Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДВАДЕСЕТ БОНА ГАРАНЦИЯ ЗА ЛЕКАР, ВЗЕЛ ПОДКУП

Явно лекарската професия е сред най-престижните за нашите прокурори, след като обвинител от Пловдив даде свобода на доктор срещу 20 бона. Прокурорът от Пловдивската окръжна прокуратура Тодор Павлов поиска рекордните 20 хил. лв. гаранция от доктор Светослав Аргиров, задържан с белязани 300 лева. След като оттегли искането си за налагане на най-тежката мярка задържане под стража, обвинителят заяви, че според него имотното състояние на лекаря му позволява да плати тази сума.
Самият д-р Аргиров се яви в съда на патерици, придружен от лекар в бяла престилка, а защитата носеше дебела папка с документи за тежкото здравословно състояние на обвиняемия, който е с протеза на единия крак, а след ареста получи сърдечна криза и беше настанен в интензивното отделение на УМБАЛ Свети Георги.
Неврохирургът от Университетската болница в Пловдив беше задържан на 15 април след подаден сигнал от пациент. Времената са тежки, трябват пари, стига с тези безплатни операции, казал вместо добър ден лекарят, в чийто кабинет попаднал Демир Ангелов. Човекът имал силни болки в гърба и от регистратурата на болницата го изпратили при дежурния д-р Аргиров.
Пациентът твърди, че още от вратата докторът му поискал 30 лв. за прегледа, а на въпроса не е ли безплатно с направление отговорил ядосано, че животът е тежък и му трябват пари.
Когато станало ясно, че се налага оперативно лечение, неврохирургът директно попитал сащисания пациент как е с парите и като чул отговора Ами, нямам, го посъветвал да поиска от някого. После изстрелял въпроса: Колко можеш да платиш?. Абсурдният разговор продължил с явен пазарлък, който личи от разменените между двамата реплики. Вие сте лекар, кажете колко ще ми струва, попитал Ангелов. Ами аз мога да ти поискам 5 хил. лв., отвърнал лекарят. През живота си не съм виждал толкова пари, бил отговорът на пациента. Ами тогава приготви 1500, на по-малко няма да падна, затапил го докторът.
Когато излязъл от кабинета, Демир Ангелов се обадил на шефа си, за да му поиска заем. Като разбрал какъв е проблемът, началникът го посъветвал веднага да подаде жалба в полицията. Акцията била организирана светкавично. Банкнотите - три по 100 лева, били описани и белязани и в уречения ден и час Демир Ангелов отишъл, за да даде капаро за операцията. Намерил лекаря в ресторант с негови приятели и му връчил парите. Минути след това полицаите му надянали белезниците.
Срещу д-р Аргиров е образувано досъдебно производство за вземане на подкуп. Ако обвинението се докаже, той може да получи до шест години затвор и глоба до 5 хил. лева. От началото на годината досега това е третият случай на задържан с пари лекар в Пловдив. Неотдавна обаче Окръжният съд в Пловдив свали наказателната отговорност на единия от задържаните, като му наложи административно наказание глоба. Сега Демир Ангелов се чуди дали е постъпил правилно, като се е оплакал от подкупния лекар, а всичките му документи за операцията са в болницата, където той се страхува да отиде.

Facebook logo
Бъдете с нас и във