Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЪРДОРЕНЕТО ЗА ВАЛЬО ТОПЛОТО ЗАМРАЗИ ИДЕЯТА ЗА ПРАВОСЪДИЕ

Опалянка-а-а-а! Само от три месеца сме пълноправни членове на Европейския съюз, но вече успяхме да научим чиновниците му да мислят и действат по... български. Както е известно (виж стр.4), на 30 март правителството одобри поредния отчет до Европейската комисия и тутакси го изпрати по предназначение. А четири работни дни по-късно откъм Брюксел се чуха възмутени гласове, че опозицията и медиите в България не бива да недоволстват от реформаторската политика на правителството си.
Нямаме критики по доклада, който София изпрати до Еврокомисията в края на март. Това казаха източници от комисията, които останали много изненадани от публикации в български медии, че докладът бил предизвикал критики. Докладът пристигна неотдавна и още не е анализиран по-подробно. Експертите тепърва ще бъдат на посещение в България, за да преценяват на място подадената информация. И според механизма за сътрудничество и контрол становищата на комисията по докладите на България и Румъния ще бъдат разгласени чак през юни.
Това съобщение на БТА стана публично достояние в сряда (4 април), но за съжаление никой не му обърна по-сериозно внимание. А би трябвало, защото, макар и кратка по обем, току-що цитираната новина е доказателство, че оттук нататък взаимоотношенията между Брюксел и София ще бъдат градени въз основа на... необходимия компромис.
Иначе казано, тройната коалиция ще продължава да експериментира със съдебната система и МВР, но ще изпраща в Брюксел все по-розови и по-розови отчети. А пък еврочиновниците ще ни хвалят публично (за да оправдаят астрономическите си заплати) и ще ни мъмрят на четири очи, за да спят спокойно и да не се събуждат болни от гузна съвест.
Един от най-ярките примери за единомислието и единодействието на българските министри и европейските чиновници е досъдебното производство срещу бившия шеф на Топлофикация - София АД - Валентин Димитров. То бе образувано в началото на юли 2006 г. и досега най-малко два пъти е влизало в европейските отчети на Министерския съвет като доказателство, че управляващата коалиция е обявила безпощадна война на белите якички, обитаващи високите етажи на властта.
Този факт обаче въобще не попречи на премиера Сергей Станишев и подопечните му министри отново да зарадват Брюксел с новини около Вальо Топлото и да обещаят, че съвсем скоро в неговата килия ще бъде настанени още няколко високопоставени нашенци.
За да не излезе така, че изпълнителната власт отново си прави сметките без кръчмар, два дни след изпращането на правителствения отчет Иван Тороманов от Националната следствена служба (НСлС) обясни какъв хабер е проводен в Брюксел.
Навръх 1 април (неделя), в ефира на държавното радио, той обяви, че поне още един високопоставен човек съвсем скоро ще бъде привлечен като обвиняем по делото за източването на Топлофикация София АД. И то не за какво да е, а за пране на пари.
Още същия ден две-три медии научиха името на човека и без никакво колебание разкриха неговата самоличност: Красимир Георгиев, шеф на фирма Фронтиер, изключително близък с министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и поради тази причина - тартор на мощно фирмено съзвездие, наподобяващо групировката Орион от епохата на Жан-Виденовото управление.
Поводът за изтипосването на Георгиев в публичното пространство е съвсем конкретен. Един от преводите по австрийската сметка на Вальо Топлото - за около 500 000 евро, бил направен от офшорка на Бахамските острови, която била близка до групировката около Фронтиер. А пък сделката била легализирана, като майката на Вальо Топлото - баба Цеца, прехвърлила акции на стойност 600 000 евро срещу скромното възнаграждение от... 2500 лева.
В понеделник (2 април) директорът на НСлС Ангел Александров реши да не остане по-назад от своя подчинен. В ефира на държавната телевизия той заяви, че следствието разполага с достатъчно доказателства, че Вальо Топлото е присвоил 25 млн. евро и затова може да се повдигне обвинение за пране на пари в рамките на отделните случаи за сейфовете и сметките му в Австрия.
