Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Държавата като хамстер

Властта и организираните престъпни групи мълчаливо легализират проституцията

Тежки дни идат за българските манекенки. От една страна, финансовата криза удря здраво модния бизнес, а от другата като цунами връхлита подозрението, че повечето от моделите в известните агенции всъщност са скъпоструващи компаньонки с консумация. Неестетично разкрачени между подиума и леглото, те доверчиво гледат към спасителя с дебел врат, който ще им осигури възможност за елегантно и високоплатено съчетание на двете занимания някъде в чужбина.


Нищо добро не го очаква и прочулия се напоследък като сводник Антон Петров-Хамстера. Както е известно, той търка арестантския нар заради обвинение, че е организатор на престъпна група за износ на проститутки. Обвинението разчита на показанията на защитената свидетелка Ралица Тодорова, носителка на титлата Мисис България Свят 2008. Тя всъщност е модел от агенция MY agency, чийто президент пък е Мирослав Йончев - Мистър България 2003.


Красавицата е типичен пример за шизофренното раздвояване в статуса на българската манекенка - хем модел, хем скъпа проститутка. Досегашните подозрения за това се потвърдиха на заседанието в Софийския градски съд в края на миналата седмица, когато се гледаха мерките за неотклонение на Хамстера, Мирослав Йончев и шофьора на Хамстера Цветко Цветков, задържани три дни по-рано. Съдът реши да ги остави зад решетките, защото събраните до момента доказателства сочат недвусмислено, че става дума за склоняване към проституция и за трафик на хора.


Мисис България Свят 2008 разказала пред магистратите, че от две години заработва като елитна компаньонка. Тодорова е главен букър на агенцията на Мирослав Йончев. За двете години, откакто се ориентирала към по-доходоносния бизнес на проститутка, красавицата много добре разработила бизнеса на


агенцията като доставчик на момичета

за високоплатени сексигри. Твърди се, че компанията на модел от агенцията за една нощ струва 1000 лв., за три часа - 800 лв., а за час удоволствие клиентът плащал 600 лева. Каталогът се разпространявал на дискове, а напоследък клиентите можели да избират и чрез електронната си поща, където получавали новите предложения и лица.


В съда стана ясно, че Мисис България Свят 2008 се ползвала с доверието на Мистър България и двамата много добре си работели като тандем - Йончев дори я запознал с Антон Петров-Хамстера. Според прокурорите именно Петров се явява капо ди тути капи в групата, а от всеки акт той получавал по 250 лева.


Прокурор Милко Момчев, който работи по разследването, заяви, че в агенцията на Йончев се подвизавала още една дама, известна от жълтите хроники и във футболните среди. Става дума за Светлана Василева, популярна с прякора си Гонзовица, заради интимната си близост с бившия футболист на Левски Георги Иванов-Гонзо. Обвинителят Момчев заяви на заседанието миналата седмица, че Василева, която е известен фотомодел от страниците на мъжките списания, не само работела като компаньонка в модната агенция на Мирослав Йончев, но и участвала в подбора на момичетата за консумация.


Тежката участ на сводника, независимо дали това е Антон Петров, или Мистър България 2003 -а, е предопределена не от строгостта на закона, а заради силната конкуренция. Едва ли Хамстера някога е обърнал внимание на предупреждението, заложено в народната поговорка


тръгнал с мечката мед да ближе

Ако се беше вслушал в тази мъдрост, щеше да разбере, кой му е най-големият душманин и конкурент. В случая това е държавата, която не е нищо друго освен могъщ сводник, който налага ненаписаните правила в този бизнес с помощта на огромен репресивен апарат, арести и съд.


Може и парадоксално да звучи, но, изглежда, единствената грижа на властите у нас е да не се изложим навън. А вътре нещата да си вървят по старому. Според тях щеше да стане голям резил, ако на 27 юни двете проститутки от MY agency се бяха качили на самолета за Брюксел, за да практикуват там най-древната професия. Така излиза, ако съдим от изявлението на вътрешния министър Цветан Цветанов месец по-рано в Русе. Там на среща с журналисти МВР-шефът бе категоричен, че никога и по никакъв повод не би станал вносител на закон за проституцията. Не очаквайте да го направя до края на мандата ни, отсече Цветанов.


По любопитен начин мотивира той категоричната си позиция - прави го не като мъж, а като държавник, който трябва да защитава жените - жертви на трафика в чужбина. Естествено, изниква въпросът кой ще защити жените, които не са жертва на трафик, но пък се трудят на невидимия сексфронт у нас?


