Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЪРЖАВАТА ПАК АБДИКИРА ОТ РОМСКИТЕ СВОЕВОЛИЯ

България отново настръхна заради поредния столипиновски екшън. Въпреки че сме свикнали в подобни гета все нещо да ври и кипи - ту има бунтове срещу режима на тока, ту се млатят цели цигански фамилии, ту ченгетата залавят по някой наркопласьор (обществена тайна е, че ги има на всеки ъгъл), ту цялата налична техника на Чистота рине камарите боклуци или пък се бутат незаконни постройки.
В този случай драматизмът на ситуацията се засили от факта, че има пострадали полицаи. И двамата вече се чувстват сравнително добре, въпреки че единият е с комоцио и счупена челюст, а другият също има сериозни наранявания.
На 15 август вечерта Тодор Бояджиев и Костадин Стамболиев от Шесто РПУ се отзовали на сигнал за пусната силно музика на поредната твърде шумна сватбарска веселба. Преди да успеят да изпълнят задълженията си обаче и да предупредят развеселената компания, ченгетата били нападнати първо от почерпения Мишо Митев. После изпитали на гърба си прословутата циганска солидарност. Неколцина сватбари започнали да хвърлят по тях камъни и шишета, грабнали дори пейки.
Извинявам се на полицаите! Съжалявам, много бях пиян, изфъфлил след изцепките Сашо Митев-Айри, който провокирал мелето и вече е осъден по бързата съдебна процедура на една година и четири месеца затвор.
По време на съдебното заседание стана ясно, че той е удрял полицаите, опитвал се е да къса униформите им, наричал ги е курви, педерасти, споменавал е и роднините на униформените. Въпреки това служителите на реда запазили самообладание и не посегнали към служебното си оръжие.
Петима от останалите участници в инцидента, които бяха издирвани в продължение на четири дни, във вторник (19 август) се предадоха в полицията. По-късно те бяха разпитани в присъствието на адвокат и след това освободени заради... липса на достатъчно доказателства срещу тях. Побойниците отрекли да са посягали на униформените и дори си имали алиби за времето, в което се е разиграла драмата. По случая обаче предстои да бъдат разпитани свидетели, ще се правят и очни ставки.
Междувременно стана ясно, че и Военноокръжната прокуратура в Пловдив е започнала разследване на случилото се в един от блоковете на ул.Сокол. Въпреки охотно разказваните истории на журналисти за погромите при полицейската акция във входа на блок № 9 жалба е подало едно-единствено лице - Мартин Ю., който твърди, че му е нанесен побой и му е счупена ръката. Той обаче не е представил медицинско свидетелство. По случая е образувана проверка. Пред репортерските микрофони обитателите на Столипиново охотно обясняваха, че служителите на реда ритали бременни и дори че хвърляли бебета.
До петия ден от мелето обаче не бе регистрирано оплакване от нито една бременна жена, нито от майка, чието бебе е пострадало, нито пък от обитателката на жилище, в което били съборени телевизори и уредби. Както винаги при подобни конфликти, нещата никога не се изясняват докрай. Така по всяка вероятност ще бъде и в този случай, въпреки че трима следователи направиха оглед и ще разпитват хората на място. Военните следователи пък ще снемат обяснения и от всички участници в полицейската акция, ще бъдат изискани и докладите, които служителите са написали след нощта на инцидента. Ще се гледат и направените клипове, каквито някои от потърпевшите заявяват, че са снимали с GSM-и, стига да бъдат предоставени на разследващите.
По неофициална информация в Шесто РПУ вече е започнала вътрешна проверка. И тя ще установява дали някой от полицаите е превишил правата си, докато са издирвали участниците в побоя над колегите им. В злополучната нощ на 15 срещу 16 август около 30 души от полицейското управление са били извикани да се явят по спешност.
Началникът на управлението комисар Иван Пачеджиев лично се обадил на неформалните лидери и на представителите на неправителствените организации, за да потърси съдействие за потушаване на напрежението, защото тълпата вече наброявала около 1500 души.
По неофициална информация някои от лидерите обаче разпространявали слухове, че полицаите имали инструктаж да мачкат наред, въпреки че няколко часа по-рано делегация от етнически лидери, начело с Еньо Петров се е срещнала с ръководството на управлението. На нея те изразили задоволство от работата на органите на реда и предложили хора от малцинствата да патрулират заедно с ченгетата.
Депутатът от ДПС Фикрет Сепетчи прояви интерес към екшъна и след като посети ул. Сокол, съобщи, че ще иска среща по случая с министъра на вътрешните работи Михаил Миков.
Всъщност жителите на града под тепетата са навикнали да се цака с коза Столипиново - преди, след и по време на избори, а и в промеждутъците между тях. Когато в гетото имаше режим на тока заради неплатени сметки, набъбнали до милиони левове, се размахваше дори името на Ахмед Доган, който щял да плати борча. Това, разбира се, не стана, но и режим вече няма, уж били започнали да плащат. Нещо, което е прекалено съмнително. Също както и твърдението, че поредният екшън в най-големия цигански квартал в страната ще е последният.
Дано поне общинарите в Пловдив най-сетне се размърдат и предприемат ефикасни мерки срещу твърде шумните и продължаващи по няколко дни цигански сватби, след като вече няколко месеца умуват. Иначе пловдивчани продължават да бъдат толерантни...
А кютекът между роми и ченгета за сетен път показа, че държавата е абдикирала от проблема с ромските своеволия. Нещо, което за съжаление се превръща в порочна практика. Защото всички помним стотиците разбеснели се цигани в столичния квартал Красна поляна, които с колове, пръти и кирки вършееха пред празните погледи на стотици ченгета. Лошото в случая бе, че същите тези полицаи само чакаха сигнал да вразумят по нетолкова дипломатичен начин мургавите, но такъв така и не беше даден отгоре.
Явно обаче и сегашното ръководство на МВР е тръгнало по пътя на предишното, предвождано от Румен Петков. А именно - с ромските проблеми да се действа чрез метода на тихата дипломация и дори с назначаването на полуграмотни цигани за полицаи. Метод, който май не е особено сполучлив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във