Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДВА ТРУПА И 20 ТОНА ТУХЛИ РАЗБИХА ИЛЮЗИЯТА ЗА РЕФОРМИТЕ

На пръв поглед подобно заглавие звучи доста пресилено, но си е чиста истина. Във вторник привечер (около 18 часа) къщата на ул. Алабин № 39 внезапно се срути и уби две момичета - 24-годишната Петринка Христова и 26-годишната Деница Чемишева, които точно в онзи момент са минавали с автомобил Пежо покрай сградата.
Само за няколко минути кръстовището, от което за няколко минути може да се стигне до Министерския съвет и президентството, до Съдебната палата и МВР, до правосъдното министерство и Столичната община, се изпълни с втрещени от ужас столичани. А сред тях, с изопнати от недоумение лица, сновяха неколцина от по-първите мъже и жени на държавата и столицата: премиерът Сергей Станишев, вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем, министърът на вътрешните работи Румен Петков, министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов, здравният министър проф. Радослав Гайдарски, заместник-кметът Цветан Цветанов, главният архитект на столицата Петър Диков, софийският градски прокурор Вичо Вичев, директорът на Гражданска защита Андрей Иванов, шефът на Дирекция Национален строителен контрол (ДНСК) Иван Симидчиев и т. н.
Почти толкова внушително бе и представителството на службите и ведомствата, които по закон и призвание трябва да спасяват хора в беда. Само няколко минути след инцидента на кръстовището между Алабин и Леге вече имаше 12 пожарни коли, 11 линейки, няколко аварийно-спасителни автомобила, над двайсет полицейски патрулки и няколко екипа на Гражданска защита и на Планинската спасителна служба.
Безспорно обаче най-забележителното в онази трагична вечер бе управленското поведение на т. нар. компетентни органи.
Със съдействието на КАТ, служители на Сигма, СОД и групите за осигуряване на трасета са освободени маршрути за спешно придвижване на линейките и аварийно-спасителните екипи. Служители от Първо и Четвърто РПУ-София, двете дежурни следствено-оперативни групи с дознател към Столичната дирекция на полицията и водачи с четири следови кучета моментално отцепиха целия район, започнаха щателно претърсване на руините и обезопасиха срутената сграда.
Оттук нататък всичко случило се наподобява епизоди от популярния телевизионен сериал 24 часа:
- веднага след инцидента архивът на район Средец, на чиято територия е сградата-убиец, е запечатан;
- около час след трагедията Общинската комисия за защита на населението при бедствия и аварии се събра на спешно заседание в кметството на район Средец (то се намира на ул. Леге), на което бе взето решение за окончателно събаряне на сградата;
- и. д. кметът на София Цветан Цветанов (по време на трагедията столичният градоначалник Бойко Борисов бе в чужбина) издаде заповед, с която нареди на всички районни кметове в столицата да извършат спешна проверка на състоянието на сградния фонд;
- министърът на вътрешните работи Румен Петков разпореди на шефа на пожарната лично да ръководи операцията по срутването на останалата част от сградата в нощта на 19 срещу 20 септември;
- вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем издаде заповед, с която поиска от всички кметове в страната да изготвят списъци на опасните сгради и да разговарят със собствениците на онези къщи, които трябва да бъдат съборени;
- директорът на Дирекция Национален строителен контрол (ДНСК) Иван Симиджиев разпореди да бъде извършена проверка на срутилата се сграда, която да установи дали ремонтът е виновен за трагедията;
- създадена бе междуведомствена комисия, в която са включени експерти от Дирекция Национален строителен контрол, администрацията на район Средец, МВР и Национална служба Пожарна безопасност и защита на населението. Основна задача на тази комисия е да провери дали ремонтът на сградата е обезпечен с всички необходими разрешителни;
- Софийската градска прокуратура (СГП) образува предварително производство срещу неизвестен извършител за престъпление по чл.123, ал.3 от Наказателния кодекс (НК) - причиняване на смърт поради незнание и немарливост на повече от едно лице, което представлява особено тежък случай и се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години;
- Парламентарната Комисия по бедствия и аварии изслуша директора а Гражданска защита Андрей Иванов.
С изброеното дотук като че ли всичко хубаво (доколкото изобщо може да става дума за подобно нещо) свършва. За да дойде ред на хаоса и паническите опити на всички шефове, чиито ведомства и служи имат пръст в разигралата се трагедия. Като се започне от администрацията на район Средец, мине се през Столичната община, областната управа на София и няколко министерства, та се стигне до прокуратурата и съда.
