Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Дълбокият джоб на бившия разузнавач № 1

Така наречените финансови несъответствия, заради които бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров беше уволнен като премиерски съветник през април 2012 г., се оказаха чисто и просто присвоени 4.7 млн. лв., влезли в неговия джоб. Това стана известно в сряда (3 юли) от съобщение на Върховната касационна прокуратура. В него се казва, че предния ден Военноокръжната прокуратура-София е внесла във военния съд обвинителен акт срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба генерал-лейтенант от резерва Кирчо Киров.


За първи път за финансови несъответствия в НРС спомена през април миналата година президентът Росен Плевнелиев. Те са причината бившият шеф на разузнаването Кирчо Киров да бъде уволнен от длъжността премиерски съветник и даден на прокурор, обяви президентът тогава, след като се беше запознал с доклад от проверката на подчинената му до миналата година служба.


Плевнелиев каза още, че е бил изненадан от констатациите в доклада, който, първо, е бил предоставен на него, а той го разписал и пренасочил към компетентните органи и към премиера Бойко Борисов. Както е известно, бившият министър-председател Борисов лично избра ген. Киров да го съветва по въпросите на сигурността, въпреки че ексразузнавач №1 ръководеше НРС по време и на двата мандата на президента Георги Първанов (2002-2012 г.). Борисов обясни, че се спира на него, защото близо десет години той (Киров - бел. ред.) ръководи разузнаването и е правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано - да ги забравят, заяви Борисов.


Едва два месеца след това назначение тогавашният премиер обяви, че е много разочарован от генерала. Имах го за професионалист, за колега и за приятел. Когато го приех в моя екип, много хора скочиха срещу решението ми, но аз се опрях на професионалните му качества, обясни Борисов след уволнението на Киров като негов съветник.


След едногодишното разследване от екип от прокурори и военни следователи генерал-лейтенант Киров е обвинен за това, че като директор на НРС за пет години - от 2007 г. до 2011 г., е присвоил бюджетни средства в левове, евро и долари, които са собственост на службата и са му били поверени да ги управлява като неин директор. Според законите присвоените парични суми са в особено големи размери - на обща стойност повече от 4.7 млн. лв., и деянието е особено тежко, с оглед и на високото служебно положение на извършителя и на предназначението на присвоените средства, се казва в информацията на ВКП.


Разследващите са установили, че за улеснение през посочения период ген. Киров е съставил повече от 1100 официални финансови документа, за да се оправдаят несъществуващи служебни разходи. Според непотвърдена информация средствата са изписвани уж за вербуване на чужди граждани зад граница за специфичните дейности на българското разузнаване.


Имало е възможност хората, които са разполагали с парите в НРС, да създадат механизъм за отклоняване на определени суми, заяви на пресконференция в сряда Елин Алексов, наблюдаващ прокурор по случая и говорител на Софийската военноокръжна прокуратура. Доказателствата са събрани в над 30 тома. Разследването е било водено срещу повече хора, но накрая обвинителен акт е внесен само срещу ген. Кирчо Киров, обясни Алексов. Направихме опит да разберем какво се е случило с тези средства, но не стигнахме до нищо конкретно. Парите ги няма, те са отчитани за специфични дейности, свързани с основната дейност на службата - националната сигурност, обясни прокурорът.


Бившият директор на НРС ген. Кирчо Киров не е дал обяснения. Той каза пред медиите, че ще даде разяснения в съдебната зала. Киров беше освободен от поста в началото на 2012 г., а след това се говореше упорито, че Киров ще се отдаде на дипломатическа кариера.


За престъпленията, извършени от бившия разузнавач №1, се предвиждат много тежки наказания - от 10 до 20 години лишаване от свобода, конфискация на част или на цялото имущество и лишаване от право на заемане на отговорни длъжности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във