Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Държавата на крачка от раздяла с антиките си

Държавата е само на едно гласуване от окончателната загуба на огромното количество безценни исторически антики, изровени и укрити от иманярската мафия. В сряда (7 октомври) депутатите от ГЕРБ, Атака и част от Синята коалиция приеха на първо четене в Народното събрание откровено лобисткия законопроект за поправки в Закона за културното наследство. Общественият гняв и отпорът на специалистите не стреснаха мнозинството, ангажирано да изпълни на всяка цена поръчката на колекционерското лоби за узаконяване на националното богатство като лично. Промените имат за основна цел да направят притежателите на движими културни ценности техни собственици. За целта беше премахнато изискването собствеността върху антиките да се доказва с официален документ, което означава, че ще може да става и с частен. Отпада и забраната притежателите да се позовават на изтекла придобивна давност, което ще им позволи да бъдат признати за собственици само поради факта, че са притежавали антики, укривани години наред от обществото и държавните органи.
Акцията на колекционерите в сянка започна със сезиране на Конституционния съд от омбудсмана Гиньо Ганев, който поиска в края на юли да отпаднат неудобните за тях текстове в действащия закон. На 30 септември 12-те мъдреци зарадваха иманярските босове с решение, което ги обяви за противоконституционни. Петима от съдиите обаче подписаха акта с особено мнение, обосновано с противоположни на самото решение мотиви. Именно за да запушат дупката в закона, която се отвори след отпадането на тези разпоредби, депутатите от мнозинството приеха приготвените още преди решението на съда поправки.
Скрилият се по време на гласуването заместник-министър Тодор Чобанов се разприказва още на следващата сутрин (8 октомври) по национална телевизия. Аргументите,с които си послужи, сочат, че е с двата крака в играта. Чобанов излезе със смешната теза, че иманярите изравяли антиките и ги изнасяли контрабандно в чужбина, а босовете си ги купували от аукциони. Излиза, че поръчителите и изпълнителите дори не се познават! Заместник-министърът даде вид и на загрижен за опазването на националното богатство и увери, че се консултирал с Главна прокуратура и оттам му казали нещо, което той отлично знае - за ценности, придобити с престъпление, придобивната давност не тече. Другото, което Чобанов знае, е, че доказването на това престъпление е почти невъзможно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във