Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Държавата безсилна срещу отвличанията

Вече седмица отвличането си остава основната версия, по която работи прокуратурата в случая с изчезналия миналата седмица бизнесмен Киро Киров, дистрибутор на фирми за производство на тежки машини и инструменти.
За изчезването на 70-годишния бизнесмен съобщиха негови близки, които се обадили в полицията, след като не са могли да се свържат с него, а не го намерили и в дома му в Банкя. Джипът му бил открит пред гаража на къщата с отворени врати и със счупен фар.
Вероятно бизнесменът е изчезнал, докато се е опитвал да паркира. Двата мобилни телефона на Киров са били изключени от вечерта на 27-и, когато близките му за последно се чули с него. В медиите беше цитиран синът на Киров - Иван, който казал, че баща му се е обадил от чужбина, където бил по личен въпрос. Според прокуратурата официално Киров не е напускал държавата, но можело просто да е в съседна страна - член на ЕС, където може да отиде само с лична карта. Киро Киров не е получавал заплахи за живота си, заяви изпълнителният директор на фирмата Коста Басев. Според криминалисти изявлението на сина Иван Киров, че баща му е в чужбина, би могло и да цели отклоняване на вниманието на обществеността и на полицията, ако похитителите вече са се свързали със семейството и са поискали откуп, а разгласяването на този факт заплашва живота на бизнесмена.
Градският прокурор Николай Кокинов заяви във вторник 31 (март), че по негови сметки през последната година има около 15 разследвания за отвличане, но не му е известно някои от случаите да е разкрит. За последните няколко години се увеличават този тип престъпления и държавата не може да демонстрира мощта си по отношение на извършителите, констатира Кокинов. Според него прокуратурата няма достатъчен ресурс да се занимава с отвличанията, те би трябвало могат да бъдат разкривани от оперативните служби. Прокурорът бе категоричен, че Софийският градски съд (СГС) е дал без никакво забавяне разрешение за ползване на специални разузнавателни средства (СРС) при разследването на изчезването на бизнесмена Киро Киров. Градският прокурор изрази благодарност към Светлин Михайлов, председател на СГС, който даже се е върнал от провинцията, за да подпише искането за СРС.
Що се отнася до изнесените от него данни, няма причина да не му вярваме, макар че тази статистика се размина с малко по-оптимистичните твърдения на колегата му, заместник градския прокурор Роман Василев. Според него при отвличанията имало 10% успеваемост. По всяка вероятност тези проценти ги изпълва единствено заподозреният за участие в отвличане Пламен Куцаров, който почина в полицейски автомобил след разпит с детектор на лъжата и чиято смърт все още остава загадка.
Прокурорът Роман Василев оправда липсата на резултати при противодействието на този вид престъпност с обстоятелството, че те са изключително тежки и че на първо място в такива случаи стои стремежът да се спаси животът на отвлечения. В началото на седмицата той разкри, че имало случаи, когато похитителите са били в обектива на снайперист, но до дърпане на спусъка не се е стигало поради наличието на малко данни за местонахождението на отвлечения. Не е толкова лесно, не става както във филм с хепи енд, обясни Василев. Прав е, но нали за това са полицията и прокуратурата.
Ако се потвърди версията за отвличане, случаят Киров ще бъде поредният у нас, при който МВР показва неспособност да се справи с подобно престъпление. Широко нашумя отвличането на бившият президент на футболен клуб Литекс Ангел Бончев, а впоследствие и на неговата съпруга. Драмата завърши с освобождаването и на двамата, но Бончев остана без два от пръстите си. Похитителите пък останаха неизвестни. Целта на отвличането също си остана загадка, тъй като откупът бе даден... за благотворителни цели.
Но безсилието на полицията в подобни случаи и съмненията за комбина между хората под пагон и похитителите е само едната страна на медала. След случая с Бончев бе внесено предложение за промени в Наказателния кодекс (НК), които да инкриминират деянието отвличане и организирана престъпна група като престъпления от по-висок ранг. За съжаление нещата стигнаха само до деловодството на Народното събрание и все още са там, призна тези дни депутатът Камен Костадинов, член на Комисията по вътрешна сигурност в парламента. Той изрази надежда случващото се в момента с Киров да подейства като катализатор и въпросните предложения да станат законодателен факт. Според Костадинов в подобни случаи възможността МВР да има улеснен достъп до разпечатки от телефонни разговори - без специално разрешение, би била от полза.
По време на предаване по БНТ бившият шеф на Национална служба полиция Иван Бацаров предложи да се създаде спецзвено от високоплатени и модерно оборудвани служители, които да работят само по отвличанията. Идеята му бе подкрепена от заместник-председателя на вътрешната комисия в парламента Татяна Дончева, от члена на комисията Николай Свинаров и от прокурора от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Евгени Диков. Остана само да се уточни къде ще бъде ситуирано административно това звено - в ДАНС или в МВР. Отделен въпрос е, че поне до момента не се забелязва и особена полза от създаването на спецзвена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във