Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Държавата vs корупцията - 0:?

Само господ знае дали това, което се случи в четвъртък (10 септември) в Брюксел е било дежа вю за шефа на Европейската комисия Жозе Барозу, който е на път да подкара втори мандат начело на най-страховитата за нас структура на ЕС. Толкова страховита, че от години насам българските управници вече нямат страх от Бога, а се кръстят, колчем чуят Европейска комисия.
В тази връзка нищо чудно на прага на втория си мандат Барозу да е имал чувството, че вече е изричал словата, с които посрещна премиера Бойко Борисов: Приветствам силните думи, с които министър-председателят изрази намерението си да се пребори с корупцията и държавните власти в България на всички равнища да проявят нулева толерантност към нея и се очаква в близките шест месеца България да постигне сериозен напредък по препоръчаните 21 мерки.
Със сигурност подобни са били и думите му за добре дошъл и на предишния премиер Сергей Станишев. Оттам нататък бедата на българските управници е, че не правят разлика между бон тона в протокола и сериозното послание, и продължават да карат държавната кола постарому. И Станишев беше войн, повел дружина срещу ламята на корупцията, но сега става ясно, че ламята е вечеряла приятелски с поне десетина министри от неговия кабинет.
Ако има хора, които още се съмняват, че корупцията е най-масовата и най-безнаказана престъпна дейност у нас, сред тях твърдо не е главният прокурор Борис Велчев. Обвинител №1 призна на заседание на правната комисия в четвъртък (10 септември) тотален провал в тази област, която е криминализирала повсеместно структурите на държавната власт и служи за официална визитна картичка на България в Европейския съюз.
Откровението Велчево прозвуча при разглеждането на доклада за дейността на прокуратурата през 2008 г. в парламентарната правна комисия. Същия ден в Брюксел се състоя и поредният официален ритуал по безпощадното заклеймяване на това епидемично зло. Премиерът Бойко Борисов обеща да го изкорени, а председателят на Еврокомисията Жозе Барозу го насърчи, употребявайки изпразненото от съдържание поради прекалената му употреба у нас словосъчетание нулева толерантност.
Нямам избор освен да призная, че няма абсолютно никакъв напредък по делата срещу корупцията. При сегашната уредба, за да бъде доказан подкуп, трябва да се случи чудо. Как да го направим, като тези работи стават винаги на четири очи, а законът не разрешава да се използват данните от СРС като единствено доказателствено средство? Ще направя едно скандално предложение. Дълги години провокацията към подкуп беше забранена и аз също смятах, че държавата не бива да си позволява тази дейност. Но, изглежда, е дошло време за промяна!, заяви Велчев.
Единствената уговорка, която направи главният прокурор, е, че провокацията към подкуп не би следвало все пак да се разрешава в Наказателния кодекс, където тя сега е наказуема, а в Закона за специалните разузнавателни средства. Нейно подобие и сега е уредено там във вид на т. нар. доверителна сделка, която агентът под прикритие сключва с апаша, за да го предразположи.
Мрачната констатация на Велчев беше подкрепена обилно със статистиката в доклада. Обвинител № 1 съобщи, че прокуратурата е задръстена с огромен брой дела за прекратяване, които висят още от 80-те години на миналия век. Те са хиляди и зад всяко от тях стоят по едно или по няколко неразкрити престъпления. Делата са надживели всички разумни срокове за приключване, тъй като са спирани по веднъж или по няколко пъти. Основна причина за това пък е, че не са разкрити извършителите, а всеки българин знае, че в мутренската посттоталитарна действителност единствено съдебната система се затрудняваше да определи кои са мутрите. Оказа се, че редовите прокурори масово отказват да образуват досъдебни производства, та се налага отказите им да бъдат обжалвани пред горестоящата прокуратура. Тя пък отменя 3/4 от отказите, което означава, че те са неоснователни и ако не бъдат обжалвани, огромен брой престъпления няма изобщо да бъдат разследвани. Велчев призна, че този проблем е в основата на дълбокото и фундаментално недоверие на хората към държавното обвинение, и разви за пореден път идеята си отказите да подлежат на съдебен контрол, за да не бъдат обвинявани само колегите му в нежелание да правораздават.
Катастрофално е положението и по отношение на икономическата престъпност. Главният прокурор обаче с право постави въпроса: Защо трябва прокуратурата да върши всичко в държавата? Според него в България напълно липсва предварителен и текущ контрол, възложен по закон на куп държавни органи, които трябва да захранват прокуратурата с констатирани нередности. Оказа се, че при 13 000 обществени поръчки, възложени през 2008 г., Агенцията по обществените поръчки установила нередности само в 22 случая. А наложените глоби възлезли на чудовищната сума от... един милион лева?!
Надежда, че ако не победи, държавата поне ще изравни в резултата на очертаващото се дерби срещу корупцията, обаче има. Предложенията на главния прокурор със сигурност засягат законодателните промени, които са залегнали в графика със спешни мерки, приет от кабинета традиционно преди отговорната визита в Брюксел. Сериозни са и намеренията на правосъдния министър Маргарита Попова, която в петък (11 септември) пред висшите магистрати се обяви за по-радикален вариант на Закона за отнемане на имущество. Промените ще позволят съкращаване на процедурите по отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, без да се чака окончателната присъда срещу извършителя. Тя посочи и необходимостта от промяна на Закона за конфликт на интереси, Закона за специалните разузнавателни средства. (Подробности - на стр. 3.)
Картите не са раздадени от нас на колегите в останалите министерства и отговорните структури на съдебната система, заяви министър Попова пред ВСС. Какво ще се случи, ще каже мнозинството, уточни тя.
Така че визитата в Брюксел приключи, и както твърдят всички участници - успешно. Остава да видим дали оттук нататък мнозинството и кабинетът ще се представят успешно и на родна почва. Или и тук ще бъдат на визита. Което вече е дежа вю.

Facebook logo
Бъдете с нас и във