Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДЪРЖАВНОТО ОБВИНЕНИЕ СЕ ПОХВАЛИ ПРЕДВАКАНЦИОННО

С приближаването на сезона на отпуските един след друг заваляха прокурорски отчети, сякаш да докажат, че предстоящият отдих на магистратите е напълно заслужен. Най-напред потно чело отриха и се похвалиха със свършеното обвинителите от градската, районната и апелативната прокуратури в София.
Голямата гордост на спецзвеното в Софийската градска прокуратура (което разглежда част от делата с обществен интерес) е първото обвинение срещу бившия шеф на столичната Топлофикация Валентин Димитров, което прокурор Божидар Джамбазов внесе на 6 юли в Софийския районен съд. Както вече Параграф 22 писа, обвинителният акт срещу Вальо Топлото е за валутно престъпление (чл.251 от НК). В документа е записано, че той не е отчел пред БНБ около 4 млн. евро в двете му банкови сметки в Австрия.
По другото обществено значимо дело - това срещу братята Красимир и Николай Маринови, СГП продължава активно да работи, заяви на 6 юли градският прокурор на София Николай Кокинов. На въпрос на репортер на Параграф 22 на каква фаза е разследването, което трябва да събере доказателства за пране на пари, магистратът съобщи, че са направени запитвания до чужбина. По всяка вероятност те са за наличие на банкови сметки и имоти на братята и друга важна документация, но прокурор Кокинов отказа коментар по този въпрос.
Богат урожай отчете СГП най-вече в областта на длъжностните престъпления, като магистратите са успели да вкарат в съда серия от обвинителни актове по чл. 282 от НК. Те са срещу прокурора от Софийската районна прокуратура Станислав Гюров; бившия районен прокурор на Русе Венелин Тодоров; бившия районен прокурор на Лом Вероника Димитрова; бившия заместник изпълнителен директор на фонд Земеделие Красимир Неделчев; бившия шеф на Държавна агенция Държавен резерв и военновременни запаси Димитър Димитров (освен за престъпление по служба срещу него СГП е повдигнала две обвинения за безстопанственост и две за сключване на неизгодни сделки), както и срещу бившия шеф на митница Горубляне Снежина Ангелова и сподвижниците й Георги Тошев, Юри Костов и Златка Тотева за организиране на престъпна група (чл.321 от НК).
Наред с реалните пациенти на Темида прокурорите от СГП се похвалиха и с приноса си по разследвания, които предстоят да приключат и евентуално ще бъдат внесени обвинителни актове в съда. Магистратите са категорични, че е близък часът за незабравима среща с правосъдието на бизнесмена Мирчо Петков-Мирчо Циганина, както и на небезизвестния контрабандист Николай Методиев-Пилето и още 18 човека за контрабанда (чл.242 от НК).
С половин уста обаче градските прокурори споменаха делото срещу колегите им от Варненската окръжна прокуратура Тони Томов и Карен Байлерян. Те едва ли ще се видят в ролята на подсъдими, след като не са събрани достатъчно доказателства по обвинението срещу тях за опит за осуетяване на наказателно преследване (чл.294, ал.4) и принуда (чл.143, ал.1 от НК).
За сметка на това магистратите от СГП са се развихрили в една актуална област, каквато е борбата с корупцията. Списъкът на хората, срещу които са повдигнати обвинения, е респектиращ:
- Мария Илиева, следовател в Шесто териториално отделение на Столичната следствена служба (ССлС) за това, че е присвоила 5611 лв. и 420 щ. долара (чл.201, пр.1 и пр.2 от НК);
- колегата й Боян Боянов от Седмо териториално управление на ССлС, който взел подкуп от 1000 лв. (чл.303, пр.3 от НК);
- бившият шеф на държавния резерв Станислав Копаров за длъжностно присвояване (чл.202, ал.2 от НК). Става дума за сделка за 333 тона дизелово гориво. Прокуратурата не каза в какъв размер е нанесената на държавата вреда;
- бившият областен управител на София Васил Маринчев за длъжностно престъпление. Обвинението е, че искал да осигури облага на шест души, заради което е издал редица заповеди за възстановяване на собствеността на различни имоти. По този начин е нанесъл вреди за над 725 000 лв. на държавата;
- следователят от Окръжна следствена служба - Варна, Николай Вълчев, който на 27 май 2005 г. спомогнал за осуетяването на наказателно преследване на шофьор, убил човек при катастрофа.
Градският прокурор на София Николай Кокинов допълни картинката и със суха статистика:
- от началото на годината по давност в СГП са прекратени само седем дела;
- за първото шестмесечие на тази година в СГП са наблюдавани 22.83% от делата за цяла България на ниво районна прокуратура, от които повече от половината (52,7%) засягат процеси за организирана престъпност;
- образувани са 1823 досъдебни производства, както и 1209 дознания (от които 1144 за тежка организирана престъпност);
- отбелязан е 10-процентен ръст на осъдените лица, които за първите шест месеца са 369. От другата страна на барикадата пък са 163-мата оправдани, което е с 30 на сто по-малко в сравнение с първото шестмесечие на миналата година.
