Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Дузина обвиняеми следват Дивизиева

Трети обвиняем измежду двуцифреното число съучастници в източването на европейски средства при осъществяването на проекта "Информационна система за прозрачност на военните съдилища" в рамките на програма "ОПАК" - това донесе разследването тази седмица по аферата, за чийто ръководител бе обявен Веселин Пенгезов. След като председателят на Софийския апелативен съд отнесе четири обвинения преди празниците, а председателят на Военно-апелативния съд Петър Петков - три, обвиняема стана и Мария Дивизиева, началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски. Според заключението на прокурорите тя е помагач , улеснил умишлено фалшифицирането на процедурата по реализация на проекта, чиято стойност надхвърля 700 000 лева.


Началничката на премиерския кабинет е обвинена като помагач само във връзка с един от текстовете, по които бяха обвинени Пенгезов и Петков - в престъпление против паричната и кредитната система, изразяващо се в представяне на неверни сведения при усвояване на средства от еврофондовете. Според прокуратурата тя умишлено е улеснила полк. Петър Петков да подмени данните пред ръководения от нея управляващ орган на "ОПАК" - бившата дирекция ОПАК към бившето министерство на държавната администрация и административна реформа, в което Дивизиева беше заместник на министър Николай Василев. Целта на подмяната била парите да бъдат придобити от определен кръг лица, без да се обявяват обществени поръчки, въпреки изискването на едноименния закон. Схемата беше описана и огласена изчерпателно от прокуратурата още преди две седмици. Стана ясно също, че е измислена по време на лична среща между Пенгезов и Дивизиева.


Сега обаче тя отрича, че се е състояла такава среща, и дори твърди, че не познава Пенгезов и Петков. От медиите научила, че имало документи, подписани със задна дата, и въобще ставало дума за "някакво доста сериозно недоразумение". Обвиненията освен това били за период от време, в който тя не била вече заместник-министър и ръководител на управляващия орган на ОПАК. Прокуратурата посочила като период на престъплението промеждутъка от 29 април 2009 г. до 26 ноември 2009 г., а тя напуснала министерството през юли същата година. "Абсурдно е. След като не съм на тази позиция, как мога да улеснявам престъпление? Не разбирам. Едва ли си мислите, че при положение че вече е напуснал и че има друг управленски екип, един бивш заместник-министър би могъл да извърши някакво действие. Надявам се това недоразумение бързо да бъде изчистено и прокуратурата много бързо да си свърши работата обективно и безпристрастно", каза тя.


Истината е обаче по-друга. Дивизиева наистина е заместник-министър до юли 2009 г., когато ГЕРБ състави своето правителство. Тогава започва работа в инвестиционната компания "Експат Груп" ЕООД като управляващ директор. Шеф отново й е Николай Василев, който е изпълнителен директор и член на съвета на директорите на "Експат Капитал". Но срещата с Пенгезов, на която е измислено как законът да бъде заобиколен и погазен, се е състояла през юни според прокуратурата. Освен че по това време Дивизиева е заемала и двата поста в администрацията, текстът, по който е обвинена, изобщо не изисква извършителят да има качеството на длъжностно лице. Той изисква само лицето да управлява и представлява юридическо лице или да е търговец - условие, на което Дивизиева отговаря и след преминаването си в частния бизнес.


Николай Василев на свой ред скочи в нейна защита, като заяви, че по това време тя била в отпуск от министерството като шеф на предизборен щаб. Според Василев ОПАК била най-успешната програма в началото на еврочленството ни, въпреки че през 2008 г. се разрази скандал след публикация в "Дойче Веле ". Стана ясно, че проектите печелят определени организации, чиито представители са членове на Комитета за наблюдение по ОПАК, а държавни служители искат подкупи до 50% от стойността на поръчките.


