Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЪРЖАВАТА ПРАЩА РОКО В НОКДАУН

Държавата поведе в резултата от боксовия мач срещу кърджалийския състезател Ерджан Рашид-Роко и по всяка вероятност ще завърши като краен победител. Основание за такава прогноза даде последният й удар срещу Роко със съдебното решение да му бъдат отнети имоти на стойност 1 719 073 лева. Това стана във вторник (5 август) на заседание на Окръжния съд - Кърджали, по искането на хасковската дирекция на комисията Кушлев.
Преписката на комисията срещу Роко е била образувана, след като Ерджан Рашид бе осъден през 2004 г. от Районен съд - Ардино и присъдата е влязла в сила. Ардинските магистрати признаха Роко за виновен за незаконно организиране на хазартни игри. Любопитното е, че тогава процесът приключи със споразумение, в резултат на което Ерджан Рашид се размина само с глоба от 100 лева.
Решението на окръжните съдии обаче може да бръкне дълбоко в джоба на Роко. Запорирани са 8 дка негова земя в село Пепелище, ресторант „Рибарска среща в Кърджали, тракторна база в момчилградското село Сушево, оранжерии в Джебел, дворни места, брокерски офис, четири апартамента, товарни и леки автомобили, придобити според комисията с пари от престъпна дейност. Остава да се чуе окончателната позиция на Пловдивския апелативен съд, за да стане ясно дали имотите ще бъдат отнети, уточни директорът на комисията в Хасково Иван Жеков.
В продължаващия вече 11 години мач Роко успя да се докопа до няколко точки миналата година, когато осъди държавата в Страсбург. Това стана през януари 2007 г., когато Европейският съд за правата на човека излезе с решение, че страната ни е нанесла неимуществени вреди на Роко. Присъдата на ЕСПЧ бе разгледана и приета от кабинета едва през юли същата година, когато бе оповестено, че на Роко ще бъдат изплатени 6000 евро. Парите трябваше да ги даде Министерството на правосъдието, като 4000 евро са обезщетение за неимуществени вреди и 2000 евро са за разходите по делото на Роко срещу държавата.
Размяната на удари между Ерджан Рашид и родните институции започна през далечната 1997 г., когато начело на МВР беше Богомил Бонев. При зрелищна операция срещу организираната престъпност барети нахлуха рано сутринта на 14 април 1997 г. в дома на Роко в Кърджали. Маскираните спецбойци така бяха намачкали Роко, че същия ден той бе хоспитализиран, като лекарите установиха множество следи от насилие по тялото и главата му, както и мозъчно сътресение.
Две години по-късно, през март 1999 г., защитата на Роко подаде жалба в прокуратурата, че на клиента й е бил нанесен побой по време на ареста. Образувано бе предварително следствие от военната прокуратура в Пловдив. Наказателното производство обаче бе прекратено, тъй като в тогавашната Национална служба за борба с организираната престъпност (НСБОП) не бе открита информация за самоличността на конкретните участници в операцията. Прокурорското решение бе потвърдено и от Апелативния военен съд. Европейският съд обаче се оказа на противоположното мнение, като прецени, че нараняванията и контузиите по тялото на Рашид са многобройни и съществени и говорят за прилагане на сила от страна на полицията, а няма доказателства тя да е предизвикана. Според съда в проведеното разследване не е разкрита самоличността на участвалите в ареста полицаи и така е нарушено правото на ефективна защита. Прокурорът, наредил задържането, не може да бъде смятан за достатъчно независим, тъй като е страна в съдебното производство и поради това е нарушено правото на законосъобразно лишаване от свобода, се казва в решението на ЕСПЧ. Освен това съдът отбеляза, че Роко е бил освободен 23 часа след като адвокатите му бяха платили гаранцията. Така било нарушено и правото на всеки арестуван да бъде освободен преди гледане на делото му при даване на гаранция за явяване в съда, отсякоха европейските магистрати.
Точно една година Ерджан Рашид-Роко се радва на преднината, която успя да вземе срещу държавата. Факт е обаче, че исканите от Кушлев 1.7 млн. лв. днес тежат много повече, в сравнение с далечната 1997 година. Със сигурност, ако се стигне до потвърждение на решението на окръжните съдии и имотите бъдат отнети, Роко ще понесе тежък нокдаун.

Facebook logo
Бъдете с нас и във