Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Думите срещу бандитизма все още са повече от делата

Който познава кариерата на някогашният главсек на МВР от времето, когато развяваше черното си кожено манто из страната, та досега, ще разбере веднага, че нещо в последните грандиозни удари срещу бандитизма у нас куца. То бива говорене за Наглите и Крокодилите, бива, ама стигнахме дотам, че дори професионалистите не смогват да осмислят канонадата от изявления за триумфа на полицията.
Вярно, прави ги основно не премиерът, а неговото вице и вътрешен министър Цветан Цветанов, но то е донякъде все едно. Словоредът на Цветанов изобилства с безбройни който и които, както лексиката на Борисов е наситена със Станишев, Станишев. Не че задържаните в полицейските операции са стока. Разработките, регистрациите и делата срещу тях говорят достатъчно, гангстерската слава на някои се носи от години, а народът ги пише разбойници още от външния им вид и от прякорите им. Но Цветанов попрекали със словесните си изяви. Дотолкова, че се налага малко коментар.
Първо, ще го попитаме смята ли да налага докрай тезата, че Наглите и Крокодилите са в основата на вилнеещата две десетилетия престъпност и на стопанския погром на държавата? Вторият въпрос е работило ли е и смята ли да работи МВР за изясняване на дейността на похитените и свързаните с тях лица? Тя според някои е далеч по-интересна от методите, пушкалата и маските на похитителите. Жертвите на отвличане са ключови играчи или подставени лица в групировките, които тероризират и продължават да ограбват страната. Третият въпрос задаваме с готов отговор: Убеден ли е, че две групи от по няколко човека са в състояние да извършат стотици хиляди престъпления и след излавянето им над страната ще се възцарят мир и покой?
Самите разбойници също влязоха в предложения дискурс и взеха да се надприказват с Цветанов. Особено устат се оказа един от Крокодилите - Евгени Милев с прякор Гейзо. Преди да цъфне, ни лук ял, ни лук мирисал, на ГКПП- Калотина в събота (19 декември), ортакът на Кроки и на застреляния Богровец гастролира напоително в различни медии. Не беше убедителен в алибито си за престой в Германия по време на грабежа над турчина на автомагистрала Тракия на 14 декември. Но и целта му май е не да убеждава, а да разколебае медийната подредба на Борисов - Цветанов, които взеха да трупат всевъзможни престъпления върху главата му. Кое е вярно, кое не е, само те си знаят. Но практиката да се лепва всичко върху някой, който ти падне, говори за безпомощност и популизъм. А популизмът не е уреден като доказателствен способ в Наказателния кодекс.
Впрочем по всичко личи, че с Гейзо Цветанов си намери майстора. След изговореното от магистралния бандит вътрешният министър ще трябва да обясни доста оперативни детайли от работата по случая Крокодилите. Дори и преди Гейзо да се включи в шоуто, недомлъвките породиха куп недоумения. Въпреки безспорния успех с разстрела на Богровеца, той е частичен и акцията заслужава повече критики, отколкото хвалби. А ако е вярно, че полицаите са реагирали след получена информация, акцията би следвало да се отчете като провал. Да изпуснеш няколко човека, след като си бил подготвен за среща с групата, е направо необяснимо. Вярно, били са с автоматично оръжие, но полицаите са имали същото, носели са бронежилетки и са имали предимството на изненадата - както ни обясниха, чакали са в засада. Надупчените автомобили показват, че двете групи са били в непосредствена близост, а обстоятелството, че бандитите хукват да бягат след безкомпромисните действия на полицаите, говори за решително психологическо предимство в полза на момчетата от МВР.
Точно за този етап от схватката Цветанов обаче мълчи. Преследвали ли са хората му бегълците и ако не са, коя е причината? Как няколко човека се измъкват на открит и гол терен, без да бъде заловен поне един от тях? Ако полицаите са се уплашили за живота си, това е човешко и никой няма да ги упреква, че са се отказали от преследването. Но това трябва да се каже.
