Параграф22 Daily

§22 Анализи

Дъвката "Наказание за изборни престъпления"

В понеделник (5 април) стана ясно, че единственият район в столицата, в който ГЕРБ печели, е 25-и многомандатен район, в който влиза и известния квартал. Там бе регистрирана рекордна избирателна активност, в сравнение с предишните избори в същия район. Правото си на глас упражниха 230 118 души или близо 62% от регистрираните жителите на района. В сравнение с предишния парламентарен вот през март 2017 г., на 4 април избирателната активност е била точно с 20% по-висока.

 

Случилото се във "Факултета" ще замине в историята, но усещането за нещо нередно ще продължи да трови обществената атмосфера. И понеже прокуратурата и МВР не се занимават с усещания, съмненията, че в ромските квартали на столицата масово се търгува с гласове, ще останат недоказани. А повод да бъдат внимателно проверени имаше съвсем наскоро - само преди две години.

На местните избори през 2019 г. големите ромски квартали "Факултета" и "Христо Ботев" направо разбиха социологическите прогнози, след като жителите им на юруш дадоха гласовете си за кандидат-кмета на ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

Спрямо пряката й конкурентка за кметския стол Мая Манолова, гласовете "За" бяха 5 към 1 в полза на Фандъкова, докато в останалите райони на столицата разликата се движеше между 10 и 40 гласа. И така, благодарение на всенародния изборен ентусиазъм в двете "махали", ГЕРБ отново триумфира в столицата, а Фандъкова спечели четвъртия си кметски мандат. 

Инцидентните присъди за купуване на гласове

свидетелстват, че такава престъпност съществува и - най-вероятно заради безнаказаността, ще пребъде. Няма и никаква конкретност по въпроса кои политически сили системно се възползват от манипулирането на изборите, откъде са парите и други интересни питания.

В МВР и прокуратурата гърмят отделни "бушони", например като кметът на село Узунджово Деян Ванчев, който през септември 2019 г.  получи 2 години условна присъда "лишаване от свобода" и глоба от 10 000 лева заради купуването на гласове.

Забележителното в тази присъда е това, че става въпрос за престъпление от 2015 г., когато е било образувано делото срещу Ванчев. След това то минава през различни съдебни инстанции, за да приключи окончателно четири години по-късно с решение на Върховния касационен съд (ВКС).

Не така обаче стоят нещата в друг случай от предсрочните парламентарни избори през 2017 година. Тогава прокуратурата най-сетне даде знак, че ще хвърли светлина върху това

кой поръчва музиката в алъш-вериша с гласове.

Обвиняеми по делото бяха депутатът от БСП Манол Генов и Николай Христев. Генов бе обвинен, че през март 2017 г. е дал 100 лева на свидетел по делото, за да бъдат предадени на жители на Асеновград, които за да гласуват за него и за БСП на предсрочните парламентарни избори.

През май 2019 г. обаче Генов бе оправдан напълно. С това абсурдът залитна към зоната на тоталния здрач, защото... Софийския градски съд (СГС) оправда Христев, че бил купувал Генов и БСП.

През март 2021 г. СГС оправда и бившия депутат от ДПС в 43-то НС Илия Илиев - също за купуване на гласове. Мотивите са стандартни - процесуални пороци и липса на доказателства. Например - делата срещу хора с имунитет (депутати, магистрати, конституционни съдии и т.н.) се водят от следователи, а не - както е в случая - от разследващи полицаи. И е абсурдно единствените доказателства за вината на Илиев да са свидетелските показания, дадени в хода на вече образуваното предварително разследване.

Прокуратурата обяви, че ще протестира оправдателната присъда пред Софийския апелативен съд, но с това едва ли ще вкара делото в рамките на закона.

И в този случай бе отбелязан познатия вече абсурд по делото на Генов и Хрестев: депутатът Илия Илиев бе оправдан, а съучастникът му Иван Тодоров

опра пешкира с една година "лишаване от свобода"

с тригодишен изпитателен срок, глоба в размер на 5000 лв. и лишаване от право да заема определена професия или дейност за срок от една година. Той се призна за виновен и постигна присъдата си след споразумение с прокуратурата - детайл, който е характерен за повечето наказания, свързани с изборни престъпление.

След пресните избори в неделя прокуратурата, МВР и ДАНС оповестиха, че с приключване на вота са образувани общо 38 дocъдeбни прoизвoдcтвa, в кaчecтвoтo нa oбвиняeми ca привлeчeни 12 лицa. "Пo дocъдeбнитe прoизвoдcтвa ca извършeни мнoжecтвo дeйcтвия пo рaзcлeдвaнeтo – прeтърcвaния и иззeмвaния, oбиcки и рaзпити нa cвидeтeли, кaтo прeдcтoи aнaлизирaнe нa дoкaзaтeлcтвaтa. Oбщo oбрaзувaнитe в прoкурaтурaтa прeпиcки във връзкa c пoлучeнитe cигнaли ca 665", уточниха от прокуратурата.

От МВР също се постараха за постигането на

впечатление, че се борят с алъш-вериша с гласове.

За тази цел изкараха по улиците нaд 20 000 cлужитeли, белким хванат някой дилър пред общо 11 983-те ceкции в страната. Зaмecтник-дирeктoрът нa Главна дирекция "Нaциoнaлнa пoлиция" cтaрши кoмиcaр Тoдoр Грeбeнaрoв подчерта, че е изгрaдeнa дeнoнoщнa тeлeфoннa линия и имeйл, нa кoйтo вcички грaждaни мoгaт дa пoдaвaт cигнaли, cвързaни c нaрушeния нa избoрния прoцec, плюс възможността cигнaли да се приемат в  рaйoнните упрaвлeния и нa тeлeфoн 112. 

Всички тези мерки обаче бяха обречени, като признанието за липсата на повече смисъл от тях дойде месец по-рано от главния секретар на МВР Ивайло Иванов, който заяви, че търговията с гласове е

"много трудно доказуемо престъпление".

"Като погледнем назад към предишни избори - има доста хора, които вече са осъдени и са изтърпели съответните присъди за такъв вид престъпления. Отделно - дори и да не сме успели да съберем достатъчни и конкретни доказателства, които да бъдат годни за прокуратурата и за съда, аз смятам, че с нашите действия поне сме успели да преустановим това порочно действие", каза Иванов.

Статистиката сочи, че през периода 2016-2020 г. са образувани близо 900 досъдебни "изборни" производства, като около 220 от тях са били за купуване на гласове. След изборите за европарламент през 2017 г. прокуратурата съобщи, че са образувани общо 19 досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите, от които едно е било прекратено поради липса на доказателства за извършено престъпление. До края на 2019 г. във връзка с тях бяха издадени четири присъди, като до тях се е стигнало след споразумение с обвинението. И забележете - осъдените за това престъпление са наказани с "лишаване от свобода“ за период от 4 до 10 месеца, но условно.

Каква забележителна ефективност!

Facebook logo
Бъдете с нас и във