Трудно е, дори на няколко вестникарски страници, да бъдат описани всички събития, разиграли се през годините около фаталната сграда на ул. Алабин № 39 и превърнали я от паметник на културата в къща-убиец. Съвсем лесно обаче е човек да седне, да помисли няколко минути и да обяви управителя на Хрисома ООД (фирмата собственик на сградата) - Георги Кирчев (останалите съдружници в ООД-то са неговата съпруга Мая Кирчеви и братята Сергей и Теодор Яневи) за единствения виновник.
И наистина, от формална гледна точка именно той би трябвало да опере пешкира за смъртта на Петринка Христова и Деница Чемишева, защото преди началото на ремонта е бил длъжен да извади всички необходими за целта разрешителни - от общината, от Националния институт за паметниците на културата, от пожарната и т. н.
Големият въпрос обаче е по какви причини този бизнесмен, около когото медиите тутакси изградиха мощен обръч от фирми, близки до лидера на ДСБ Иван Костов и фондацията на съпругата му - Бъдеще за България, не е изпълнил задълженията си по закон?
Дали защото бюрокрацията и корупцията са щели да забавят начинанието му с около година и половина-две? Дали защото е имал намерението да събори къщата, но му е досвидяло да даде стотина хиляди лева и е предпочел това да се случи по естествен път? Или пък някой умен човек го е посъветвал да инсценира инцидента, за да прибере застраховката от 1.5 млн. лева?
Колкото и странно да е, въпреки всички изявления на т. нар. отговорни фактори, въпреки щателните журналистически разследвания на колегите от електронните медии и всекидневниците, до четвъртък по обед (21 септември) така и не бяха изяснени куп важни обстоятелства от типа на: след като сградата е 100% собственост на Хрисома ООД , защо бумагите в Столичната служба по вписванията сочат, че бившата общинска фирма БКС Средец все още е собственик на една трета от къщата?
Всъщност, мистериите около фаталната къща не свършват дотук. След приватизацията на общинската фирма БКС Средец (тя е продадена на парчета в периода 2000-2002 г.) новите собственици на дружеството теглят кредит от Общинска банка и ипотекират своята една трета част от къщата на ул. Алабин № 39 (магазин на партерния етаж). Един прекрасен ден обаче от кредитната институция ги информират, че в столичната Служба по вписванията ипотеката от имота им била заличена с фалшив подпис и още по-фалшив печат, положени от пълномощника на Общинска банка Асен Аврамов и от столичния нотариус Иван Дахтеров.
Съвсем естествено собствениците на БКС Средец веднага сезират Софийската градска прокуратура (в началото на юли 2004 г.), но извършителят на престъплението остава неразкрит. А в дебелите книги на Службата по вписванията имотът се водел без каквито и да било тежести, т.е. съвсем свободно можел да бъде продаден.
Нещо, което изобщо не отговаря на истината, защото ситуацията към 19 септември 2006 г., според бумагите на Службата по вписванията, е следната: БКС Средец все още се води съсобственик фаталната къща. Преди няколко години дружеството е теглило кредит от Общинска банка, който е обезпечен със залагането на няколко имота, един от които е магазинът на ул. Алабин. Доколкото Параграф 22 успя да научи, размерът на кредита е 1.9 млн. лв., като през 2004 и 2005 г. е имало две частични заличавания на въпросната ипотека, а това означава следното: БКС Средец погасява кредита си към банката, а банката освобождава част от ипотекираните имоти.
Под документите за първото он тези заличавания наистина стоят подписите на Асен Аврамов и Иван Дахтеров, но в случая става дума за погасяване на част от кредита - 30 000 лв., и за освобождаването на магазин с площ 85 кв. метра.
Иначе пълното пълното заличаване на ипотеката на БКС Средец става на 9 декември 2005 г., документите са подписани от Силвия Стоянова (като пълномощник на Общинска банка) и за заверени от столичния нотариус Радостина Михайлова.
Освен това постройката на ул. Алабин № 39 се оказа не руина, а... златна кокошка, защото в различни периоди от време тя е била заложена от Хрисома ООД два пъти. Горе-долу същата е съдбата и на парцела, върху който е вдигната къщата. Поне засега името на неговия собственик е неизвестно, но със сигурност той не е нито Хрисома ООД, нито БКС Средец АД.
Всъщност защо се занимаваме с подобни дреболии, след като случаят дава възможност за публикуването на далеч по-пикантни истории около приватизацията на общинската фирма или около бизнес партньорите на съдружниците в Хрисома?
