Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Дузина за пет шефски магистратски места

Вече са известни кандидатите за нови административни ръководители на апелативните прокуратури в Пловдив, Бургас, Велико Търново, Варна и за нов заместник главен прокурор. В администрацията на ВСС в сряда (18 март) до 17 часа бяха получени общо 12 кандидатури за тези постове. Срокът за предложения изтече същия ден, но от съвета уточниха, че е възможно да дойдат още предложения по пощата. Пристигналите вече заявки ще преминат през процедура за допустимост, заявиха още от ВСС.
Ден преди това, както е известно, главният прокурор Борис Велчев обяви своите пет предпочитания. Един от тях е Галина Тонева-Дачева, заместник-шеф на Софийски апелативен съд, която обвинител №1 посочи за свой заместник. Останалите избрани от Велчев са Андрей Атанасов, номиниран за шеф на Пловдивската апелативна прокуратура, Аня Димова - за апелативен прокурор на Велико Търново, Любомир Петров за шеф на АП в Бургас и Ружа Големанова за ръководител на Апелативната прокуратура във Варна.
За тези длъжности са предложили себе си още седем кандидати възможност, която позволява Законът за съдебната власт. Според чл.38., ал.2 от ЗСВ пред комисията по предложенията и атестирането на съдии, прокурори и следователи към ВСС предложения за назначаване могат да направят заинтересованият съдия, прокурор или следовател или от не по-малко от една пета от членовете на Висшия съдебен съвет.
Седемте кандидати с лично волеизявление са Иван Петров, прокурор от Апелативна прокуратура - София, който си е харесал поста заместник главен прокурор, шефът на Окръжното следствие в Пловдив Йордан Давчев, заместник-шефът на АП - Пловдив Румен Боев, окръжният прокурор от Бургас Емил Христов, Огнян Стоянов от същата Окръжна прокуратура и Светлозар Костов, заместник окръжен прокурор на Бургас.

ВЕЛЧЕВАТА ЗАВЕРА
Обвинител № 1 си пожела жена до себе си
Жена избра главният прокурор Борис Велчев за свой нов заместник. Заместник-председателят на Софийския апелативен съд и ръководител на наказателното отделение Галина Николаева Тонева-Дачева е предложена за поста, който до изтичането на мандата му (на 29 април т.г.) заема Христо Манчев.
Съдия Галина Николаева Тонева-Дачева е завършила висшето си образование, в Юридическия факултет на Софийски университет Св. Климент Охридски. В началото на кариерата си през 1985 г. тя е стажант-съдия в Софийския градски съд. Работи като юрисконсулт в СП Териториално снабдяване гр. София, две години е заместник районен прокурор в Пета районна прокуратура - София, районен съдия, от 1995 до 1998 г. е съдия в Софийския градски съд, след това до 2007 г. е съдия в Софийския апелативен съд (САС). От октомври 2007 до май 2008 г. тя е и.д. заместник-председател на Софийския апелативен съд, от април с.г. е заместник-шеф на САС. Тя е с ранг съдия във ВКС и ВАС.
Името на съдия Тонева гръмна на 8 юни 2006 г., когато състав на Софийския апелативен съд (САС), ръководен от нея, отмени изцяло присъдите по делото за убийството на бившия министър-председател Андрей Луканов, постановени от Софийския градски съд (СГС) на 28 ноември 2003 година. Тогава украинците Александър Русов и Алексей Кичатов и българите Георги Георгиев и Ангел Василев бяха осъдени от СГС на доживотен затвор без право на замяна - присъда, която замени в Наказателния кодекс смъртното наказание. Петият подсъдим - Юрий Ленев, бе осъден на доживотен затвор, но с право на замяна. Още по време на делото пред СГС през 2003 г. всички доказателства срещу подсъдимите паднаха, защото се установи, че са изтръгнати с изтезания. Въпреки това съдиите издадоха най-тежките присъди, които обаче бяха отменени от състав на САС начело с Галина Тонева.