Покрай изчезването на Гейзо зад граница пък вътрешният министър трябва да бъде питан за още неща. Само на печата на граничния полицай Димитър Иванов, регистрирал Гейзо като напускащ, страната ли ще се разчита, за да се изясни обстоятелството преминавал ли е Милев границата със Сърбия? Да, печатът на сръбския граничар може да е фалшив, но това не става дори за косвено доказателство за участие в грабежа. Кои са двамата спътници на Гейзо, с които той е напуснал официално България? Та нали те са хората, които би трябвало да кажат пътували ли са с този човек, и евентуално да опровергаят данните от компютърната система за граничен контрол. Какво е направено за установяване на мястото, от което Гейзо даваше телефонни интервюта, щом в днешно време може да се проследява не само мобилната телефония, но и разговорите в ИНТЕРНЕТ? И още - може ли МВР да обясни как взетите по време на операциите ДНК-проби станаха на минутата неопровержими доказателства, при положение че това е една от най-скъпите и най-бавни дейности в криминалистиката?
Въпроси, въпроси, въпроси... А има и още. Ще се провери ли работата на полицейските началници в СДВР и особено в РДВР-София по магистралните грабежи. И двете дирекции имат звена Магистрална полиция, създадени още през 2002 г., а шефове в тях са заявявали още тогава, че действащите магистрални банди са десетки и в тях участват и полицаи. Работили в тези дирекции полицаи твърдят, че там с години залежават разработки, които не доживяват реализация, а шефове на дирекции и началници на РПУ в Софийска област от години са спрягани за покровители не само на бандити като Крокодилите, но и на всевъзможен контрабанден трафик и изнудване на шофьори по магистралите Тракия и Хемус, както и на главния път за Калотина. Ако такава проверка бъде направена добросъвестно, страшно ще завони. И наред с Наглите и Крокодилите ще трябва да бъдат повдигани обвинения срещу висши полицаи, които добавиха към рушветите на бандитите тлъсти обезщетения и пенсии, вместо да отидат зад решетките за различни форми на сътрудничество, покровителство и облагодетелстване от престъпниците. Явно и полицай полицаю око не ще да вади, щом като сред първите изявления на Цветанов беше констатацията, че в престъпната дейност на Наглите и Крокодилите няма замесен нито един полицай. Е, имало само служители, които са контактували с апашите преди време!!! Фактите крещят и целият народ знае, че без полицейско покровителство Наглите, Крокодилите и всички други Крокозъбели щяха да бъдат наистина пълни отрепки, а разбойничеството нямаше да бъде най-престижната професия у нас.

И на други множко им дойде
Говорилнята, с която премиерът и вътрешният министър придружиха последните полицейски операции, взе да ядосва все повече хора. След думите на бившия депутат Татяна Дончева, че е абсолютно убедена в участието на полицаи в ударените банди и в необходимостта да се стигне до белите якички, скочиха съдиите. Говорителят на изключително активния напоследък Съюз на съдиите в България Нели Куцкова беше принудена да припомня азбучни истини в правото и да направи прогноза, че в крайна сметка съдът ще обере негативите.
Това, че някой е арестуван, не значи непременно, че е виновен, и това, че някой е пуснат, не значи, че е оправдан. Както и това, че някой е задържан, не означава, че накрая ще бъде осъден. Ние като граждани не може да не се радваме, когато МВР си върши работата. Но едно доказателство е безспорно, ако никой никога не го е оспорил или след като е било оспорено по надлежния ред, то е опровергано, коментира Куцкова в интервю пред национална телевизия. Председателят на Наказателната колегия на Софийския апелативен съд Красимир Шекерджиев пък отсече, че не може да коментира филм, който не е гледал.
В друга телевизия пък Ваня Траянова адвокат на един от основните заподозрени - Антон Петров с прякор Хамстера, заяви директно, че Борисов и Цветанов уреждат лични сметки с определени служители на ДАНС, сред които бившият съветник в агенцията Алексей Петров. Личната вендета към Антон Петров се превръща в политическа акция, насочена към политически опоненти, каза Траянова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във