Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДРУГАРЮ СТАНИШЕВ, ВАШЕ ВЕЛИЧЕСТВО, АХМЕД ЕФЕНДИ: ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ МАКЕДОНИЯ

България ще изготви съвместна работна програма с Македония за 2008 г. за обмен на опит в областта на преговорите с Европейския съюз. Ние имаме дългосрочен, стратегически интерес да подпомогнем реформите в Република Македония, които постепенно ще я доведат до нейното европейско членство. Това заяви в четвъртък (25 октомври) министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова, след като приключи еднодневната визита у нас на македонския вицепремиер Габриела Коневска.
Другарю Станишев, Ваше Величество, Ахмед ефенди! От името на европейската цивилизация и в името на светлите европейски перспективи пред западната ни съседка, най-коленопреклонно ви молим да забраните на вашите хора дори да си мислят, че трябва да помагат на Македония за нещо повече от попълването на формулярите за приемане.
В качеството си на настоящ премиер, на бивш министър-председател и на вечен регулатор на политическите и икономическите процеси у нас вие - тримата най-големи от големите в милата ни татковина, много добре осъзнавате за какво става дума. Така че никога и по никакъв повод не бива да оставяте българската следа другаде, освен тук - в земята като една човешка длан.
Вярно е, уважаеми лидери на държавата, че добрите съседи трябва да се обичат и да си помагат. Но също така е вярно и другото: като морал и манталитет ние все още си живеем в панелката, забучена насред Софийското равно поле. Онова обиталище, в което преди 50 години бившите шумкари и интербригадисти събраха индивиди от кол и въже с идеята да ги направят достойни столичани.
На практика обаче се случи точно обратното. Въпросните индивиди превърнаха София в разграден селски двор, в единия край на който има бунище, в другия - депо за строителни отпадъци и вехтории, а по средата... огромна купчина гюбре. Освен това в битката кой да сложи ръка на общото мазе, хората така се намразиха, че започнаха да си изхвърлят боклука на долния балкон, да си заливат един на друг изтривалките си с машинно масло и редовно да препикават цветята на комшиите, изнесени за през зимата на междуетажната площадка.
Така че на какво ще научим македонците по дългия им път към Общия Европейски Дом, уважаеми лидери? На почтеност, на честност и висок морал? Или как еврочиновниците в Брюксел и собствените данъкоплатци могат да бъдат излъгани така, че и двете страни едновременно да си платят за удоволствието?
Или пък ще им предадем своя безценен опит в реформирането на съдебната система, на Министерството на вътрешните работи и на националната сигурност? Нима и вие забравихте, че преди три-четири години не друга държава, а точно Македония призна, че сред населението й няма дори половин достоен юрист, който да оглави тяхното обвинение, и обяви... международен конкурс за поста главен прокурор?
Всъщност, май наистина много работи сме забравили, откакто преди 15 години България първа призна независима Македония. Като започнем от десетките оръжейни афери с българско участие, станали световно достояние заради добрата работа на македонските ченгета и тайни служби. И се стигне до безспорния факт, че въпреки етническото напрежение и денонощните албански провокации управниците на западната ни съседка съумяха да се оправят без военно положение, полицейски блокади и вечерен час.
А какво беше тук точно преди две години? Когато навръх Димитровден (26 октомври) в София бе разстрелян банкерът Емил Кюлев (мир на праха му)?
Шок и ужас, според щатския наръчник за кръщаване на военни мисии зад граница.
Шаш и паника, според лексиката на съвременния български тийнейджър. Като отпочна една операция Респект, та ум да ти зайде. Въоръжени до зъби ченгета, маскирани командоси, джипове и бронетранспортьори, полицейски заграждения на улици и площади, спиране и тарашене на всяка по-лъскава кола...
И какво се оказа на двайстия ден от началото на Респект-а? Един изфабрикуван процес срещу Големия и Малкия Маргини и един труп - на Чората, когото пет благоевградски ченгета вързаха и убиха с юмруци и ритници.
Така че, ако наистина искат да помогнат на Македония, Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган трябва да сторят друго: да съставят един примерен списък - досущ като десетте божи заповеди - в който да включат най-големите дефекти на българския преход. Списък, който спокойно може да изглежда така:
1. Никога не печели пари като преписваш във вътрешното си законодателство европейски норми, протоколи и директиви (те са само модел, искаше се да пренесем тяхната философия), защото Съдът на Европейските общности в Люксембург не спи.
2. Никога не прави такава съдебна реформа, след която президентът и управляващата партия ще избират главния прокурор, председателите на двете върховни съдилища и върховния ръководен орган в третата власт.
3. Никога не назначавай за министър на вътрешните работи партиен функционер, защото това означава само едно: борбата с мафията и корупцията се превръща в борба срещу опозицията и свободното слово.
4. Никога не назначавай за ръководители на осигурителния институт и здравната каса партийни функционери и частни бизнесмени, защото парите за пенсии и клинични пътеки ще започнат да се топят като ланския сняг, а задълженията на т. нар. крупни работодатели към държавата и наемния труд ще достигнат космически размери.
5. Никога не възлагай на митническото си ведомство да събира акцизите, защото митничар държава не храни.
6. Ако имаш следствие, никога не го ликвидирай по поръчка на Брюксел, защото Брюксел заповеди не издава и не принуждава кандидатите за пълноправно членство да правят една или друга реформа. И още: пази следствието като очите си, защото в противен случай единствено от управляващата партия ще зависи кой да отиде на съд и кой - на Хавайските острови, примерно.
7. Никога не прави от адвокат народен представител, защото законите ти веднага ще заприличат на поредица наръчници от типа: Как да не влезем в затвора, Как да откраднем държавна фирма, Пет начина за източване на европейски фонд, Какво трябва да направим, за да построим хотел в природен резерват и т. н.
8. Не позволявай в Министерството на вътрешните работи и в Министерството на отбраната да има повече чиновници, отколкото полицаи и войници. Веднага изхвърли две трети от висшите чинове. Не допускай полицията да е два пъти по-голяма от армията.
9. Никога не назначавай за посланици бивши милиционери и главни прокурори.
10. Не пожелавай жената на съученика, тъщата на началника и сестрата на колегата министър за своя секретарка, деловодителка или пресаташе.
11. Никога не тренирай източни бойни изкуства с бивши борци и още по-бивши служители на Държавна сигурност.
12. Никога не позволявай на министър-председателя да си създаде собствена политическа полиция под формата на Национална агенция за сигурност, преди още да си изработил съвременна доктрина за национална сигурност.
13. Никога не назначавай за шеф на националната полиция човек, по-нисък от 170 сантиметра или който не може дори апартамент под масата да си купи, без да го усети народът.
14. Категорично забрани на своя министър на вътрешните работи да се хвали с успехите в борбата срещу мафията и корупцията чрез статистика на влезлите в сила присъди, разкритите поръчкови убийства и броя на съдебните процеси срещу престъпните босове и високопоставените бели якички.
15. Не кради - парите от еврофондовете, спестяванията на данъкоплатците и излишъка в държавния бюджет.
16. Не слушай т. нар. политически елит на България, защото той на хубаво няма да те научи.
На добър час, Македония!
Ние - нормалните българи, ще направим всичко възможно, за да не позволим на управляващите ни индивиди да ти помагат за присъединяването към Европейския съюз. Останалото си зависи само от теб.

Facebook logo
Бъдете с нас и във