Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЪРЖАВАТА ПРОДЪЛЖАВА ДА Е В НОЗЕТЕ НА БОБИ ЦАНКОВ

...Внимавайте, имате само 30 секунди, за да изпратите своя sms! Днес наградата ееееее, задръжте такаааааа - 42-инчов плазмен телевизор и 20 000 лева! Плазма и 20 000 лева! Те ви очакват, сега или никога!
Ей с такива горещи заклинания всяка вечер един скандално известен водещ хвърля въдицата в синия вир на телевизионния екран и чака да се хване някоя риба от огромното семейство на балъците.
Стръвта е sms на цена 2.40 лева.
Времето за кълване е от понеделник до петък, от 23.30 часа до един след полунощ.
Скандалният телевизионен водещ се казва Боби Цанков, който се опитва да избие рибата поне от едно десетилетие и половина.
А най-любопитното в случая е, че сред най-едрите жертви, които кротко висят на въдицата му, са доблестните служители на МВР (начело с техните още по-доблестни началници) и слугите на иначе строгата и сляпа Темида.
Не може да се отрече, че в правозащитните и правоохранителните органи работят хора, които имат желанието да вкарат зад решетките един от най-верните люде на покойния наркобос Антон Милтенов-Клюна. Както обаче сочи известната народна мъдрост, едно е да искаш, друго е да можеш, трето е да го направиш, а четвърто - някой да ти разреши да го направиш.
В края на май 2006 г., вътрешният министър Румен Петков връчи на премиера Сергей Станишев и на главния прокурор Борис Велчев специален списък. В него бяха включени имената на над 50 престъпници, по които МВР е работило през последните две години, изпратило е материалите в следствието и прокуратурата, но въпросните разбойници така и не са стигнали до съд.
Волно или неволно, тогава министър Петков въведе в заблуждение премиера и главния прокурор, защото в четивото фигурираше и Боби Цанков. А пък той, както много добре е известно, на 15 май 2006 г., т.е. две седмици преди шефът на МВР да ощастливи Сергей Станишев и Борис Велчев с именника на българските разбойници, бе оправдан от Софийския районен съд по дело за измама.
Според обвинението, на 6 август 2002 г. в лоби бара на столичния хотел Принцес бизнесдамата Ваня Червенкова е дала на Боби Цанков 50 000 лв. на ръка с идеята той да рекламира фирмата й за минерална вода в ефира на радио Спорт.
Явно вътрешният министър бе причислил случая Боби Цанков към недостигналите до съда, защото не е бил съгласен с оправдателната присъда, постановена от Софийския районен съд (СРС) поради липса на каквито и да било доказателства за вината на Боби Цанков.
За чест и слава на Темида решението на СРС тутакси бе протестирано пред Софийския градски съд и една година по-късно - на 14 май 2007-а, Боби Цанков си получи заслуженото: три години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок. Освен това, т. нар. радио- и телевизионен водещ бе осъден да изплати на Ваня Червенкова сумата от 50 000 лв. плюс лихвите от 6 август 2002 г. насам, както и да покрие разноските по делото.
Докато съдебната сага Ваня Червенкова срещу Боби Цанков се точеше, на 27 юли 2003 г. във Варна бизнесдамата бе направена на решето от неизвестен стрелец. Тя получи пет куршума в тялото и главата, но като по чудо оживя. Първата й хипотеза, споделена с полицията, бе, че поръчител на покушението е Боби Цанков. От предварителното разследване обаче не излезе абсолютно нищо, тъй като органите на МВР и следствието не успяха да разкрият нито стрелеца, нито неговия работодател.
Ако беше само делото за измамата на Червенкова, дето има една приказка - Съветът за електронни медии да вземе и да направи Боби Цанков директор я на БНТ, я на БНР. От публикации в медиите през последните три-четири години обаче става ясно, че в трудовата му биография има пет наказателни производства и около 40 граждански дела, а броят на измамените от него надхвърля... 1000 души.
