Параграф22 Daily

§22 Анализи

Два дрона на "Гранична полиция" с покритие "Каско" за 328 896 лева

Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) е готова да посрещне бежанска вълна по южната ни граница и предприема мерки за ефективната работа на служителите и техниката си, разположена по границата. Показател за това е  и обществената поръчка от септември 2019 г. , чрез която дирекцията с пряко  възлагане и избиране реши да застрахова безпилотните си летателни апарати.

Поръчката е с предмет "Застраховка на два броя безпилотен летателен апарат с вертикално излитане, тип "дрон" модел EXPLORER 1000/ DRONEBASE, оборудван  с електронно-оптична система за наблюдение". Офертата включва застраховка "Каско" и "Гражданска отговорност".

За изпълнител на обществената поръчка "Гранична полиция" е избрала "Мусала Застрахователен Брокер " ООД. Според издадената застрахователна полица с действие 13 юли 2019 г.- 12 юли 2020 г., МВР е платило за застраховането  15 259, 97 лева, като лимита на застрахователното покритие за "Каско" е 164 448 лева за всеки от двата дрона или общо 328 896 лева. Що се отнася до застрахователното покритие на застраховката "Гражданска отговорност" лимитът е на стойност минимум 1 000 000 лева,  посочва  уведомление на ГДГП до изпълнителя.

Както е известно, безпилотният летателен апарат с вертикално излитане модел EXPLORER 1000/ DRONEBASE се управлява дистанционно, като предава и приема информация и видеоизображения в реално време. Той лети на височина до 3000 м, скоростта на полета му е до 60 км/час, снабден е с GPS и е с продължителност на полета до 50 минути.

В края на май 2018 г. производителят DroneBase- Италия обяви, че спира от производство стария модел EXPLORER 1000 с 6 перки и го замени с EXPLORER 1000 4. Той е с по-голяма продължителност на полета - до 60 минути.

Още през 2016 г. "Гранична полиция" обяви поръчка за купуване на дронове на стойност общо 390 000 лева. На тази цена МВР искаше да се снабди с две летателни машини и високопроходим автомобил за транспортирането им.Апаратите бяха предназначени за наблюдение на българо -турската граница, стана ясно от обществената поръчка. Парите за новата техника бяха част част от спешно отпуснатите от ЕК 160 млн. евро за справяне с мигрантския натиск. Обществената поръчка обаче беше отменена.

"Гранична полиция" получи първите си дронове по-отдавна,  след обществена поръчка, обявена по времето на бившия вътрешен министър Валентин Радев. Дирекцията получи два дрона и автомобил за превозването им с поръчка на обща стойност 429 984 лв. с ДДС. Поръчката бе спечелена от пловдивската фирма „Темпекс“, която иначе се занимава с продажба и поддръжка на климатични и вентилационни системи. На Международния технически панаир в Пловдив през 2016 г. "Темпекс" в  обединение с фирмата "Българска дрон академия" и БАН спечелиха първа награда за безпилотна система, която лови радиация.

Договорът на пловдивчани с МВР е сключен на 30 май 2018 г., а срокът за доставка е бил 31 август същата година. Обществената поръчка е съфинансирана от фонд „Вътрешна сигурност“ на ЕС.

Поръчката обаче предизвика редица съмнения, най-вече за стойността на апаратите. Офертата на "Темпекс“ е за 2 бр. летателни модула “Explorer 1000” за сумата от 260 016 лв. с ДДС. Същият базов модел обаче можеше да се намери след ровене в интернет и за 38 227 лева без ДДС, а с всичките си екстри сумата набъбваше до 64 785 лева.

Поръчката обаче мина и замина, Валентин Радев подаде оставка, а сега министър Младен Маринов се разплаща  за онова, което е получил в наследство. И понеже напоследък, освен за предстоящ бежански наплив по южната ни граница, се говори много и за мерките срещу футболното хулиганство, ще споменем, че още през октомври 2015 г. МВР се снабди с дрон, оборудван с видеокамера. Той беше предназначен за дейностите на  Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП). Както тогава написа пресцентърът на МВР,апаратът ще се използва "като допълнително явно техническо средство за придобиване на картина в реално време за работата на полицейските екипи в столицата и страната и тяхното по-ефективно управление по време на провеждане на спортни мероприятия с висок риск за сигурността и охраната на обществения ред".

Facebook logo
Бъдете с нас и във