Отговорът е много прост. Ако българската държава бе изпълнила един от най-важните си ангажименти към Брюксел - създаването на имотен регистър и на национален кадастър, и бе вързала всички държавни, съдебни и общински структури в обща информационна мрежа (за тези неща се харчат български, европейски и американски пари от 10 години насам), днес около собствеността, регистърното и ипотечното състояние на бившата вече сграда на ул. Алабин № 39 нямаше да има.
И още: Софийската градска прокуратура и Националната следствена служба щяха да са съвсем наясно кой точно е бил длъжен да поддържа сградата или пък да я събори, ако тя наистина е била опасна: кметството на район Средец, Столичната община, Националния институт за паметниците на културата, Дирекция Национален строителен контрол или пък някой от новите й собственици.
Но... не би.

Залудо работи... (фаша)
В сряда (20 септември) пресцентърът на МВР разпространи следното съобщение:
Проверката на противопожарното и конструктивното състояние на изоставените сгради се осъществява от органите на Държавния противопожарен контрол към Националната служба Пожарна безопасност и защита на населението (НСПБЗНЧ).
Още в началото на април 2003 г. в националната служба е изготвен списък на рисковите обекти по региони. Изготвена е и картотека на застрашените изоставени и самосрутващи се конструкции с картони-описи на всяка отделна сграда. В нея са включени 2080 обекта в населените места, които са леснодостъпни. Установени са още около 1000 постройки в подобно състояние, които са извън населените места.
Петдесет процента от изоставените сгради (1044) са общинска собственост, 715 сгради (35%) са частна собственост, 117 от руините (5%) са държавна собственост, 5% са кооперативна собственост, а на останалите 5% от опасните постройки собствениците са неизвестни.
Най-много от изоставените сгради са жилища - къщи, жилищни блокове и работнически общежития в бившите промишлени центрове и райони с минна промишленост - общо 843 обекта.
На второ място са 455 закрити училища, детски градини и специализирани учебни заведения за деца с увредено здраве.
Административните сгради - 340 на брой - са бивши кметства, партийни имоти, имоти на религиозни общности, изоставените промишлени сгради са 289, а селскостопанските постройки - 153.
Сградите са с нарушена устойчивост на носещата конструкция, провиснали тавани и разрушени стени. За констатираните нарушения органите на НСБПЗН са изпратили 357 сигнални писма, 76 разпоредителни писма до кметовете на общините и малките населени места, връчени са 451 противопожарни разпореждания и 16 предупредителни протокола.
За да не бъдат допуснати пожари и срутвания с жертви, експертите са уведомили кметовете на общини и населени места да предприемат необходимите мерки съгласно дадените им правомощия в чл.195 и 196 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) и да премахнат застрашените от срутване сгради. С констатациите и необходимостта от предприемане на спешни мерки официално са запознати компетентните институции - министърът на държавната администрация, ръководството на Постоянната комисия по бедствия, аварии и катастрофи, Дирекция Национален строителен контрол и т. н.
През януари 2004 г. е извършена нова проверка на изоставените и самосрутващите се сгради. Описани са още близо 700, като общият брой на картотекираните изоставени и самосрутващи се сгради е 2745. Установено е, че 397 опасни сгради са срутени, а 116 други обекта са ремонтирани. След тази проверка са изпратени 416 сигнални писма до областните управители и кметове на общини, 29 разпоредителни писма до кметове на общини, връчени са 33 противопожарни разпореждания и 44 предупредителни протокола, съставени са и три акта по чл.278 от Закона за МВР.
Голяма част от изоставените общински и държавни имоти са обявени за приватизация, което всъщност обяснява всичко. Особено бездействието на т. нар. компетентни органи.

На 21 декември 2001-а привечер седем деца загинаха в столичната дискотека Индиго. В нощта на трагедията и през следващите няколко дни абсолютно всички държавни, партийни и общински ръководители в страната тържествено се заклеха, че нелепата гибел на децата ще бъде възмездена по най-суров начин и че ще бъдат взети всички мерки подобни трагедии да не се разиграват повече.
Днес, точно преди четири години и девет месеца, никой не си спомня за тогавашните обещания и клетви. Собствениците на незаконната дискотека продължават да са на свобода. Хората, които им дадоха стадион Юнак в нарушение на четири нормативни акта - също. На всичко отгоре нощните заведения продължават да са пълни с пияни и дрогирани тийнейджъри, а край училищата продължават да се продават алкохол, цигари и дрога, да има кръчми и игрални зали. Колко му е, нали дума дупка не прави?

Facebook logo
Бъдете с нас и във