Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Драгановеца и Котарака в хероинова афера

Тезата на Държавния департамент на САЩ, че България е транзитна страна за трафик на хероин, организиран от български престъпни групи, със сериозно влияние и участие в международната търговия с наркотици, бе потвърдена за пореден път тази седмица. Антимафиоти от Главна дирекция Борба с организираната престъпност разбиха канал за трафик на хероин от Турция през България за Западна Европа.


Групата, която е организирала и използвала канала, е била ръководена от прочутия наркобарон от Перник Стоян Кръстев - Драгановеца. Според официалната информация на МВР Драгановеца и хората му поръчали големи количества от дрогата, за да я прехвърлят в страни от ЕС. Оперативните данни на антимафиотите сочели, че тази седмица те чакат сериозна доставка от Турция. Информацията се потвърдила и служителите от ГДБОП решили да хванат пернишкия наркобос и хората му със стоката.


След като куриерът на Драгановеца пристигнал от Турция, антимафиотите стартирали реализацията. Те изяснили в предварителното разследване, че Кръстев и хората му осъществявали трафика с няколко автомобила със специално изградени тайници за дрогата. Във вторник следобед полицаите приклещили Драгановеца и съучастника му Димитър Димитров-Котарака (44 г.) от Добрич в гараж в Перник. Пред гаража бил паркиран мерцедесът на Кръстев и Фолксваген Фаетон на Котарака, с които двамата се придвижвали. Спецполицаите, съвместно с със служители от Агенция Митници, разкостили фолксвагена и открили в него тайник, облицован с оловно покритие. Вътре имало 69 пакета с кафяво прахообразно вещество, с общо тегло около 36 килограма. Пробата от полевия наркотест реагирала на хероин. В двамата били открити още много мобилни телефони с български и чуждестранни СИМ карти, 50 боеприпаса 22-ри калибър, различни суми в български левове, турски лири и 57 000 евро, които са иззети от Драгановеца. В този и в още един гараж в Перник били открити и три мерцедеса, използвани от групата, два от които били бронирани.


Кръстев и Димитров са в ареста, антимафиотите продължават работата по изясняване на цялостната дейност на групата за трафик на хероин. Добричкият Котарак е доста известен в подземните среди. В годините на бухалките той, заедно с брат си Ивелин защитавали интересите в Добрич и региона на силовата групировка СИК на братята Красимир и Николай Маринови- Маргините. Котараците са с дебели досиета в полицията и са чести клиенти на Темида. През 2002 г. магистратите в Добрич бяха вкарани в окото на ураганен скандал, заформен около братята Котараци. Оказа се, че сикаджиите въртят заведение в самия храм на Темида в Добрич, след като фирмата им Тони-Б.О.Г.-Ивелин Димитров спечелила на търг снек-бара в Съдебната палата. Братята прелъстили тогавашното ръководство на Министерството на правосъдието в лицето на министъра Антон Станков с оферта за наем от 130 лв. на месец и 22 на сто отстъпка за магистрати. Това обаче не им помогна, когато тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов лично изтръска кримиконтингента на града по време на спецоперация за разкриване на авторите на серия от похищения на млади хора от региона. Генералът стартира акцията, след като майки на изчезнали момичета посочиха, че Котараците имат пръст в изчезването на децата им.


Около името на другия организатор на канала, Стоян Кръстев- Драгановеца, също много се е шумяло през годините. За последно през февруари Драгановеца получи условна присъда за побой над ратай, работещ в стопанството му в с. Витановци, Пернишко. Кръстев беше спукал от бой аргатина, на когото плащал по пет кутии цигари на седмица. Най-скандалното в случая беше, че всичко това се случи, докато Кръстев излежаваше поредната си присъда в затвора, но беше пуснат в отпуск за добро поведение. Наказанието му бе заради притежание на наркотици и оръжие. Присъдата му беше три години затвор, по-голямата част от които Кръстев прекара извън стените на зандана. Той беше арестуван за побоя, докато се излежаваше в имението си на яз. Лобош, вместо да търка затворническия нар. Изясни се, че адвокатът на Драгановеца представил медицински документи, че клиентът му страда от дископатия и се налага да излезе от килията си в Бобов дол. Както е известно, през 2010 г. Кръстев първоначално беше настанен в общежитието от отворен тип в Казичене. Там обаче той се сби с друг прочут затворник - Димитър Желязков - Очите и за да не се стигне до нещо по-лошо, Драгановеца беше натирен в Бобов дол, а Очите беше пратен в Белене.


Обкръжението на Драгановеца и в затвора бе съставено все от ВИП бандити. Освен с Митьо Очите Драгановеца делеше килия и с друг известен наркобос от Югозападна България - Николай Клисарски - Коко. Двамата търкаха наровете в обща килия в затвора в Бобов дол, както и в общежитието в Самораново, където изкараха последните дни от присъдите си през 2010 година. Двамата известни бандити незнайно защо се радваха на благоразположението на затворническата управа, като дори им беше оказана честта да лекуват зъбобол при д-р Ели Коларова, една от най-известните стоматоложки в Дупница, при която ги прати шефът на затворническото общежитие Георги Стрателов.


Особена любов към Драгановеца питаеше и директорът на Бобовдолския затвор Борислав Зебеков. Той беше много загрижен за дископатията на прочутия му квартирант и го пращаше от време на време да се лекува навън. Така се случи, че поредната отпуска на Кръстев по болест през септември 2010 г. можеше да му стане последна в живота, но не заради строгостта на ръководството на затвора, а заради опит за покушение срещу него. Стоян Кръстев - Драгановеца беше прострелян по време на отпуск, разписан лично от Зебеков. Тогава куршумът го уцели, но не смъртоносно. И този инцидент се случи в имението на Кръстев край язовир Лобошпри доста мистериозни обстоятелства.


И докато става всичко това, Държавният департамент на САЩ регистрира в тазгодишния си доклад за стратегията за контрол на Международния трафик на наркотиците (International Narcotics Control Strategy Report (INCSR)) тенденцията за увеличение на разпространението на хероин през територията на България, отчетена миналата година. Според авторите на доклада това се дължи на факта, че престъпните групировки усилено търсят алтернативни маршрути и канали. Според статистиката на ДЕА годишно в Афганистан се произвежда 370 т хероин, а част от дрогата минава и през Балканите.Това бе потвърдено в началото на тази година и от помощник държавния секретар на САЩ Уилям Браунфийлд. На среща с вътрешния шеф Цветан Цветанов той отбеляза, че пътят на хероина през последните 50 години традиционно минава през България. Лошата новина за нас е, че заради успехите на САЩ срещу трафика на кокаин големите играчи в престъпния бизнес търсят нови пазари и канали. Отскоро и пътят на кокаина минава през България, съобщи Браунфийлд.


След ареста на Драгановеца и Котарака антимафиотите продължават работата по изясняване на цялостната дейност на тази група. Спецполицаите допускат, че освен хероин Кръстев и хората му са имали намерение да прекарват и по-скъпата бяла дрога.


Гладът за хероин у нас обаче продължава да е голям, тъй като над 30 000 наркомани се боцкат с тази дрога. Доказателство за търсенето е и увеличението на случаите със заразяване с ХИВ и разпространението на вируса на СПИН сред хората, които си инжектират наркотици. Това бе отбелязано от Службата по наркотиците и престъпността на ООН (СНПООН) в годишния й доклад за наркотиците. Което е знак, че въпреки усилията на спецслужбите през страната ни продължават да преминават и ще се роят канали за трафик, находчиво организирани и стопанисвани от хора като Драгановеца и Котарака.

Facebook logo
Бъдете с нас и във