Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Дознател скара прокуратура и полиция

Районната прокуратура в Благоевград протестира в понеделник (20 юни) пред Окръжния съд срещу освобождаването от ареста на дознателя Димитър Манчев, обвинен в обсебване на 10 000 лв. и на валута от касата на тукашната полицейска дирекция.
Прокурор Орхидея Андонова депозира официален протест, с който атакува определението на благоевградския съдия Калина Иванова. Както е известно, на 16 юни съдия Иванова освободи от ареста задържания ден по-рано дознател. Мярката му за неотклонение домашен арест бе присъдена на закрито заседание. Манчев напусна килията още същата вечер. Представителят на обвинението настояваше да остане зад решетките.
Защитникът на дознателя адвокат Красимир Дуков заяви, че на този етап мярката е приемлива и че Манчев и семейството му нямат намерение да я атакуват пред Окръжния съд - Благоевград. Радвам се, че синът ми напуска ареста и тази вечер ще се прибере у дома. Сигурна съм, че Димитър не е извършил това престъпление. Той никога не е разполагал с големи парични суми, заяви майката на разследващия полицай д-р Теменужка Любенова. Любопитното е, че тя е председател на Областния съвет по наркотични вещества в Благоевград и е сред активистите на ГЕРБ. Бащата на полицая, Христо Манчев, е директор на Второ общообразователно училище в града Димитър Талев.
Полицаят Манчев бе задържан на 15 юни от служители в звено Вътрешна сигурност. Това се случи след заповед на Районна прокуратура - Благоевград, по наказателно производство, образувано ден преди това. Дознателят е разследван за присвояване на 10 000 лв. от служебната си каса, които са били иззети преди време като веществено доказателство по три дела. Едното разследване е водил Манчев и то е било срещу пласьор на дрога. Другите две производства са на неговия колега по кабинет Росен Станков.
Част от изчезналите пари са засечени. По време на разследването е установено, че с няколко от описаните като веществено доказателство банкноти Манчев е заплатил шофьорски курс на своята приятелка Любомира Славчева. Този факт бе потвърден от прокуратурата в деня на гледането на мярката за неотклонение на Манчев. Банкнотите са били приложени към материалите, събрани от обвинителя Орхидея Андонова.
Изяснено е също, че с друга част от липсващите в касата 9000 лв. и валута, е заплатена екскурзия на гаджето на дознателя в Италия. Допълнителна информация по разследването е дал и колегата на Манчев - Росен Станков, с когото делят един кабинет.
Междувременно докато траеше суматохата около задържания полицай, във виртуалната мрежа се появи и любопитен клип, в който главен герой отново е дознателят. Клипът разкрива певческите способности на Манчев в годините преди да се озове на работа в полицията. От кадрите, разпространени във www.vbox7.com, става ясно, че преди да залегне над криминалните разследвания, Манчев е залитал по хевиметъла. Клипът е правен през зимата на 2007 г. в нощен клуб DRUM в Благоевград по време на участие на метългрупата Ground. Димитър Манчев е солист на създадената през 2000 г. банда. Облеченият в черна тениска фронтмен е овладял всички сценични жестове на известните групи от жанра. Дори в една от паузите на парчето дръпва сериозна глътка от бутилка бира. Клипът е с продължителност 11.7 минути.
Малко след сценичните си изяви Димитър Манчев постъпва в Областната дирекция на полицията в Благоевград като дознател. По всичко личи, че работата не му спори така, както изявите му в хевиметъла. Само за три години и половина той получава шест дисциплинарни наказания - три писмени предупреждения, две порицания и недопускане до конкурс за израстване в кариерата. Освен това на бюрото на шефовете му се натрупва дебела папка с оплаквания от прокурори за просрочване на дознания.
В тази поредица от гафове присвояването на 10-те бона, за което Манчев беше задържан, идва сякаш естествено. Поредната му изцепка предизвика известно напрежение между полицията и прокуратурата в града. То е свързано с процедурата по опазване и съхраняване на доказателствени средства. Държавното обвинение за втори път губи доказателства, на които разчита в досъдебни производства, по вина на служители на дирекцията. От сградата на ОДП-Благоевград за втори път изчезват банкноти, иззети като улики и съхранявани в полицейска каса в нарушение на правилата. Преди два месеца домакинът в Първо полицейско управление Любомир Коцев задигна от такава каса 22 000 евро, оставени за съхранение от органите на досъдебното производство. Коцев все още се намира в следствения арест.
Веднага след поредния скандален случай прокуратурата в Благоевград даде указания как трябва да бъдат съхранявани веществените доказателства съгласно текстовете в НПК. Окръжният прокурор Елка Атанасова нареди на директора на ОДП Йордан Кочев всички пари, събрани като веществено доказателство, да се съхраняват в банков трезор, а не из касите на дознателите.
Полицията обаче прехвърля топката в полето на прокуратурата. Според Окръжната дирекция държавното обвинение има грижата да съхранява доказателствата за конкретни дела. Имаме касета в банков трезор още от 2008 г., но не мога да посоча коя е банката. Окръжната прокуратура е давала в предишни години конкретни указания - по какъв начин и кои точно веществени доказателства да бъдат пазени в трезор. Парите, които Манчев е обсебил, са били приготвени за връщане съгласно съдебно решение и по този повод са се намирали в служебната му каса, обясни говорителят на полицията Гергана Моралиева.
И шефът на дирекцията Йордан Кочев се постара да прехвърли проблема от болната на здравата глава. Според него в качеството си на дознател Манчев се числи по-скоро в редовете на държавното обвинение, отколкото в полицията. По тази логика според Кочев било редно прокуратурата да си бере гайлето за него. Още повече че полицията в Благоевград не разполагала с достатъчно средства да плаща за трезор, както изисква прокуратурата.
Казусът с опазването на веществени доказателства за пореден път е причина за спор между полицията и прокурорите. Миналата година подобен скандал избухна след акцията на МВР Леярите. На 18 октомври 2010-а близо 400 кг злато, сребро и платина, конфискувани при операцията, се изпариха от склад на Агенция Митници на Летище София. Представителите на обвинението бодро заявиха, че тази кражба няма да провали разследването. Полицаите също понечиха да омаловажат очевидната кражба и твърдяха, че складовете са под юрисдикцията на държавното обвинение.

(Каре)
Какво твърди законът?

- Според чл.109 от НПК като веществени доказателства се събират и проверяват предметите, които са били предназначени или са послужили за извършване на престъпление, върху които има следи от престъплението или са били предмет на престъплението, както и всички други предмети, които могат да послужат за изясняване на обстоятелствата по делото.
- Всички събрани и иззети предмети, които могат да служат като веществени доказателства, трябва да бъдат внимателно огледани, фотографирани, подробно описани в съответния протокол и надлежно приложени към делото, като се вземат всички необходими мерки да не се повреждат или изменят от органите на предварителното производство. За правилното съхраняване и грижливо опазване на веществените доказателства би трябвало да се създават подходящи условия от ръководителите на прокуратурите, следствените служби и съответните поделения на МВР - охраняеми паркинги и складове, каси, здраво затварящи и заключващи се шкафове и други.
- Веществените доказателства се пазят до приключване на наказателното производство. Те може да бъдат върнати на правоимащия с разрешение на прокурора и преди завършването на производството, ако това няма да затрудни разкриването на обективната истина и не са предмет на административно нарушение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във