Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Дупничани точат Европа

От град на барикадите, за какъвто се смяташе Дупница в началните години на прехода, през печалната му слава на феодално имение на прословутите братя Галеви, напоследък районът се прочува и като люпилня на банковите ни обирджии, смразяващи кръвта на Европа.


През последните няколко месеци районът на Дупница шества из новините не с друго, а с дузина свои възпитаници, закопчани в акция ШОК срещу обирджии, източили десетки милиони евро от ATM-машини по целия свят. Полицейската операция, в която бяха задържани около 40 души се проведе през лятото освен в България и в няколко други страни от ЕС и в САЩ, като престъпниците един по един бяха екстрадирани в Италия, където сега ги съдят.


Шок-ираните се оказаха няколко мамини синчета, най-известният от които е наследникът на полицейското семейство Вельови - Константин. Баща му Сашо Вельов е бивш началник на РПУ - Дупница, после на регионалните дирекции на МВР в Кюстендил и в Благоевград, а майка му е бивш служител на РПУ - Дупница. През лятото на 2009 г. бащата най-изненадващо оглави инициативния комитет издигане на независимата кандидатура на Пламен Галев за депутат след излизането му от ареста на Национална следствена служба. Самият полицейски ексначалник стоя дни наред на площада в Дупница, за да събира нужните подписи, след което и регистрира Пламен Галев в Районната избирателна комисия.


По това време синът Константин пък се прочу, след като заедно с кредитния инспектор от Булбанк в Благоевград Игнат Димитров бяха подгонени от държавното обвинение за участие в схема за измами чрез потребителски кредити. В хода на разследването стана ясно, че двамата са работили около година и са взели потребителски кредити за около 100 000 лева. Чрез кредитния инспектор полицейският син теглил пари срещу мизерна комисиона от името на социалнослаби хора от Дупница, Видин и Бобошево. Социалнослабите били довеждани в банката и срещу фалшиви документи, че са работници в Благоевград и получават заплата и осигуровки, банката е отпускала кредити със съдействието на инспектора. След като кредитът бил одобрен, работниците получавали 600 лв. и си тръгвали. Останалите пари били разпределяни между Костадин Вельов и инспектора.


Според италианските спецслужби 32-годишният Константин е участвал в изграждането на стройна престъпна структура, точила банкомати в Италия. Заедно с полицейския наследник в бандата техничари се озоваха и Антон Казльов-Каздата, Илияна Крекманова, Асен Асенов и Николай Орозов. След няколкоседмично издирване полицаите от региона задържаха и Димитър Георгиев от дупнишкото село Червен брег, който последен бе пратен в италиански арест.


Иначе дупнишката компания си прилича по едно - за всички тях има Европейска заповед за арест и екстрадиране на Апенините, издадена от съдията по предварителното разследване от гр. Трани Роберто Оливере Кастелло. В този италиански град нашенци оформили група, която източвала милиони евро от банкомати чрез фалшиви банкови и кредитни карти. Дословно в исканията на италианските власти е записано, че дупничани се издирват за това, че са участвали в организация, сформирана с престъпни цели, в която са осъществявали функции на монтаж на технически средства върху банкомати АTМ с цел събиране на кодовете и лентите на платежни карти, като са получавани клонирани карти и същите са били използвани за извършване на незаконни тегления. Бандата била сформирана и действала в Италия, България и Южна Африка и е действала от юни 2008 г. до момента на издаване на заповедта през лятото на тази година, когато бе разбита.


Искам да бъда екстрадиран по най-бързия начин, тъй като съм излежал наказанието за това престъпление в Италия, това бяха най-често чуваните думи в Кюстендилския окръжен съд, докато се гледаха исканията за екстрадиция на задържаните. Това тяхно желание е необяснимо, тъй като тук имаше да ги съдят дълго и по всяка вероятност щяха да ги оправдаят, а в Италия може и да отнесат сума години затвор.


Всички вече са преведени в Италия, но тъй като европейските заповеди за арест бяха много общи, в тях не се споменаваха подробности от престъпленията и ние не знаем вярно ли е това, което казваха в съда задържаните, коментира за Параграф 22 директорът на областната дирекция на МВР комисар Георги Джоглев. Протоколите от разпитите ще бъдат изпратени на италианските разследващи.


Според Джоглев няма райониране на престъпността. Просто така са се стекли обстоятелствата и вероятно фактът, че мнозина от заловените в операцията срещу банковите обирджии се оказаха от този район, се дължи до голяма степен на това, че дупничани са си харесали Италия като място за емиграция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във