Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДРАМАТИЧНО

Чета бюлетина на Областната дирекция на МВР във Варна. Не че съм му редовен читател. Нищо общо с Голямото четене.
Но такъв текст просто ти се набива в очите, не те оставя равнодушен. Сграбчва те за сърцето. Плачеш. После се смееш. До сълзи. Вглеждаш се навътре в себе си, самооткриваш се. Гледаш на света с други очи. С една дума, така, както е в голямата литература.
Случката е следната: пътува си 25-годишният Христо от с. Гроздьово с неговата ладичка ВАЗ 21011, производство 1976 г., по пътя за Девня. Спира го патрул от РУ - Девня за проверка. Тук бюлетинът спестява подробностите какво е било нарушението на Христо от Гроздьово. Трябва да е било сериозно, защото се стига до писане на акт. Акт за установяване на административно нарушение (АУАН), както се уточнява в съобщението.
И тук идва сюблимният момент. При съставянето на АУАН Христо предложил на полицейския служител сумата от 9 (девет) лв., за да не извърши действия по служба!
Както в голямата литература, в съобщението липсват детайли, налага се едрият щрих на повествованието.Местопроизшествието е посетено от разследващ полицай и експерт. Банкнотите - една от 5 лв и две по 2 лв., са иззети. Материалите са докладвани на Окръжната прокуратура - Варна. Така свършва текстът.
Ако бях даскал по литература, щях да предложа на учениците тема: Какво се случва с Христо после. Или сюжет, в който Христо не кара ладичка, а Порше Кайен. И вади не 9, а 90 лева. Нещо в смисъл: малкият подкуп е еднакво обиден и за двете страни...
Сюжети бол. Животът обаче ни е избрал един-единствен - съблазнителят Христо със старата ладичка, 9 лева и полицай. Да плачеш ли, да се смееш ли...

Facebook logo
Бъдете с нас и във