилно сте забелязали. Положих много усилия да не сядаме един срещу друг преднамерено настроени заради политическата си принадлежност. Направихме много срещи - равнопоставени, неформални, в диалог, на кафе. Поговорихме си и се разбрахме, че когато се гледат законопроекти в нашата комисия, няма място за политически пристрастия, а единствено за експертни мнения по правните норми. Загърбването на партийните страсти е полезно за всички, най-вече за българските граждани. Работя добре с колегите от опозицията и те също имат желание за промяна. Различният тон, който се усеща и в пленарната зала, трябва да бъде наложен още в парламентарните комисии. Мисля, че се справяме, и ще продължаваме с усилията в тази насока.
Как ще коментирате упреците, че премиерът е сключил сделка Бонуси срещу присъди със съдебната власт? Магистратите получават надбавки с уговорката да мачкат посочените от него бандити.
- Ние всъщност повече пари на съдебната система не сме дали, защото предвидената за нея сума в Закона за държавния бюджет за 2010 г. е далеч по-малка от тази, която искаха. Знаете, че имахме сериозни разногласия и наложихме ограничения в текстовете, свързани с възможността те вътре в самата съдебна система да си правят преразпределение на средствата. Не съм запозната в детайли с казуса с по-късно преведения остатък, но той категорично не играе ролята на разменна монета. Аз лично осъждам и съм твърдо против раздаването на премии, защото не е справедливо. Не са работили само те, всички са работили. Съдебната система търпи най-много критики и обществената оценка за нея е твърде негативна.
Но налагането на законност и ред означава силно законодателство и добре работеща съдебна система.
- Очакваме президентът да изпълни поетия в края на декември ангажимент да свика най-късно до края на януари консултативния съвет за национална сигурност за истински дебат върху реформата в съдебната система. Анализ за това къде са слабите места вече има, критиките са много. Трябва да очертаем законодателна рамка на промените, защото е ясно, че докато се работи на парче, няма как да успеем. Пришиването на кръпка върху кръпка не води до реформа.
РЗС настоява цялостната рамка да бъде очертана с нова конституция.
- Когато излизаш и казваш, че държавата трябва да се закрие, преучреди или рестартира, трябва да кажеш какво точно искаш. Нова конституция е възможна, но защо трябва да се създава напрежение и да се дестабилизира държавата в тази криза? Какво като разпуснем това Народно събрание и свикаме Велико, без да има ясна визия за такава мащабна промяна? Не споделям такъв подход и не виждам как може да бъде подкрепено от 2/3 от народните представители, за да се случи.
Какво стана с проекта за революционно нов закон за отнемане на необяснимите богатства, който правосъдният министър Маргарита Попова обеща да изготви до края на декември?
- Доколкото знам, Министерството на правосъдието работи по изработването на тези промени. В парламента няма постъпил такъв законопроект.
Казват, че сте в най-близкото обкръжение на премиера. Виждате ли се като новата Класна на ГЕРБ?
- В ГЕРБ нямаме кръгове и обкръжения. Аз съм екипен играч и ние тръгнахме от първия ден като екип. Колкото до определението Класна, не се обидих, но ми стана неприятно. Аз съм лъчезарен и усмихнат човек, обичам да се забавлявам и хората, които ме познават, знаят, че не се налагам и не се карам. Е, малко по-строг тон и леко тропване по масата се налагат при всяка ръководна дейност. Но не са прави онези, които смятат, че през мен минава всичко. Да, по отношение на законите и устава на ГЕРБ е така, но това че без мое разрешение никой не може да пътува никъде, не е вярно. С организационните въпроси се занимава Красимир Велчев. Разпределили сме си задачите между тримата съпредседатели.
Случва ли се премиерът да налага свои искания със заповеди по телефона?
- За мен той е един изключително диалогичен човек. Не го казвам, защото е мой лидер или премиер. Благодарна съм за възможността да работя вече повече от три години с него. Имали сме стотици разговори, с него се работи с лекота. Той е човек, който държи да изслуша всички, за да намерим баланс и да излезем по най-добрия начин от ситуацията. Иска да му представим съответния казус с достатъчно аргументи и преценява точно какво решение да вземе.
Вярвате ли искрено в проекта ГЕРБ? Защо не секват подозренията, че той е поредният плод на политическо инженерство в посткомунистическия преход?
- ГЕРБ е дългосрочен проект и го доказа със спечелването на последните пет избора. Имаме визия доста напред във времето - не за две-три години, а за няколко мандата. В основата на този проект е идеята да се носи отговорност, която при другите управления непрекъснато се размиваше или липсваше. Както и широко участие на гражданското общество. Търсехме хора, които не са дискредитирани и са успели в личен план. Които не влизат в политиката, за да правят кариера, а да допринесат за доброто на страната си. Всеки един от моите колеги е готов утре да си тръгне в името на това проектът ГЕРБ да продължи. Трябва да ни се даде шанс да управляваме по-дълго, защото с един мандат няма как да поправим грешките на 20 години преход.

Facebook logo
Бъдете с нас и във