Трийсет и седем от жертвите на водещия заведоха дело и го обвиниха в измама в размер на общо 136 000 лева. Далаверите са извършени между 2001 и 2003 г., когато Цанков е водещ на предавания и радиоигри в радио Спорт на Радослав Янкулов. Едва на 18 май 2004 г. обвинителният акт бе готов и внесен в Софийския районен съд.
Докато прокуратура и съд се мотаеха с обвиненията, МВР се опитваше да изясни отношенията на известния радиоводещ с патрона му Антон Милтенов-Клюна. Повечето от измамите си по това време Цанков реализира в радио Вива, за което само в МВР, изглежда, не знаеха, че е притежание на Милтенов. Цанков бе и съуправител на фирмата на Милтенов РСБ Комюникейшън.
Заради тази гореща връзка от ефира на предаването Лайф в радиото през юни 2004 г. бе тиражирана информацията за съществуването на запис, който изобличава враг № 1 на Клюна - Илиян Варсанов, в поръчка на убийство. В същото предаване Цанков хвърли тежки думи срещу Златимир Иванов-Баретата, като заяви, че спонсорира пишман наркоразпространители и кандидат мафиотски босове, намеквайки за Варсанов.
На 2 юни 2004 г. Цанков бе привикан на разпит в Столична дирекция на вътрешните работи. След като напусна СДВР, Боби Цанков стана мишена на бомбен атентат пред дома на родителите му на ул. Цар Асен № 55.
За негов късмет, радио- и телевизионният водещ отърва кожата, защото бе откаран в Пирогов с незначителни наранявания по главата и още по-незначителни натъртвания и охлузвания по тялото. Не така щастливо обаче се развиха събитията за бодигардовете на Цанков, които се оказаха... действащи офицери и шофьори от Националната служба за охрана.
В резултат на избухналия скандал, от НСО бяха изхвърлени общо 13 души. А два месеца по-късно - след дълги и сложни задкулисни маневри, тогавашният вътрешен министър Георги Петканов се освободи от директор на НСБОП ген. Румен Миланов, когото президентът Георги Първанов веднага направи директор на НСО, а пък за шеф на антимафиотите бе назначен директорът на РДВР-Пловдив - ген. Валентин Петров.
Единственият печеливш от цялата тази галимация се оказа Боби Цанков. На 3 юни 2004 г. сутринта (само една нощ след неуспешния атентат срещу него, той бе привикан в Четвърто териториално отделение на Столичната следствена служба уж за разпит. Няколко часа по-късно гръмна вестта, че Цанков е задържан във връзка с две стари дела срещу него - за измама в размер на 136 000 лв., и за присвояване на техника от радио Седем дни (на стойност 76 311 лв.) през 2001 г., когато той е бил изпълнителен директор на радиостанцията.
Седмица по-късно - на 10 юни, Софийският градски съд отмени определението на Софийския районен съд, с което на Боби Цанков му бе наложена най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража. И то със странния мотив, че хем се съобразява с криминалното минало на Цанков, хем го изпраща вкъщи под домашен арест, защото... имал постоянен адрес и нямало опасност да се укрие или да извърши нови престъпления.
Каква е съдбата на тези две дела днес никой вече не знае. Факт обаче е, че докато неговият патрон Антон Милтенов-Клюна отдавна не е между живите, а пък бизнесдамата Червенкова - единствената справедливо възмездена жертва на Цанков, се отдава на водни посвещения и паневритмия по Рилските езера, Боби Цанков се върна към любимия си занаят.
Всяка вечер, в продължение на час и половина, той сръчно хвърля въдицата от малкия екран, след което се прибира вкъщи и до ранни зори брои улова. При това - със съвсем видимо удоволствие, защото за разлика от доблестните слуги на Темида, наивниците и кандидатите за бързо забогатяване в България никога не свършват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във