Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Дървеният аршин и гъвкавият метър на обвинението

Държавното обвинение предложи директорът на Агенция Митници Ваньо Танов да бъде глобен заради изнасянето на държавна тайна. Очакваше именно това да е наказанието му. До делото се стигна, след като в телевизионно интервю на 1 септември миналата година Танов съобщи какво е количеството на горивото в държавния резерв и че се съхранява в складовете на Лукойл. Тогава парламентарната група на Коалиция за България поиска от главния прокурор Борис Велчев да се провери издал ли е Танов държавна тайна и ако това е така, срещу него да бъде повдигнато съответното обвинение.


Софийската градска прокуратура е внесла в Софийския градски съд предложение по реда на чл. 78А НК - за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание глоба по отношение на Ваньо Танов съобщи ВКП във вторник (21 февруари). На Ваньо Танов е повдигнато и предявено обвинение за това, че на 1 септември 2011 г. в гр. София по непредпазливост е станал причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна, което е престъпление по чл. 359, ал. 1 от НК. Приложението на чл. 78а НК в този случай е задължително, тъй като за повдигнатото обвинение по посочения текст от НК се предвижда наказание лишаване от свобода до две години или пробация, ако обвиняемият не е осъждан и не са причинени имуществени вреди, се уточнява в информацията.


Според чл.78 а, ал.1 от НК пълнолетно лице се освобождава от наказателна отговорност от съда и му се налага наказание от хиляда до пет хиляди лева, когато са налице едновременно следните условия: за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или друго по-леко наказание, когато е умишлено, или лишаване от свобода до пет години или друго по-леко наказание, когато е непредпазливо; деецът не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на този раздел.


Че Танов ще отнесе само глоба за деяние, извършено по непредпазливост, прокуратурата беше сигурна още навръх Св. Валентин, когато и обяви това си предположение. Грам съмнение, че това ще реши съдът, не допусна и премиерът Бойко Борисов. От стенограмата на заседанието на Министерския съвет от миналата сряда става ясно, че министър-председателят има пълна вяра както на прокуратурата, така и на Ваньо Танов. Господин Танов се ползва с пълната ми подкрепа, да отива да си гледа работата спокойно, и когато съдът излезе със своето решение, тъй като това със сигурност е без умисъл направено, ще се съобразим, казва премиерът на министрите си във връзка със скандала с образуваното досъдебно производство и повдигнатото обвинение за изтичане на класифицирана информация. Пред членовете на кабинета Борисов казва следното: Използвах случая и поканих господин Танов, защото сигурно по медиите сте прочели за водене на следствие по изтичане на информация, класифицирана, според прокуратурата. Още веднага доста наши политически опоненти, забравяйки какво са правили те, а те много бързо забравят, забравили са, че при бившия премиер доклади на ДАНС, на БОП заминаха в неизвестна посока с анализите, с всичко, което е правено от тези служби. Ние подобна информация и в Брюксел изпращаме и тя не е някаква, която да касае военновременните ни запаси, която, изтичайки да създаде някакъв, примерно, проблем. Но, разбира се, не искам да се меся в работата на независимата прокуратура, нека те да си проведат разследването, съдът да каже своето мнение.


Вицето Симеон Дянков, колега на Танов по обвинение, се оказа далеч по-невинен от него. Ден по-рано Дянков беше научил благата вест, че прокуратурата е прекратила поради липса на доказателства досъдебното производство срещу неизвестния извършител, който от трибуната на парламента съобщи данни от секретен договор между кабинета и БНБ. Депутатите от БСП пуснаха и в този случай сигнал до главния прокурор Борис Велчев за изнасяне на класифицирана информация. Магистратите в червени тоги обаче не свързаха твърдението в сигнала със станалото в Народното събрание.


Същите обвинители обаче във вторник (21 февруари) показаха строгото си лице на бившата говорителка на ДАНС Зоя Димитрова. Първоначално те поискаха пет години затвор за Димитрова, която беше обвинена, че като главен редактор на вестник Галерияе разгласила класифицирана информация с ниво Поверително. Това е станало през октомври 2009 г., когато на страниците на първия брой на вестник Галерия излезе текст под заглавие 15 корумпирани министри в онзи доклад на ДАНС. На първа страница бе публикувано факсимиле на доклад на агенцията, озаглавен Анализ на състоянието на средата за сигурност и отчет за собствената дейност през първото шестмесечие на 2009 г.С тези публикации Димитрова е разгласила класифицирана информация, която й е станала известна по служба, докато е работела в ДАНС, отсече прокуратурата.


Все пак пратениците на Борис Велчев леко смекчиха тона. За това помогна и фактът, че Димитрова е обвиняема за деяние от 2009 г., когато НК все още не беше променен и текстът за разгласяване на класифицирана информация предвиждаше решетки до пет години. В заключителната си пледоария по делото прокуратурата поиска възмездие около средния размер, тоест две и половина години лишаване от свобода.


Адвокатът на Димитрова Виктор Михайлов заяви, че тя трябва да бъде призната за невинна. В страниците на вестника не е излязла и една дума класифицирана информация. Силно се съмнявам изнесените данни да представляват заплаха за държавната сигурност, обясни самата подсъдима. Показания в този смисъл даде и бившият й началник Петко Сертов, а експертизата по делото потвърди, че докладът е бил открит в служебния компютър на Димитрова в редакцията на вестника.


Макар и само за срок от две години, решетките вече хвърляха тежка сянка върху бившата говорителка на агенцията, изчакваше се единствено решението на съда. Състав на Софийския градски съд с председател Иван Коев обаче посече желанието на прокуратурата да види Димитрова в раирани одежди и я призна за невинна. Решението може да бъде протестирано пред Софийския апелативен съд, ако, разбира се, държавното обвинение настоява. Каквото и да направи обаче, действията му в случаите с Танов, Дянков и Димитрова издават, че мерилото на прокуратурата не е дървен аршин, а мек и гъвкав шивашки метър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във