Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Държавата като бясно псе

Тази седмица синоптик обясни по телевизията, че хем ще е много топло, хем ще вали. И че хората се заблуждават, като смятат, че щом вали, не може да е и жега. Подобна е и ситуацията в отношенията между властите. Откъм изпълнителната идва жега, после откъм съдебната власт се излива дъжд. Но вместо това да охлади страстите, то ги разгаря още повече.
Новият етап на безпрецедентната в световен мащаб война между властите започна във вторник (3 август). В този черен за МВР ден Софийският апелативен съд (САС) в две последователни заседания пусна от ареста почти всички задържани по време на широко огласените спецакции Всичко коз и Килърите. В първата операция бяха арестувани варненският бизнесмен Венко Кръстев, 25-годишната му дъщеря Магдалена, както и данъчната служителка Мариета Китова. Те са обвинени за данъчни и финансови престъпления, с които ощетили държавата с около 250 млн. лева. Тримата бяха пуснати под парична гаранция.
Във втората акция бяха задържани петима души, представени като група за мокри поръчки, ликвидирала футболния бос Юрий Галев. Във вторник четирима от тях - Петър Стоянов-Сумиста, Янко Попов-Туцо Дебелия, Васил Костов-Кеца и Георги Петков-Дачи, бяха освободени от ареста с най-леката мярка за неотклонение подписка. В ареста остана само Методи Иванов заради незаконно притежание на оръжие.
Освобождаването на килърите от ареста подейства като взрив на изпълнителната власт, и то напълно обяснимо. Това бомбастично решение дойде броени дни, след като премиерът Бойко Борисов, неговият заместник и вътрешен министър Цветан Цветанов и цялото професионално ръководство на МВР на специална пресконференция нашироко обясняваха кой бил поръчител, кой изпълнител и изобщо цялата организация в групата за мокри поръчки.
Техните доводи обаче не бяха приети от апелативните съдии. И се върна споменът за прословутите думи на премиера: Ние ги хващаме, вие ги пускате. Борисов заяви, че пускането от ареста на килърите е провокация към държавата и към нейното управление. Цветанов направо каза, че мафията си има държава. Според него, след като групата е освободена от ареста, има предпоставки и да бъде отстранен някой от замесените, за да не се разплете веригата. Това нека да тежи на съвестта на съда и на съвестта на състава, който взе решението за пускането им, каза Цветанов.
Междувременно, сякаш за да докаже думите му, обявеният за ръководител на Килърите Пешо Сумиста веднага след освобождаването му внезапно изчезна и до момента е в пълна неизвестност. В четвъртък (5 август) той трябваше да участва в сутрешния блок на бТВ, но за изненада на водещия не се появи под претекст, че е болен. Адвокатът му обяснил, че е настанен в клиника, но не е уточни къде може да бъде открит.
Разбираемо остра бе и реакцията на прокуратурата. Заместник главният прокурор Бойко Найденов направо заяви, че от ареста са освободени потенциални убийци на премиера. Той поясни, че за ликвидирането на Галев имало събрани 20 тома доказателства, но не и пряко доказателство за поръчка за убийство. Той заяви, че прокуратурата е поставена в позиция партер и запита как оттук нататък ще бъдат разпитвани свидетелите, при положение че килърите са на свобода. В някои медии се прокраднаха версии, че пръст в евентуален заговор за покушение срещу Борисов имал сръбският наркобос Сретен Йосич. За такива негови намерения се говореше още през 2002 г. след депортирането на наркобоса от България в Холандия.
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев направи може би най-смисленото изявление, в което обясни, че нито освобождаването от ареста означава невинност, нито задържането е призната виновност. Но думите му останаха като глас в пустиня. Изявления направиха и трите съдийки от Софийския апелативен съд, които пуснаха от ареста задържаните. Те дадоха съвместно интервю. Това е прецедент, тъй като съдиите обикновено не говорят, докато трае процесът. Ние сме част от държавата и затова в този смисъл изобщо не сме съгласни с изказването на министър Цветанов, че държавата не може да се справи със съдебната власт, заяви Христина Михова, една от магистратките. Нейната колежка Валя Рушанова припомни, че има три власти и изпълнителната трябва не да подкопава авторитета на съдебната, а двете власти взаимно да се подпомагат.
На тези призиви вътрешният министър отвърна още същия ден с нова яростна атака срещу жриците на Темида. В четвъртък той оповести, че от банковите сметки на фирми и лица по операция Всичко коз са били изтеглени 567 000 лв. от някой си Пламен Каракашев от Русе и едва ли не обвини за това магистратите. Може би тези пари бяха необходими, за да се платят хонорарите на адвокатите и на всички, които са съпричастни към промяната на мерките за освобождаването на тези лица, заяде се министърът, като подчерта, че това ще лежи на съвестта на независимата съдебна система.
В цялата вакханалия премиерът направи оригинално предложение - доказателствата по някои полицейски операции да бъдат предоставени на Европол и ФБР. Чуждестранните служби ще бъдат попитани как биха осъществили подобни операции като Килърите и дали са годни представените доказателства. Идеята е добра и не е нова. Преди известно време вицето Цветанов предложи делото срещу Марио Николов да бъде изпратено за гледане в Германия. Негова е и идеята съдии от Европа да следят защо у нас пускат бандитите. Очевидно със собствени усилия с нищо не можем да се справим. Крайно време е европейските магистрати да започнат да изучават българското законодателство. А докато настъпи моментът да поемат нашите дела, не е зле полицията и прокуратурата да намалят количеството на акциите за сметка на тяхното качество. И да не бият тъпана, преди да са си вързали гащите. Иначе заради продължаващото джавкане между властите държавата ни все повече ще мяза на бясно куче, което си дъвче опашката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във