Шефът на Софийската районна прокуратура Александър Налбантов отчете, че най-голям проблем в столицата са жилищните измами, като вече са образувани 15 досъдебни производства за подобен род престъпления. Иначе повод за гордост той видя в обвинението срещу Радослав Живков-Джими, че не е декларирал 90 000 щ. долара и е предоставил два фалшиви договора за заеми от 30 000 щ. долара и 50 000 евро.
Информацията за приключилото разследване срещу изпълнителния директор на фонд Земеделие Асен Друмев, който сключил три неизгодни сделки и нанесъл щети на държавата за над 400 000 лева, сложи точка на хвалбите и магистратите тръгнаха да стягат ваканционните си куфари.

Научаваме, че наскоро е създадена Върховната административна прокуратура (ВАП). Искаме да се обърнем към вас за съдействие....
Така започват повечето от писмата, които през последната година и половина буквално заливат деловодството на ВАП. И докато в последно време се наблюдава истински бум на гражданската кореспонденция с прокуратурата, допреди 18 месеца обществото сякаш не е предполагало за съществуването на Върховна административна прокуратура.
А всъщност - на хартия, ВАП има 16-годишна история - за първи път тя е спомената в новата Конституцията от 1991 година. Освен това тя фигурира и в първия Закон за съдебната власт (ЗСВ), приет през 1994-а. ВАП обаче излиза от книжните страници чак през 1996 г., когато започва на практика ефективната й дейност.
Дълги години Върховната административна прокуратура работеше на тъмно, повечето граждани не бяха и чували за нея. Едва през последните година-две нашата дейност излезе на светло, благодарение най-вече на новия главен прокурор Борис Велчев, заяви във вторник (10 юли) обвинителят от ВАП Цони Цонев. Тогава той и началникът му, както и заместник главният прокурор Митьо Марков, отчетоха дейността на институцията за първите шест месеца на годината.
Според ръководството на ВАП административното правораздаване ще става все по-важно за обществото. В близко бъдеще основен регулатор на обществените отношения няма да бъде наказателното право, а административното, категоричен бе Марков.
Според него обаче е необяснимо защо в новия Закон за съдебната власт (ЗСВ) ВАП липсва текст за обособяването на административни прокуратури в страната. Според чл. 126 от Конституцията структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата. След като има 28 окръжни административни съдилища, защо не е предвидено създаването и на 28 окръжни административни прокуратури. Не мога да разбера защо законодателят не иска да създаде подобни звена. А практиката показва, че те са все по-необходими, каза Митьо Марков.
Показателен за това е фактът, че само за последните шест месеца 36 обвинители от ВАП са разгледали общо 5852 дела и 355 преписки. От тях най-важните са били тези за проверката на строителството в Банско и около Природен парк Странджа.
Скандалът с парка, както вече е известно, набра сила след решението на тричленен състав на Върховния административен съд от 29 юни тази година. С него заповедта на бившия министър на екологията Валентин Босевски за създаването на Природен парк Странджа бе обявена за нищожна. Последваха протести на еколози, а в защита на решението скочиха общините, които заявиха, че губят инвеститори. На 4 юли Върховната административна прокуратура обяви, че ще протестира решението на магистратите пред петчленен състав на ВАС.
Междувременно след решението на ВАС в комплекс Златна перла край Варвара, който е в рамките на Природен парк Странджа, отново заработиха багерите на фирма Краш 2000. Съвестни граждани обаче сигнализирали във ВАП за продължаващото строителство.
Направихме съвместна проверка с МВР и друга - с Регионалната дирекция Национален строителен контрол (РДНСК) в Бургас. Сигналите се потвърдиха и изграждането на обектите бе спряно. А на фирмата беше съставен акт за нарушение. До произнасянето на петчленния състав на съда разпоредихме на Бургаската окръжна прокуратура съвместно с МВР всяка седмица да извършва внезапни проверки на строителните площадки. Така ще предотвратим по-нататъшното строителство, обясни във вторник Цони Цонев. Заместник главният прокурор Марков допълни, че ако някой започне да строи отново, ще му бъде потърсена и наказателна отговорност.
Съвместната проверка на ВАП и на ДНСК в Банско все още продължава. Ще приключи чак през ноември, защото органите ще преустановят ревизиите си през летния сезон. До момента са проверени 181 обекта, съставени са десет заповеди за спиране на строежи, шест забрани за ползване на имоти и два акта за премахване на незаконни строежи.
Най-честото нарушение е изграждането без разрешение за строеж, каквото е изискването на Закона за устройство на територията. Заради това се наложи да спрем строително-монтажните дейности. Имахме и един любопитен случай. Жена отишла да си нагледа мястото в Банско, но, шокирана, установила, че някой е започнал да гради обект на нейния терен. След сигнал от нейна страна ние се намесихме и спряхме строежа, обясни Цони Цонев.
От ръководството на Върховната административна прокуратура обаче никой не коментира незаконното строителство, което кипи точно под носа й. Става дума за металната ограда пред централния вход на Съдебната палата, за която се оказа, че няма разрешение нито от Националния институт по опазване на паметниците на културата, нито от кмета на район Триадица, нито от Столична община. На въпрос на Параграф 22 дали няма да има проверка и по този случай, заместник главният прокурор Митьо Марков отговори, че до момента ВАП не е сигнализирана. Ако това стане, съдбата на арестуваните лъвове ще се реши според закона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във