Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДУПНИЦА БЕЗ БАРИКАДИ И... ОДЕЖДА

Китна Дупница, носеща преди десетилетия героично-романтичното прозвище Града на барикадите, вече не е същата. Особено след порнографския скандал, вихрещ се там от няколко седмици. И с десетките автоморги, опасващи града и станали основно препитание за съседните села главно заради една видна мутренска структура. Но... за нея в някой от следващите броеве на Параграф 22.
Неособено ласкавата констатация за Дупница се наложи, след като възпитаниците на дома за деца лишени от родителски грижи Олга Стоянова, заедно с дупничаните чичо Иван и чичо Тони станаха основните актьори в нова версия на филма Баклава, но не на кино, а наяве.

Началото бе поставено
на 17 януари тази година, когато кметът на града Атанас Янев подава сигнал до местното РПУ. В него се казва, че едно от непълнолетните момичета в общинския дом за деца Олга Стоянова често посещава жилището на 59-годишния Иван Борисов. То било снимано голо там от възрастния мъж.
За честа на пагона или заради това, че два дена по-късно - на 21 януари, вътрешният министър Румен Петков бе обявил, че ще изслуша лично отчета на Областна дирекция на полицията в Кюстендил, но ченгетата от РПУ-Дупница веднага се захващат за работа по случая.
На 18 януари в полунощ те задържат 59-годишния бояджия от ТЕЦ Бобов дол Иван Борисов, посочен в кметския сигнал. По случая е образувано дознание по чл.157, ал.4 от НК: Който създава, излага, представя, излъчва, предлага, продава, дава под наем или по друг начин разпространява порнографски материал, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба от хиляда до три хиляди лева. За деянията, уточнени в текста на закона, е посочено, че наказанието е лишаване от свобода до шест години и глоба до осем хиляди лева, ако за създаването на порнографския материал е използвано лице, ненавършило 18 години, или лице, което изглежда като такова.
Ето защо бояджията Борисов е задържан за 24 часа с полицейска мярка за неотклонение. По време на обиска в дома му на улица Венелин 100 униформените откриват прелюбопитни неща - китайски пластмасов фотоапарат Скина, проявена лента от 32 пози и албум с 56 фотографии на млади голи и полуголи момичета.
Разглеждайки албума, полицаите разпознават едно от девойчетата, живеещи в дом Олга Стоянова в града, както и няколко бивши негови възпитанички, сега вече омъжени жени.
Неочакван бонус
за работещите по случая се оказва прилежността на фотографа, когото всички в Дупница наричат чичо Иван. Той старателно записвал на гърба на снимките датата и годината, на която са направени. Според разследващите фотографиите датират от началото на юни 2007 година.
От написаното дотук читателите биха останали с впечатлението, че полицията и прокуратурата този път са си свършили съвестно работата. Но не би!
След изтичането на 24-часовата полицейска мярка задържане под стража изведнъж се оказва, че дупнишките полицаи не са внесли искане за продължаване на ареста на чичо Иван до 72 часа, което става с прокурорско разпореждане. Така Борисов - по живо - по здраво, се прибира в дома си в неделя рано сутринта.
И може би той щеше да шета необезпокояван из града още, ако в Дупница не бяха налетели екипи на всички национални телевизии и репортери от различни медии. В резултат телефоните на шефа на ОДП- Кюстендил комисар Чавдар Караджов и Камен Пешев от Окръжна прокуратура в Кюстендил загряха и двамата пристигнаха в Града автоморга, както вече всички наричат Дупница, към 20 часа, същия ден. След съвещание на областните шефове с местните им подчинени чичо Иван отново попада зад решетките - този път вече за 72 часа.
Тънкият лед
Въпросът: докъде всъщност са я докарали полицията и обвинителите по случая предизвиква и изнамирането на някои от веществените доказателства. Подробното разлистване на албумчето на бояджията Иван показва, че на фотосите са снимани пет момичета и млади жени от Дупница. По данни на разследващите на пръв поглед само за две от всичките снимки може да се твърди, че са с порнографско съдържание. За потвърждаването на тази теза обаче ще е необходимо да се изкажат и специалисти по темата. Ето защо всички снимки са изпратени в Института по криминалистика и криминология в столицата, а на спецовете е възложено да направят художествен анализ на снимките, обясни прокурор Камен Пешев.
Според запознати в по-голямата си част фотографиите могат да бъдат окачествени като актови. Тази зона обаче не е наказуема от закона и вината на чичо Иван увисва. Но законодателят е предвидил наказание, ако обектът на снимката е малолетен, тоест няма навършени 14 години, като точно това ще проверят през следващите няколко дни прокурорите в Дупница, обясни Пешев.
След разпита на петте жени от снимките наяве излизат и други интересни подробности. През миналото лято най-малката от моделите на чичо Иван - Виолета, заедно с майка си е била на море за 10 дни заедно с добрия чичко. А всички девойки са получавали между 5 и 10 лв., за да бъдат снимани.
Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия
И докато скандалът около чичо Иван набираше скорост, на 22 януари дирекцията на полицията в Кюстендил пусна до някои медии в региона информационно съобщение, което наля допълнително масло в огъня.
Днес, 22.01.2008 г., РПУ - Дупница, внесе в Окръжна прокуратура материалите от извършена проверка срещу 40-годишния дупничанин А.Ц. Сигналът за блудствени действия на дупничанина с момичета, живеещи в Дома за отглеждане на деца, лишени от родителска грижа в Дупница, бе подаден на 20 януари в районното управление. Директорът на ОДП - Кюстендил, комисар Караджов, разпореди незабавна проверка за изясняване на твърденията. Четиридесет годишният мъж е установен, през 2005 г. е осъждан по чл. 149 от НК. С контрола по тази проверка се е ангажирал окръжният прокурор Камен Пешев, се казва в информацията.
Само няколко часа бяха нужни, за да стане ясно, че зад инициалите А.Ц. всъщност се крие 40-годишният Антонио Цеков, син на дупнишкия бизнесмен Цветко Цеков. Синът е известен вече в Дупница с някои свои наклонности и това не е първото му провинение. През 2005 г. той е подписал съдебно споразумение с Окръжната прокуратура по обвинение в блудство и е платил глоба в размер на 3000 лева.
В края на април 2007 г., след сигнал на граждани, в РПУ-Дупница отново започват проверка срещу чичо Тони. Тя също е за блудство с малолетна, по чл. 149, ал. 5 от НК. След края на проверката материалите са изпратени в Кюстендилската окръжна прокуратура на прокурор Марияна Сиракова. Тя обаче ги връща в Дупница с указание за допълнителни следствени действия по тях. А по-късно отказва да образува производство с мотива, че няма достатъчно доказателства за извършването на блудствени действия.
Скандалът с двамата чичовци даде основание на дупнишките ченгета да си припомнят както какво са работили преди няколко месеца, така и какво им е отговорила прокурор Сиракова. В резултат на това идва обжалване от страна на РПУ на отказа прокурорката пред Върховния административен съд. Заедно с жалбата им за столицата са отпътували и всички документи по случая.
Очаква се до 10 дни ВАС да се произнесе по този казус. Коментарите на колегите на кюстендилската прокурорка, запознати със събраните доказателства, са, че предварително производство по случая с чичо Тони трябва да се образува, защото разказите за двете момичета, отново от дом Олга Стоянова в Дупница, категорично сочат за извършване на престъпление.
До произнасянето на по-висшестоящите прокурори обаче Антонио Цеков ще остане на свобода, категоричен е административният ръководител на Кюстендилската окръжна прокуратура Камен Пешев.
Че в двата случая много хора и институции не са си свършили работата, е ясно. Обществена тайна в Дупница е, че момичета от дома за деца, лишени от родителски грижи Олга Стоянова причакват клиенти по стълбите на заведението за зъболечение в града и ги приканват към секс срещу сумата от 5 лева...
От 21 януари обвинители от Районната прокуратура в Дупница започнаха проверка в дом Олга Стоянова по разпореждане на окръжен прокурор Камен Пешев. Те трябва да проверят реда за работа в социалното заведение, спазването на разпоредбите на Правилника за организация и дейността в Дома за отглеждане на деца, лишени от родителски грижи Олга Стоянова в Дупница, както и дали децата, настанени там, отговарят на всички законови изисквания. При проверката трябва да се установи дали има изготвени планове за грижи за всяко дете, настанено в дома. Ще се проверява и съществуват ли утвърдени програми от кмета на общината за осигуряване на възпитателната дейност на децата, съобразно тяхната възраст, тъй като градоначалникът е пряко отговорен за ставащото в социалната институция.
Районната прокуратура в Дупница трябва да провери дали има сигнали за нарушаване на правата на децата, накърняване на личните им достойнства, както и физическото, психическото и религиозното насилие върху тяхната личност от персонала на дома или от служители от охранителната фирма. Ще се проверява и има ли и колко са случаите на разпространена лична информация за деца по повод на осъществяване на мерките за закрилата им, с което са нарушени техните права или интереси.
Въпросът къде са били досега директорът на дома, работещите в Комисията за закрила на детето, представителите на социалните служби в общината, полицията и прокуратурата, изглежда, е риторичен. Както и питането къде е спяла съвестта на самите дупничани, която се събуди едва след като всичко това стигна до медиите.