Ванко 1 се върна в ареста заради Андрей Атанасов
Окръжният прокурор на Пловдив Андрей Атанасов е роден е на 19.10.1961 година. Завършил е право в СУ Климент Охридски . Две години е бил юрисконсулт. През 1989 г. постъпва на работа в Районната прокуратура в Пловдив като младши прокурор. Шест години по-късно я оглавява. От 1998 г. е окръжен прокурор.
Андрей Атанасов ръководи и наблюдава серия от дела по разбиване на наркомрежата в града, срещу корупцията и злоупотребите с пари от еврофондовете. За повечето от тях обвинителните актове вече са в съда, а някои даже са приключили с ефективни присъди. Името му е свързано и със съдебната сага Ванко1, излежал вече присъдата си за сводничество. Няколко месеца преди да започне делото - на 7 август 2003 г.- със заповед на окръжния прокурор Атанасов скандалният рапър и двамата му съучастници бяха задържани отново, след като дни преди това съдът ги беше освободил под парична гаранция.
За личното си участие в акцията по задържането на деветчленна група фалшификатори на документи през 2007 г. Андрей Атанасов получи Почетно отличие на МВР за доблест и заслуга, както и висока оценка от аташето по сигурността на американското посолство у нас Грегъри Хюстън. При акцията тогава бяха иззети милиони заготовки за паспорти на над 15 страни, открити бяха лични карти, български шофьорски книжки, визи за САЩ и за страни от Шенгенското пространство, документи за постоянно пребиваване в Англия, застрахователни полици, винетки за Гърция и оборудване за нелегалната печатница. Част от участниците в групата бяха заловени по време на производството им.

Обвинител № 1 поиска втори мандат за бита прокурорка
Апелативният прокурор на Велико Търново Аня Пантелеева Димова според главния прокурор Борис Велчев е достойна да изкара още един мандат на поста си. Тя застана зад решението на апелативната прокуратура да отмени постановление, с което кметът Румен Рашев бе оневинен за замяната на 52 дка гора срещу 100 кв. м мазе. Случаят бе върнат на Окръжната прокуратура, за да бъде извършена нова проверка.
Името на прокурор Димова нашумя в края на септември 2007 г., когато тя беше нападната в гр. Горна Оряховица. Инцидентът стана в района на местността Чуруковец в Горна Оряховица, където Димова се разхождала сама по пътя за хижа Божур. Нападателят й нанесъл множество удари с ръце в областта на главата, след което избягал. Аня Димова бе настанена в неврохирургията на Великотърновската болница с мозъчно сътресение, с частична загуба на паметта и с хематоми на лицето. Полицията предприе незабавни действия за издирване на извършителя и малко по-късно залови 35-годишния Милен Енчев от Горна Оряховица, криминалнопроявен.

Лошият бургаски спомен на Пилето
Заместник апелативният прокурор в Бургас Любомир Георгиев Петров е номинацията на главния прокурор Борис Велчев за шеф на тукашната апелативна прокуратура, стана ясно във вторник (17 март). Официалното предложение за това вече е внесено във Висшия съдебен съвет. Петров е напът да седне в стола на несменяемия досега първи в АП - Бургас Йордан Иванов.
Заместник апелативният прокурор Любомир Петров е с 19 години стаж в магистратурата. Според свои колеги той е сред хората в държавното обвинение, респектиращи с акуратност и професионализъм. Името му нашумя още преди няколко години, когато като представител на Районната прокуратура внесе в съда обвинителен акт за документна измама на стойност 150 000 лв. срещу Николай Методиев-Пилето, свързана с фиктивен износ на пилешки бутчета.
В края на октомври 2003 г. 134 контейнера със специална продукция от Киев са проверени неочаквано от спецслужбите на летище Бургас. Грандиозната спецоперация е с участието на МВР, на митниците, Гранична полиция и ЦРУ по сигнал за оръжейна пратка на стойност 30.1 млн. долара. Проверката бе разпоредена от тогавашния районен прокурор на Бургас Любомир Петров по чл.233 от НК.
Името на Любомир Петров още като районен прокурор на Бургас се чу и в една от емблематичните прояви на Георги Боков, син на Филип Боков от БСП. Боков-младши бе заловен в града на 4 юли 2003 г. с крадено русенско пежо. В колата ченгетата откриха пистолет Макаров с изтрити номера и 18 инструмента за разбиване на автомобили. Георги Боков бе арестуван за 24 часа. Той бе освободен тихомълком от бургаския арест след устно разпореждане от София, разкри тогава районният прокурор на Бургас Любомир Петров.
Едно от последните явявания на Любомир Петров по дела в Бургас съвсем логично разбуди за пореден път обществения интерес към него. Става въпрос за нашумялото дело, което съдът подхвана срещу хората на Златко Баретата по крайбрежието. Пред съдебния състав застанаха Диян Гайтанов-Боксьора, Илиян Златков, Велислав Евгениев и Васил Илиев. Четиримата бяха задържани при акция на прокуратурата и полицията в Бургас на 3 февруари 2009 година. Те бяха обвинени в организиране на престъпна група за склоняване на жени към проституция и за трафика им зад граница със същата цел. Диян Гайтанов бе обвинен, че е ръководител на групата, а останалите трима - за участие. Прокурор Любомир Петров бе този, който настоя Апелативният съд в Бургас да остави в сила решението на БОС за постоянното им задържане под стража.