Този фронт действително е невидим. Няма регламент, няма правила, закон, ред... И това се дължи изключително на държавата, за която е много важно в Брюксел да не шетат български проститутки, които иначе тук плакнат очите на вишестоящи чиновници, политици, депутати, служители на Темида и бизнес елит. Със сигурност имената им могат да бъдат открити в органайзерите на повечето букъри от известните агенции за манекенки. Много от тези ВИП-клиенти отдавна и с радост са изтрили разликата между манекенството и проституцията. Те хвърлят купища хартиени салфетки, екзалтирани от сластните кючеци на някоя от десетките поп фолк певици в очакване да седне на масата им за по едно питие, преди да се уединят.


Последното изследване на фондация Риск Монитор, озаглавено


За или против легализацията на проституцията

извади наяве очевидния факт, че държавата не се интересува от проблема. Броят на проституиращите расте, участието на криминалния контингент в организацията на дейността е безспорно, а проституцията мълчаливо се легализира благодарение на мълчанието на управниците, като държавата запазва дадените й по закон възможности за наказателни акции... от време на време.


Според изследването в България 90% от проституцията управляват и владеят различни криминални мрежи, а страната ни се мести между трето и пето място в Европа по разпространение на този феномен. От една страна, това е значим социален проблем, който се нуждае от правна рамка, но, от друга, това би открило възможност за легализиране на незаконния бизнес на кримигрупировките.


Точно това противоречие е в центъра на проблема, за който говорим - доколкото могат да се нарекат дебат разговорите на различни неправителствени организации с вялото участие на представители на държавното управление. Привържениците на легализацията на проституцията сочат очевидните преимущества за един закон за тази дейност: създава се възможност за строг контрол върху условията, при които ще работят публичните домове (охрана, отстояние от училища и други социални заведения и държавни институции, медицински контрол над работещите и клиентите), възможност за санкциониране на незаконно упражняващи професията, здравно и социално осигуряване на проститутките, възможност за синдикална защита. Не на последно място е и възможността за профилактика на разпространението на полово предавани и други заразни болести. Тук влизат и приходите в бюджета от такси за лицензиране и данъчно облагане на дейността


Противниците на идеята пък се опасяват, че дейността на публичните домове ще ръководят лица, тясно свързани с организираната престъпност и по-специално с трафика на хора и наркотици. Контрааргументът, че и в момента ситуацията е такава, очевидно не ги впечатлява.


Друга негативна последица от узаконяване на проституцията, според тях, ще е възможността подземните среди да легализират парите си от дрога и от друга престъпна дейност чрез публичните домове. Изразява се и опасение, че високоплатените проститутки, каквито са например моделите от MY agency, нямат интерес да излязат на светло, тъй като държавата ще слага ръка на голяма част от доходите им под формата на данъци. Разбира се, не на последно място легализацията се отхвърля и заради остатъците от криворазбран и прилаган християнски морал.


Сводниците едва ли се изчерпват с Хамстера или с прословутия Митко Полицая. Те обаче са имали нещастието да се познават или да работят съвместно с посочения за престъпник №1 в държавата Алексей Петров, на когото му предстои тежката задача да доказва, че не е такъв. Качени на ремаркето на Трактора, те са се запътили към съдебната зала и връщане няма. Но сладкият потаен бизнес на десетките агенции за предлагане на момичета не спира...


nbsp;


nbsp;


В Европа най-разпространени са режимите, които мълчаливо легализират проституцията, като преследват само видимите й проявления - така е в България, в Чехия, в Полша, в Испания, в Италия. Криминализиращите режими, които третират проституцията като вид безнравственост и преследват жените, които я практикуват, са въведени в Румъния и в щата Калифорния в САЩ. В Швеция и в Исландия пък преследват хората, които търсят сексуални услуги. Законът там разглежда проститутките като жертви. В законодателството на Нова Зеландия тази професия се третира като търговска практика - според дефиницията това е бизнес за предоставяне на търговски сексуални услуги.


Официалните данни у нас сочат, че най-древната професия се практикува от 5000 до 8000 жени, средният дневен оборот на момичетата е около 180 лв., а средната им заетост е 300 дни в годината. Според социологическо допитване 56.6 на сто от българите определят проституцията като неморална дейност, 23.2 на сто пък я приемат за професия като всички останали. За 47.7% от анкетираните тя трябва да бъде легализирана, 35 на сто са на противоположното мнение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във