КАРЕ
Дупнишката порноматрица
На 19 април 2007 г. Районен съд -Дупница започна гледането на дело за разпространение на порнографски филми и търговия с нелицензиран софтуер. Това е първото подобно производство за последните 10 години в Кюстендилска област. Обвинителният акт е срещу братята Павел (37 г.) и Димитър (32 г.) Михайлови от Дупница.
Производството срещу тях е във връзка с полицейска проверка, извършена на 26 ноември 2005 г. в компютърен клуб Матрицата в града. При претърсването там полицаите открили 182 нелицензирани програми и компютърни игри, както и 10 компютърни конфигурации.
Проверката продължила в офиса на фирма АА Михайлови ЕООД и довела до нови разкрития. В офиса на дружеството ченгетата се натъкнали и на 218 порнофилма. Според обвинителния акт Павел Михайлов, собственик на фирма АА Михайлови ЕООД, е извършвал прякото разпространение и търговия с мръсните филмчета, и е използвал нелегален софтуер за търговски цели. По-малкият брат Димитър пък се занимавал с доставянето на ИНТЕРНЕТ за небезизвестния дупнишки клуб Матрицата.
Делото срещу двамата братя все още не е приключило, но от няколко месеца ИНТЕРНЕТ залата им Матрицата не работи, а фирмата им АА Михайлови ЕООД е във фалит, уточниха от държавното обвинение.
Този обвинителен акт е прецедент за Кюстендилска област, подобни обвинения досега в региона не са били повдигани, уточни говорителят на Кюстендилската окръжна прокуратура прокурор Ангел Байрактарски.
Евгения Гърковска

Facebook logo
Бъдете с нас и във