Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДРАСТИЧНИ САНКЦИИ И ЗА ПАРТИИТЕ, КУПУВАЩИ ГЛАСОВЕ

Апелативната прокуратура - Пловдив, продължава проверката на три от общо 13-те сигнала за нарушения, постъпили по време на предизборната кампания и в деня на частичните избори за общински съветници в община Казанлък. Това съобщи прокурорът Пенка Богданова, говорител на Апелативната прокуратура. Една част от сигналите, постъпили в периода 18 - 21 юни тази година в районната прокуратура в Казанлък и в местното полицейско управление, са от граждани и от партии и коалиции, участвали във вота, а за други магистратите са се самосезирали от електронните медии.
По думите на Богданова в 10-те случая, за които е направен отказ да се образува досъдебно производство, сигналите са неточни, анонимни и повечето - преразказани от трети лица. Според Богданова продължава проверката на сигнал срещу представители на Експерти за Казанлък за това, че по сметките на всички работещи в Арсенал АД - Казанлък са били преведени по 100 лева като допълнително материално стимулиране. В хода на разследването подателят оттегли сигнала си с мотива, че подписът не е негов, което по-късно се потвърди от графологична експертиза, обясни Пенка Богданова. Установено е, че няма превеждани суми извън регулярните - за аванс и заплата, но проверката ще продължи за по-дълъг период от време. Проверяват се сигналите на Ред, законност и справедливост, сред които и за бланковите договори за извършване на агитационна дейност на Политическа партия Федерация за активно гражданско общество (ПП ФАГО); ще се търсят доказателства дали зад тези действия се крие купуване на гласове, отбеляза Богданова. По думите й прокуратурата се е самосезирала от телевизионно предаване, в което граждани твърдят, че Казанлък се е превърнал в битпазар и има купени гласове. Проверката продължава, тъй като се издирват лицата за обяснение. Прокурор Богданова очаква проверките да приключат през седмицата, тъй като са възложени като незабавни.

Г-н Кацаров, вашето разследване достигна ли до механизма, който са използвали купувачите на гласове в Казанлък на частичните местни избори тази година?
- При разследването по досъдебното производство се стигна до еднозначния извод, че при провеждане на частичния вот за избор на съветници за Общинския съвет на Казанлък, проведени на 21 юни 2008 г., е имало случай на организиране, предлагане и даване на имотна облага с цел активни избиратели да бъдат склонени да гласуват за определени кандидати.

Кои са тези хора и може би по-важното е дали ще разбере обществото кой стои зад тях?
- Организацията е била създадена от местен представител на Политическа партия Федерация за активно гражданско общество (ФАГО), който чрез сключване на договори именно с активни избиратели, привидно с цел агитация, ги е склонил да гласуват за кандидатите на представляваната от него политическа сила. Смятам, че тази практика се наложи точно от това лице и до този момент няма данни той да е бил подтикван пряко от партийната си централа за тази дейност. От друга страна, това, което се случи с тези деяния, опорочи избора. Допускането на подобна дейност би довело до непоправими последици, ако се наложи в национален мащаб. Беше необходимо именно сега органите на съдебната власт да се намесят. С това, че досъдебното производство е внесено в съда, прокуратурата ясно даде да се разбере, че ще бъде безкомпромисна в случаите на извършени престъпления против политическите права на гражданите, независимо под каква форма са извършени. Всъщност авторът на идеята за купуване на гласове по посочения начин е лидерът на ПП ФАГО за гр. Казанлък Денислав Серебезов, който беше съставил бланките след консултация с юрист.

Апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов лансира неотдавна идеята за регламентирано използване на специални разузнавателни средства при разкриване на купуването на гласове. Доколко, според вас, такава промяна в законодателството би помогнала във вашата пряка работа при установяването на подобно престъпление? Смятате ли, че трябва да се завиши наказанието, предвидено в НК за подобно деяние?
- Подкрепям идеята на г-н Димов, който призова за законодателни промени с цел да се създаде възможност при разследванията на дела за престъпления от тази категория да се използват СРС. Тази промяна ще ни даде възможност да се доказват подобни деяния, защото без използване на специални разузнавателни средства престъплението купуване на гласове е много труднодоказуемо. Законът криминализира както да дадеш имотна облага за гласуване за определен кандидат, така и да получиш облага с такава цел. По този начин престъпните деяния си остават скрити между лицата, които са ги извършили. Използването на СРС безспорно ще допринесе да се даде правилна насока при разследването, което пък ще доведе до доказване на престъпленията. С оглед на степента на обществена опасност на подобни деянията смятам, че наказанията трябва рязко да бъдат завишени, защото в този им вид позволяват на лица, извършили такива престъпления, да са активно ангажирани в политическия живот. Така че може би към настоящия момент наказателната политика не е адекватна на степента на обществена опасност. Съгласете се, че не е нормално да бъде осъдено на пробация лице, което е избрано, след като е купило гласове, и то да продължи да е общински съветник или кмет, тъй като не е осъдено на лишаване от свобода! Според мен наказания лишаване от свобода, с нисък предел, както и лишаване от права да се заема определена държавна или обществена длъжност ще постигнат целите на наказанието.
Защо, според вас, хората все още се страхуват да свидетелстват?
- Причините са най-различни. На първо място е страхът, че ако те са приели имотна облага, за да гласуват за определен кандидат, може да бъдат подведени към наказателна отговорност. На второ място е страхът от извършителите на тези деяния, които обикновено са хора с някакво влияние, и оттам страхът от възмездие. Не на последно място ще посоча, че много често източници на данни, че се извършва подобен род престъпление, са близки хора и едно наказателно производство с тяхно участие би им навредило.
Не трябва ли законът да предвиди санкция и за партията, в чиято полза се купуват гласове на изборите, колкото и авангардно да звучи подобна идея?
- Безспорно трябва да има санкции към партиите, опорочили по този начин вота. В случая, изхождайки от степента на обществена опасност, са подходящи дори и най-драстични санкции. Не искам да се ангажирам с предложение, защото това е дейност на законодателната власт. Политиците, в лицето на народните избраници, трябва да успеят да намерят механизъм, чрез който да ограничи тази порочна практика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във