Желязната лейди от Варна
Заместник апелативният прокурор на морската ни столица Ружа Михайлова Големанова е кандидатурата на главния прокурор Борис Велчев за шеф на АП във Варна. Тя е с 33-годишен стаж в системата. Сред успешните й дела бе това срещу Иван Чолаков, началник на дирекция Собственост и стопанство в община Варна, както и делото за тройното убийство в с.Куманово срещу Йордан Петров.
Напоследък Големанова е плътно ангажирана и с делото срещу тримата общински съветници Веселин и Христо Данови и Иван Славков. Още в самото му начало Ружа Големанова и колегата й Божидар Манев не дадоха никакъв шанс на общинския съветник от ДПС и собственик на ПФК Спартак- Варна Иван Славков и на 28 октомври 2008 г. го оставиха в ареста без право на обжалване.
Прокурор Големанова, известна сред клиентите на Темида с прякора си Желязната лейди, отряза мераците на Данов-старши да напусне ареста за лечение. На 25 февруари тази година защитата му обжалва наложения му постоянен арест пред Варненския апелативен съд с мотив, че се нуждае от лечение на дискова херния. Тогава заместник-апелативният прокурор Ружа Големанова представи справки, според които Данов слизал сам без чужда помощ от четвъртия етаж за свиждания със съпругата си и за среща с нотариус. Съдът потвърди ареста на Данов, като се мотивира с тежестта на престъпленията, в които е обвинен.

SELF-MADE
Прокурорът на Самоковеца
Прокурорът от Апелативната прокуратура - София, Иван Петров Петров, който се е прицелил във втората позиция в Главна прокуратура, през 2003 г. влезе в скандален доклад на НСБОП. Според разработка на антимафиотите Иван Петров е бил свързан с контрабандния бос Константин Димитров-Самоковеца, разстрелян на 6 септември 2003 г. в Амстердам.
Документът, който беше предаден на президента Георги Първанов и на главния прокурор Никола Филчев, разкриваше, че прокурорът и Самоковеца са разговаряли над 40 пъти. Записите, направени със специални разузнавателни средства, са от различни периоди от време. Разговорите са били лични, а от съдържанието им може да се направи изводът, че двамата са се познавали отдавна, обръщали са се един към друг на ти, сочеше разработката на НСБОП.
След избухването на скандала със СРС бе изяснено, че Самоковеца е бил подсъдим по дело за грабеж и че ключова роля за оправдаването му е изиграла именно ръководената от Петров Софийска апелативна прокуратура. В периода 1994-2000 г. контрабандистът е бил подсъдим по дело за грабеж и нанасяне на средна телесна повреда, за което на първа инстанция е получил седем години затвор. Пръст в окончателното оневиняване на Самоковеца и на групата му от 18 души има ръководената от Иван Петров АП - София. През ноември 2000 г. заместник апелативният прокурор Стамен Петков е оттеглил без никакви мотиви протеста на окръжната прокуратура в Кюстендил срещу оправдаването на Самоковеца и останалите подсъдими, което е довело до прекратяването на делото.
В доклада на МВР имаше информация и за срещи между Самоковеца и прокурора Петров. Тези данни дадоха основание името на Иван Петров да бъда включено в доклада за организираната престъпност на тогавашния вътрешен министър Георги Петканов от април 2003 година. Изнесената информация вбеси главния прокурор Никола Филчев, който публично заяви, че до десет дни Петров ще напусне система заедно със софийския окръжен военен прокурор Трендафил Трайков, уличен за връзки с Иван Тодоров-Доктора. Филчев обаче не изпълни заканата си.

Наблюдателят на случая Белнейски
За шефското място в Апелативната прокуратура в Града на тепетата кандидатства сам и Румен Боев, също заместник апелативен прокурор. Той е роден на 6 септември 1955 г. във Видин. Завършил е право в Софийския университет. Две години е работил като следовател, прокурор е повече от 26 години. От април 1998 г. е заместник апелативен прокурор на Пловдив. Има ранг прокурор във ВКП и ВАП.
В Апелативната прокуратура отговаря за следствения надзор. През 2006 г. оглави нейното специализирано звено Противодействие на организираната престъпност, корупция и пране на пари. Отговаря изцяло за надзора по дела с висок обществен интерес. Ръководил е екипите по дела на Ерджан Рашид-Роко, делото Куйович, делото за контрабанден канал на цигари в с. Ново село. Едно от делата, които наблюдава в момента, е за убийството на сестрите Белнейски. Прокуратурата е поискала срокът за разследването му да бъде удължен с нови шест месеца, съобщи за Параграф 22 Румен Боев, според когото заради съществуващи противоречия вероятно ще се наложи да бъдат направени нови медицински експертизи. По думите му по това дело тепърва предстои много сериозна работа - продължава търсенето на съучастника на обвинения за убийството Лазар Колев, който засега също не е направил признания.
По-лесно се разследват престъпленията, когато и прокурорите се специализират в дадена област, и това особено важи за наркоразпространението, смята Румен Боев и дава за пример разплитането на случая Куйович. Той е категоричен, че в прокуратурата трябва да работят и данъчни специалисти заради спецификата на подобен род престъпления. Идеята беше лансирана от апелативния прокурор на Пловдив Росен Димов още през 2005 г., но тогава във финансовото министерство не я възприеха, припомни Боев. Така за експертиза по едно данъчно дело например се налага да се плащат 10 000 лв., а ако в работната група по разследването участва специалист, тези средства ще бъдат спестени и разследването ще приключи по-бързо, твърди той.