Какво е точното послание, кодирано в думите на Ангел Александров, не е много ясно. За сметка на това обаче е известно, че до момента парите на Вальо Топлото са... доста по-малко: 1.64 млн. евро по сметка в австрийска банка, плюс близо 4 млн. евро в сейф на Пощенска банка, нает от името на фирмата на Топлото - Про марк.
Имаме достатъчно доказателства, които сочат, че прането на пари е осъществено, уведоми слушателите на БНР Ангел Александров, след което сподели с тях още една новина: въпреки че в Топлофикация - София АД са били извършени няколко одита от ПрайсУотърхаус и няколко данъчни ревизии, никой не успял да констатира дори и половин нарушение.
Човек остава с впечатление, че всички те са си затваряли очите за двете сюжетни линии на присвояване. Още по-фрапиращ е фактът, че в схемата са навързани 32 фирми фантоми, но никой не е проверил в данъчните служби какви данъци, освен ДДС, са платени след изпълнението на обществените поръчки, каза още Ангел Александров.
Наблюдаващият прокурор по делото Топлофикация Божидар Джамбазов заяви в понеделник (2 април) по национална телевизия, че е възможно държавното обвинение да се заеме и с проверка на одитиращите дружества. Трябва да изчакаме експертизата, за да видим какво не е било установено от проверяващите фирми, каза Джамбазов.
Също в понеделник, но няколко часа по-късно, думата взе и прокурорът по делото срещу Вальо Топлото - Божидар Джамбазов. На специално организиран брифинг държавният обвинител се опита да озапти положителните емоции от сензационните разкрития на двамата следователи, но напразно. Съдебните репортери пробваха да изкопчат от Джамбазов още подробности за сделката с акциите и за 25-те милиона новооткрити евро, но като не успяха, отбелязаха медийната изява на Божидар Джамбазов с по три-четири изречения.
Във вторник (3 април) по темата се изказа и директорът на Агенцията за финансово разузнаване Васил Киров. Проверяваме още четири-пет фирми и лица, които се оказаха свързани със случая Топлофикация. Ние приключихме проверките на всички лица, за които прокуратурата смята, че са свързани със случая. А новите фирми излязоха впоследствие и затова проверките им продължават, обяви той в ефира на една частна радиостанция, след което... уточни: Най-важното в едно такова дело е да се установи какво е престъплението, което стои в основата на тези средства...
Хич да не е, но май шефът на финансовото разузнаване е най-близо до тъжната истина, че досъдебното производство срещу Вальо Топлото ще се окаже астрален близнак на делото срещу Големия и Малкия Маргин. Тоест - много шум за нищо. И то само поради една доста елементарна причина: за да бъде осъден Валентин Димитров за пране на пари, най-напред някой трябва да докаже престъплението, чрез което той е натрупал милионите.
Топлофикационният капак през седмицата, както винаги, беше захпупен от най-големия спец по разследването на Вальо Топлото - столичния градоначалник Бойко Борисов.
Във вторник (3 април) той заяви, че аферата със столичната топлофикация трябвало да бъде решена за 30 дни. Според г-н кмета, в случая има класическа схема за пране на пари, която може да влезе в учебниците. Прокуратурата обаче, вместо да събира доказателства, всеки ден го информирала чрез медиите как след два, три или пет месеца щяло да стане нещо.
Е, колкото и да не ни приляга, няма как. Този път ще се съгласим с г-н Борисов, но... с едно уточнение: след като той откри кусура на държавното обвинение, да бъде така добър да разобличи и кривиците на специалните и полицейски служби в любимото му МВР. Които през последните седем-осем години така усърдно проспаха източването на Топлофикация - София АД, че днес е цяло чудо как по тръбите й все още тече топла вода. (§22)

Facebook logo
Бъдете с нас и във