Междувременно прокурорът от Софийската градска прокуратура Стоил Тойчев, който свърши основната работа по разследването, преди то да бъде прехвърлено на Военноокръжната прокуратура, уплътни с имена зададения от него далеч по-широк периметър на лицата, от които следва да се търси наказателна отговорност. След като неколкократно каза, че броят на обвиняемите би трябвало да е "двуцифрено число", Тойчев заяви пред медиите в прав текст, че към тях трябва да се присъедини и Мария Димитрова, приемничката на Дивизиева , начело на управляващия орган на ОПАК. Тя не само била запозната със схемата, но и участвала в подмяната на документацията. После станала шеф на отдел в Министерския съвет, а отскоро се преместила в Министерството на културата, чийто шеф Петър Стоянович живее с Дивизиева на семейни начала.


Знаела (разбирай - участвала)в "заверата" и Мария Колева. Тя пък е дъщеря на скандалния бивш член на Висшия съдебен съвет Иван Колев, осветлил схемата за търговия с влияние на Красьо Черния. По това време Колева била шеф на отдел "Мониторинг и контрол" в "Дирекция ОПАК" и нямало как да не знае, че двамата експерти от този отдел, работещи по проекта, участват в подмяната на документи. В момента Колева пише съдебни решения като съдебен помощник във Върховния административен съд (ВАС)в очакване да заеме щатна магистратска бройка, вероятно по втория начин.


Тойчев прибави сред потенциалните подсъдими и друго магистратско отроче - Антон Урумов. Той е син на съдията от ВАС Николай Урумов - водещо име в скандала "Приморско". Там редом с Пенгезов и с други висши магистрати те се оказаха родители на "крайно нуждаещи се" от апетитни морски имоти деца. Именно Антон Урумов като едноличен съдия в Софийския районен съд отменил едната от глобите, наложени на Пенгезов и Петков от Агенцията за държавна финансова инспекция за нередности по проекта. Скоро след това Антон Урумов бил командирован в по-горния Софийски градски съд "по нареждане на Пенгезов, който като председател на Софийския апелативен съд е шеф на всички столични съдии".


На този фон Стоил Тойчев уличи Пенгезов, че е опитвал да сплаши свидетелите, като е огласил имената на някои от работилите по проекта компютърни специалисти. Двама от тях вече били емигрирали от страх, че ги очаква наказателно преследване. Което всъщност доказвало, че са наясно с престъпната схема. Та нали самият Тойчев твърди, че цените на услугите по проекта били страшно надути, а срещу тези суми са се подписвали същите тези хора, преди да се отчетат при когото трябва. Просто всички замесени са били наясно, че основната цел на проекта е да се откраднат европейски средства и са си искали своя пай.


Тойчев наистина казва повече, отколкото може да се очаква, но не може все пак да ни убеди, че подробности от разследването не са укривани, за да бъде забавено, или за да се запазят възможности за "отворен финал". Решението да не се оповестява такава информация си било негово, не се поддал на оказвания му чрез странични лица натиск. А Пенгезов дори се радвал, че делото е възложено именно на Точев, защото не бил човек, който ще изпълни "поръчка на Цветанов". Твърдението му, на което не е трудно да вярваме, е, че става въпрос за фрапантни нарушения. И че престъплението е извършено "по толкова обидно, демонстративно виден начин, от чувство за безнаказаност, защото в нашето общество има една прослойка от безнаказани, които се чувстват като богове". А това чувство е над закона в българските съдилища.


 


 


Премиерът Орешарски също защити шефката на кабинета си, но по-деликатно. Според него обвинението срещу Дивизиева няма нищо общо с дейността на този кабинет и "все пак на този етап е само обвинение". Срещу това е трудно да се възрази, още повече че прокуратурата явно не смята за нужно да налага мярка за неотклонение на обвинените досега. Дивизиева запазва и поста си, тъй като не е искано и отстраняването й, а в неин разговор с Орешарски двамата стигнали до извода, че "на този етап продължаваме, няма основание за нещо друго". Тя излязла обаче в отпуск, за да няма "никакво съмнение", и се надявала прокуратурата да си свърши работата, както трябва, и името й да бъде изчистено. Въпрос на бъдещ разговор е ще може ли да изпълнява задълженията си, ако ДАНС отнеме допуска й до класифицирана информация, което държавното обвинение поиска.

Facebook logo
Бъдете с нас и във