Бягащият от рутината
Шефът на Окръжната следствена служба в Пловдив Йордан Давчев също има желание да оглави апелативната прокуратура в града. Той е роден на 2 април 1953 г. в село Югово. Завършил е с отличие право в Софийския университет. След едногодишния стаж в Пловдивския окръжен съд през 1981 г. става прокурор в Районната прокуратура, която оглавява от 1987 до 1992 година. През следващите 12 години е адвокат по наказателни дела. Явявал се е като защитник по двете големи дела за митническа контрабанда на цигари, по някои от делата, свързани с АГРОБИЗНЕСБАНК и Тракия банк. От 2004 г. е директор на Националната следствена служба в Пловдив. През 2007 г. е един от тримата претенденти за член на ВСС от квотата на следователите. Йордан Давчев смята, че закриването на окръжните следствени служби и превръщането им в териториални отдели няма да подобри практиката на разследване.
Сам е подал документите си за поста на апелативен прокурор на Пловдив, защото смята, че има нужните знания, професионални качества и административен опит и в досегашната си работа е постигнал добри резултати. Натрупаната рутина не е много полезна, така Давчев отговаря на въпроса кое го е накарало отново да потърси промяна в кариерата си. Категоричен е, че адвокатската работа го е обогатила много в професионален план, защото е участвал в твърде интензивни съдебни процеси на всички нива, включително и във ВКС. По думите му в прокуратурите от Пловдивския апелативен район работят изключително добри професионалисти, но той самият има други виждания за стила на работа, който според него трябва да е по-магистратски. Задължително трябва да се организират и семинари за повишаване на практическата професионална квалификация на прокурорите, смята още Йордан Давчев.

Скандалният
Сред атестираните се надява да се вмести и окръжният прокурор от Бургас Огнян Стоянов. В края на миналата година Висшият съдебен съвет образува срещу него дисциплинарно дело. Искането за отстраняване от длъжност дойде от председателя на Бургаската окръжна прокуратура Ангел Ангелов, който изготви преписка срещу подчинения си с обем над 300 страници. Провиненията в нея бяха, че Стоянов системно нарушавал процесуалните правила - например не уведомявал страните за спряно или прекратено дело и те губели възможността да обжалват. Преди да изчака резултатите от проверката, Огнян Стоянов побърза да обвини апелативния прокурор на Бургас Йордан Иванов, че е поръчител на компроматната кампания. Конфликтът между тях пламнал през октомври миналата година, когато Стоянов огласил, че ще се кандидатира за място в апелативната прокуратура. ВСС обаче не намери пропуски в работата на магистрата и изчисти името му. Дали обаче върховните съдии ще го допуснат и на конкурса за шеф на апелативна прокуратура, ще стане ясно тепърва. Според представители на прокуратурата шансът на заместник окръжния обвинител Огнян Стоянов да седне на стола на Иванов не е никак голям. С името му се свързват редица скандали - объркания обвинителен акт на Максим Стависки, изчезналите цигари за милиони левове от склад на бургаската митница, редица споразумения на прокуратурата с шофьори, участвали в катастрофи, завършили със смърт.

Магистратът с кънките
Сред мераклиите за поста директор на Бургаската апелативна прокуратура е заместник окръжният обвинител Светлозар Костов, който също се е самопредложил за поста. Костов нашумя в Бургас с участието си в редица знакови дела. Заместник окръжният обвинител допринесе за опандизването на Митьо Очите и групата му, както и на още поне три наркоструктури със сериозно влияние по Южното Черноморие. Но особено впечатли общността с участието си в делото срещу световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки и най-вече с демонстрацията, която направи на ледената пързалка в центъра на Бургас, и с изявлението, че прокуратурата е вързала кънките на Стависки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във