Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Дългото завръщане на Маце към началото

Служителите на Бобовдолския затвор стягат жилище за скъп новодомец - в най-скоро време те очакват тук да се прислони старият им познайник - Дивотинският убиец с нежно прозвище Маце - Малин Крумов. Отсега надзиратели и майстори премитат коридорите и лъскат теракота в т. нар. Крило на смъртниците, където ще бъде и новото обиталище на Маце.
В тази част на затвора в момента броят дните си до края общо деветима затворници, които са с присъда лишаване от свобода до живот. Килиите там са суперлукс (като затвор), останалите обитатели на пандиза знаят прекрасно, че това е най-хубавото място за живеене, но никой не си и помисля за миг да смени рендосаните нарове със сатенената доживотна постеля. Отделението, което обитават деветимата избрани, има климатици, вносен теракот и фаянс, телевизор с кабелна, всеки от тях има собствена баня и тоалетна, а килиите им, за разлика от тези на обикновените затворници, са с размери 6х6 метра - колкото е и стандартната боксониера, разказват работещи в зандана.
Преди да потъне в лукс до края на живота си, страшилището на Югозападна България Малин Крумов успя отново да напомни за себе си - на 9 януари с лъвски скок той преодоля шестметровата стена на затвора във Варна и вкуси отново свободата. Бягството стана само ден след като Върховният касационен съд потвърди доживотната му присъда за предумишленото убийство на македонеца Орце Коруновски, извършено през септември 2002 година.
Явно вбесен от окончателното решение на ВКС, Маце преодоля шестметровата стена на затвора, покатервайки се с маймунска бързина и сръчност по гръмоотводен кабел, пред погледа на тежковъоръжен надзирател. Задържан е часове, след като бе обявен за национално издирване, на трийсетина километра от Варна в посока Бургас. При полицейска проверка в района на село Старо Оряхово той първоначално изпълнил заповедта на ченгетата и мирно и кротко легнал на земята, докато отслаби вниманието на проверяващите. В първия подходящ момент с куршумен старта побягнал, което принудило полицаите да го спрат със стоп патрон в крака.
Това е първото в историята на страната бягство от затвор на осъден с доживотна присъда, откакто това наказание съществува, твърдят от варненската тюрма.
Новината за подвига на Дивотинския убиец шокира живеещите в едноименното пернишко село. Хората там все още помнят младежките лудории на Маце, който се разхождал в центъра на Дивотино, с автомат Калашников на рамо.
Молехме се да не стигне дотук, защото той има тук ятаци, скрити оръжия и мотоциклети по изоставени къщи и плевни по селата, разказват жителите на пернишките села.
Не по-малко стреснати бяха и обитателите на кюстендилското село Таваличево, където Малин Крумов бе принудително заселен след първото си излизане от затвора.
В малкото планинско селце и в момента живее братът на дивотинския убиец, но, за разлика от Маце, той е тих и спокоен човек, има си малка дърводелска работилница и с нея си изкарва прехраната, разказват хора от селото.
Стрес усетиха и надзирателите в Бобовдолския затвор. Знаехме какво да очакваме, той е лежал при нас и всички от по-старите служители знаят що за човек е Маце - агресивен, безогледен, не се спира пред нищо, ще ти посегне, защото си бил начумерен или не си му отговорил навреме, припомнят си те.
Малин Крумов ще бъде преместен от Варненския затвор, след като приключи разследването около неговото бягство, съобщи говорителят на Варненската районна прокуратура Вяра Алексиева. Разследването е към края си и се очаква смяната на местоживеенето скоро да стане факт. Заради бягството Малин Крумов може да получи допълнително наказание от три години затвор, което обаче не може да повлияе на доживотната му присъда.
Свършеното досега в досъдебното производство не дава основание да се смята, че Крумов е имал съучастник. Колкото до вината на надзирателите му, обвинение срещу тях ще бъде повдигнато, ако бъдат събрани доказателства за това, обясниха от Варненската районна прокуратура.
По ирония на съдбата именно в Бобовдолския затвор започва затворническата одисея на Дивотинския килър. Там той изтърпява присъда №82 на Кюстендилски районен съд заради няколко престъпления.
Едното е тежка телесна повреда, причинена на Владимир Диков, изтърпял як побой в мазето на плажа Мария Луиза в столицата на 27 юли 1994 година. В резултат Диков се разделя с далака и с единия си бъбрек. Това струва на Маце присъда от седем години лишаване от свобода.
Второто е по чл.364, ал.2 б.а - защото противозаконното е отнел МПС от Владимир Диков, за което получава две години и шест месеца затвор.
В добавка Маце е осъден и за това, че през 1996 г. е държал огнестрелно оръжие - пистолет и боеприпаси, без надлежно разрешително - престъпление по чл.339, ал.1 от НК. Наказанието е три години и шест месеца лишаване от свобода. В крайна сметка Маце получава най-тежката от трите присъди - седем години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяването на наказанието. Разбира се, следва обжалване в Софийския апелативен съд, който намалява присъдата на Маце на пет години и шест месеца лишаване от свобода. И на 31 юли 1997 г. - три години след първото извършено от него престъпление, Дивотинският килър пристъпва прага на Бобовдолската тюрма, където престоява до 3 юни 2002 година.
Докато е в зандана, срещу него започва дело в Перник за отвличане и убийство, извършено през същата 1994 година. През 1999 г. Окръжният съд - Перник, осъжда Крумов на 16 години затвор.
Пет месеца, след като е освободен предсрочно от Бобовдол заради добро поведение, Софийският апелативен съд трябва да разгледа (на 28 октомври същата година) протеста на Крумов срещу 16-годишната присъда на Пернишкия окръжен съд. Маце обаче така и не се явява на делото. Причината е, че на 22 септември същата година той хладнокръвно разстрелва във Варна посред бял ден македонеца Орце Коруновски. И тъй като за него може спокойно да се каже, че килър в тюрма не стои, под въпрос е докога Бобовдолската лукс-килия ще продължи да бъде негов дом.

Facebook logo
Бъдете с нас и във