Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЪРЖАВАТА НЕ ДАВА ГРАЖДАНСТВО НА БЪЛГАРИН

Близо две години баща се бори с държавни чиновници, за да може синът му да получи българско гражданство. Но на този етап всичките му опити са безуспешни. И докато чака Министерството на правосъдието да реши дали ще признае момчето за българин, органите на МВР вече няколко пъти глобяват родителя за нелегалното пребиваване на рожбата му в България.
Игор Иванов е от русенския град Две могили. В края на 80-те години заминава за Москва да учи. Там се запознава с бъдещата си съпруга Олга. Двамата се женят, а през 1991 г. се ражда синът им - Станимир. Момчето идва на бял свят в столицата на Русия. Двамата родители решават то да бъде с двойно гражданство - българско и руско, и попълват необходимите документи в посолството ни в Москва. Още същата година семейството пристига в Две могили, където от общината им издават акт за раждане на детето. После пак се връщат в Русия.
Игор Иванов се връща в България през 1992 г., тъй като го налага работата му. Съпругата му и синът му остават в Москва. През 1996 г. Иванов пуска молба в общината да му изкарат дубликат на акта на раждане на Станимир. Без проблеми получава копие, което представя в службата си.
Постепенно чувствата между двамата родители охладняват и те решават да се разведат. Станимир избира да живее с баща си в България и през 2004 г. пристига в Две могили. Именно тогава започват и проблемите с държавните институции.
Бащата подава документи за промяна на адресната си регистрация в общината в родния си град. Там той представя и акта за раждане на сина си. Но останал неприятно учуден от реакцията на служителите в администрацията. Те му казват, че документите на детето са потиснати в полицията.
Не мога да ви кажа какво точно означава това. Разбрах само, че актът за раждане на Станимир бил невалиден, защото бил издаден неправомерно и трябва да се унищожи, разказа във вторник (5 декември) пред Параграф 22 Игор Иванов.
Мъжът наел адвокат, който направил справка на случая. Според юриста проблемът датирал още от 1992 година. Тогава правителството на Филип Димитров издало постановление, с което децата от смесени бракове не се приемат за български граждани, каза Иванов.
Проверка на Параграф 22 в информационната система ДАКСИ обаче показа, че такова министерско постановление няма. От правосъдното ведомство отговориха, че и на тях не им е известно да съществува подобен документ.
В началото на 2005 г. бащата подава молба в правосъдното ведомство, в която настоява синът му да бъде признат за българин и да получи гражданство. Но вече почти две години го проучват. Аз отговор от тази институцията все още нямам, твърди Игор Иванов.
МВР обаче не бездейства, за разлика от министерството на Георги Петканов. През 2004 г. Игор бил посетен от съдия-изпълнител, пратен от полицията. Наложена му била глоба в размер на 20 лв. заради нелегалното пребиваване на Станимир в България. Година по-късно санкцията, която отнесъл бащата, била вече 100 лева. А през тази година се наложило да плати 125 лева.
Станимир постоянно ме пита кога ще стане български гражданин. А аз не знам какво да му отговаря. Това го измъчва. Самата държава го дискриминира и травматизира. Целият случай е пълен идиотизъм. Българите намаляват с всеки изминал ден, а аз не мога да докажа, че синът ми е гражданин на тази страна. Вижте докъде стигнах. Трябва да плащам затова, че Станимир е избрал България за своя родина. Нарушават се правата му и смятам да съдя тази държава и да потърся съдействие от Комисията за защита от дискриминацията, заключи Игор Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във