Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДПС се отрича от подкупния ветовски кмет

ДПС вероятно ще се разграничи от заловения с подкуп кмет на Ветово Рейхан Хабил и ще го остави на съдбата му. Това стана ясно на проведения на 7 февруари областен съвет на партията в Русе, на което присъства и вицепремиерът Емел Етем.
Засега е ясно, че Рейхан Хабил ще крачи в редиците на ДПС поне още седмица. Дали Хабил ще остане член на партията, според устава на ДПС, може да реши само общинската структура във Ветово и това ще стане на заседание на общинското ръководство в близките дни, заяви пред журналистите Емел Етем.
Докато текат следствени действия срещу кмета, длъжността му ще изпълнява някой от неговите заместници. Явно Рейхан Хабил ще бъде пожертван, стана ясно от заседанието на областния съвет. Дошлата от Ветово група в неофициален разговор се опита да го защити, като един от първопроходците на ДПС в региона, но под натиск на централното ръководство вероятно ще бъде решено заловеният с подкуп кмет да бъде отлъчен от движението.
Както вече е известно, Окръжният съд наложи на Рейхан Хабил постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. След ареста на кмета обаче цялата община Ветово остава и без лекар, тъй като от години той е единственото джипи в района с над 5000 пациенти. Мярката може да бъде обжалвана в 30-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.
Мораториумът върху продажбата на общински имоти, за който настояват част от ветовските общинари, ще затрудни изпълнението на приходната част на бюджета на общината. По този начин тя няма да може да съфинансира редица проекти и ще е на загуба. Така областният лидер на ДПС Ферихан Ахмедова пък коментира настояването на общинските съветници от ГЕРБ във Ветово за извънредна сесия, на която да разгледат всички сделки по продажбата на общински имоти, както и спирането на сегашните сделки до изясняването на въпроса с Хабил.
В същото време стана ясно, че цената на общинския имот, заради чийто търг кметът Рейхан Хабил бе арестуван с подкуп, е била тройно намалена. Според ветовския общински съветник Андриян Райков стойността на прословутата нива от 88 декара е била намалявана цели три пъти и обявената в момента е 490 000 лева. Първоначалната цена на имота, който се намира в русенското село Бъзън, е била над 1 400 000 лева. Нивата се намира до Бъзънския къмпинг, разположен точно на магистралата, затова и апетитите към нея са толкова големи, твърди Райков. Официалната версия на кметската администрация във Ветово била, че се иска намаляване на цената на имота заради икономическата криза.
Това е второ кметско провинение на Рейхан Хабил, коментира заместник окръжният прокурор на Русе Валентина Личева. Хабил стана първият кмет в Русенско, който заедно с чиновници от общината във Ветово бе осъден за парите, отпуснати за преодоляване на щетите от наводненията през 2005 година. Кметът и още осем души се признаха за виновни за изготвяне на документи за фиктивни действия при ползване на парите за преодоляване на щетите от наводненията през 2005 г. и подписаха споразумение с прокуратурата. Продължавам да твърдя, че съм невинен, заяви тогава Рейхан Хабил. Сключих това споразумение, защото се оказа, че юридически нямам друг вариант, каза той. Обвиняваха ни в злоупотреби, а в крайна сметка ни осъждат за неправилно оформени документи, обяви той.
На 9 септември 2006 г. Русенската районна прокуратура внесе за одобрение в съда общо девет доброволно подписани от обвиняемите споразумения по делото за скандала, избухнал във Ветово за средствата от бедствията. За виновни в извършването на документно престъпление се признаха кметът Рейхан Хабил, заместникът му Ивелин Димитров, кметицата на Писанец Росица Антонова, шефът на Гражданска защита във Ветово Драгомир Петков, счетоводителката на общината, представителят на русенската фирма Ремонтстрой ООД Огнян Иванов и още трима общински специалисти. Адвокатите и прокуратурата се споразумяха на всички да бъдат наложени наказания пробация. В нея бяха включени задължителна регистрация, срещи с пробационни служители и принудителен труд - т.е. удръжки от заплатите им за срок от шест до десет месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във