Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Държавата като Аврамов дом

"Какво по-нормално да дойде някой да ми се жалва? При мен е като Аврамов дом - всички идват. Кой каквото иска, идва да го иска при мен!" Признанието на премиера Бойко Борисов от потресаващото му гостуване в bTV тази седмица дойде в отговор на въпроса за среща между него и обвиняемата съдийка Румяна Ченалова. И звучи като реквием за съдебната реформа и законността в държавата. Защото тя вече се е превърнала в Аврамов дом за шуробаджанащината, обречена е на корупция и никакви приказки за конституционни и законови промени не могат да прикрият наложения от лидера на ГЕРБ примитивен модел на антидемокрация. В него конституцията и законите са ненужен и досаден декор, който не си струва да бъде променян, ако може да бъде изхвърлен или ползван за превратни цели.

В седмицата, в която управляващите трябваше да покажат дългоочакваните проекти за изменение на конституцията и Закона за съдебната власт, Борисов описа параметрите на реформата в правосъдието така: "Висшият съдебен съвет незабавно трябва да се развали и да се избере нов, защото този е изгубил своята репутация." Толкова. Колкото до подозренията, че "развалянето" цели преди всичко да бъде яхната съдебната власт, това нямало как да стане, понеже "в България трудно можеш да владееш някого." Преди години Борисов мислел, че ако предложи някого за нещо, онзи трябва да му е задължен, но "сега ти е задължен, докато го предложиш, и после забравя". Стига, разбира се, да не бъде задължен така, че да не може да забрави.

Иначе правителството стояло зад предложената от правосъдния министър Христо Иванов съдебна реформа, която щяла "до голяма степен да урегулира някои въпроси". Ето как Борисов вижда регулацията. Според него прокуратурата работела добре, а опасенията, че изпълнява поръчки, превръщайки България в милиционерска и прокурорска държава,  означавали, че "няма угодия". Положителната оценка за държавното обвинение пък беше подкрепена по неподражаем начин с действията му по унищожаването на Корпоративна търговска банка (КТБ). Именно във връзка със съдебните процедури по разкостването й прокуратурата беше похвалена - както за цялостната си дейност, така и за  започналото тази седмица разследване срещу отстранените вече квестори.

Борисов посочи и кои фирми, свързани с КТБ, трябва да бъдат обект на внимание - "Петрол", "Рубин", "Дунарит", "Авионамс". Все активи, зад които стои обектът на прокурорските "успехи" - мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев. Поставена беше задача и на избраната миналия месец със странен консенсус нова главна съдебна инспекторка Теодора Точкова - да поразпита малко какво се върши в съдебната система по тези дела. Бившата председателка на Хасковския административен съд, в който са оспорвани актовете (с какъв ли успех?) на снимания с дрон градоначалник Георги Иванов, очевидно трябва да съсредоточи усилията на съдебния инспекторат върху актовете на магистратите, от които премиерският кръг е недоволен. И за капак - прозрението, че държавата нямала право дори да коментира съдебната система. Да се чудиш - извън държавата ли я поставя Борисов, или кокетничи с нея, докато й крои шапката. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във