Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Двайсет души борят киберпрестъпността

Престъпността във виртуалната мрежа е тънка работа. Да сгазиш лука там се искат специфични познания и умения. Още по-деликатна е дейността по разследване на подобни деяния и осъждането на кибербандити.


Виртуалната реалност и у нас се развива с бързи темпове, потребителите на интернет нарастват лавинообразно, следователно възможностите за престъпления също, сочи статистиката. Според данните в края на 2011 г. в България е имало 3 515 789 интернет потребители, или 44% от населението на страната. В сравнение с 2010 г. е отбелязан ръст с близо 3 процента.


Според експерти от сектор Компютърни престъпления и интелектуална собственост в Главна дирекция Борба с организираната престъпност този вид деяния са пряко обвързани с възможността за достъп до мрежата -в САЩ 80% от населението има интернет, в Европа 61%, а в Африка - 13.5процента.Изводите на антимафиотите са, че заплахите във виртуалната мрежа идват основно от развитите страни, като най-активно се атакува мрежата в тези от тях, от които има какво да се открадне - предимно в Европа и САЩ. Тенденцията е до 2020 г. интернет да доминира в цяла Европа. Предвид това вече има създадени специални структури на европейско ниво (CERT), които имат функцията да възстановяват щетите, да създават и разработват методи за превенция на мрежата на всички равнища - от административно до корпоративно.


Служителите от сектора в ГДБОП засега хвърлят силите си в защита на интелектуалната собственост и разбиване на пиратски сайтове. Миналата година покрай скандал с разпространения в мрежата български филм Love.net антимафиотите разбиха нелегален торент-тракер, чрез който освен до този филм беше предоставян незаконен достъп до множество други филми, музика и софтуер, без знанието и съгласието на правоносителите. Беше установен собственикът В.В. (21 г.), който бил и администратор на торент-тракера. През март тази година след продължително разследване са извършени претърсвания на адреси в Етрополе и Благоевград и са локализирани три компютърни системи, чрез които се е администрирал сайтът. Достъпът до него бе прекратен, образувано бе досъдебно производство за извършено престъпление по чл.172 а от НК: Който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава, или използва по друг начин чужд обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до пет хиляди лева.


По данни на ГДБОП през 2011 г. са неутрализирани повече от 60 сайта за пиратски или фалшиви продукти. Експертите твърдят, че три компонента движат киберпрестъпността у нас в момента -продажбата на хакерски услуги, добивът и продажбата на информация и извършването на измами, включително кражба на пари. В световен мащаб за 2011 г. киберпрестъпността е завъртяла около 1 трилион долара. Банковата система е основен компонент на националната сигурност, затова антимафиотите и сродните им служби сериозно работят като партньори с EBAY, PAYBAL, със социалните мрежи с оглед кражбата на лични данни.


С разрастването на употребата на интернет МВР се стреми да реагира адекватно, разширявайки периметъра на дейност на сектора в ГДБОП и личния му състав. В дирекцията през 2011 г. с компютърни престъпления са се занимавали 12 души, в момента са 20, а до края на годината се очакват назначенията на още седем служители в сектора. В помощ на антимафиотите е и специализираният отдел в прокуратурата, който съществува от 2009 година.


Слабото звено сред борците с компютърни престъпления засега са съдилищата, където все още липсват подготвени по проблема съдии. По тази причина от 1 юни ГДБОП стартира кампания, насочена към ограничаване на интернет престъпленията. Проектът Развиване на българската национална платформа за борба с киберпрестъпността е изготвен по специфична програма Превенция и борба с престъпността (ISEC) на Европейския съюз. Той цели да насърчи и развие координацията и сътрудничеството между правоохранителните, правоприлагащите органи и други национални и международни институции за превенция и борба с киберпрестъпленията. В рамките на кампанията ще се проведат обучения, семинари, обмен на ноу-хау, знания, опит и ще бъде направена цялостна оценка на националното законодателство в областта на борбата с киберпрестъпността.


Далеч преди да се реализира проектът на ГДБОП, вече има признаци на раздвижване в съдебната система. Истински първопроходец в борбата с престъпността във виртуалната мрежа се оказва Окръжният съд в Разград, който в рамките на няколко дни в средата на юни издаде вече две присъди. Разградски съдия издаде първата присъда у нас за разбиване на електронна поща. Подсъдим в процеса бе 22-годишният студент Християн Хинков от с. Цар Калоян. Младежът е студент в Русенския университет, а хакнатата от него поща е на колежка от неговия курс. През септември 2011 г. момичето установило, че някой е сменил паролата и тайния въпрос на мейла й. Тогава студентката сигнализирала в полицията в Търговище, откъдето е родом. Разследващите установили, че на 21 и 22 септември в пощата й е влизано от компютъра на Хинков. Полицаите обаче не са установили дали са изтеглени някакви лични данни, използвани ли са с някаква цел. Момичето е работело като застрахователен агент и пощата използвала предимно за служебни цели. Пред съдиите студентът отказал да даде обяснения. Заместник окръжният прокурор Милена Пенчикова поиска наказание глоба в минималния размер. Съдът се съобрази с искането и постанови глоба за Хинков в размер на 1300 лева. Според Наказателния кодекс, който осъществи нерегламентиран достъп до компютърни данни без разрешение, когато се изисква такова, се наказва с глоба до три хиляди лева.


Само два дни по-късно, на 14 юни, магистрат от Окръжния съд в Разград разпита потърпевш от измама в интернет. Той е турски гражданин, живущ в Истанбул. Турчинът подал жалба в полицията срещу 23-годишна жена от исперихското село Подайва, която го измамила по интернет. Според показанията на жертвата пред съдията нанесената имотна вреда за периода от 15 ноември 2011 г. до 27 март 2012 г. е в размер на... 91 000 евро. Засега по случая се води разследване, момичето не е криминално проявено и е неосъждано.


Според експерти от ГДБОП кражба на e-mail акаунти е една от най-разпространените интернет измами. Присвоената електронна поща после може да се използва за осъществяването на редица престъпления, свързани с кражбата на самоличност, лотарийни измами. Измамите от т.нар. тип 419 също стават възможни след разбиване на електронната поща. Под този номер антимафиотите водят популярната вече СПАМ-измама с e-mail-и от различни африкански държави, в които се твърди, че сте избран за посредник в трансфер на пари, при който можете да получите голям процент от сумата. Подобни съобщения са известни още и като нигерийско писмо. Измамата се е родила още през 1588 г., когато хора, получавали писма от името на испански затворник, задържан в крепост. Той обещавал да подели богатството си, ако получателите на писмото му изпратят пари, с които до успее да подкупи надзирателите на замъка и да избяга.


С кражбата на пощата извършителят получава пълен достъп до адресната книга с данни за близки и приятели, лична кореспонденция и данни за достъп до други регистрации, лична информация, банкови сметки.


nbsp;


nbsp;


Съвети на експертите


Винаги проверявайте адреса на интернет сайта, който посещавате за правописни грешки и съответствие с официалният сайт на компанията, предоставяща въпросната услуга.


Не изпращайте данните си за достъп в отговор на e-mail, в който се изисква да го сторите. Вашите бизнес партньори и компании, чиито услуги използвате, никога не биха ви изпратили подобни e-mail-и с искане за лична информация или данни за достъп.


Винаги излизайте от системата, използвайки предоставените от нея способи за това, когато не я използвате или не можете да предотвратите нерегламентиран достъп.


Опитайте се да запомните данните си за достъп и да не ги запаметявате в cookies - избягвайте да използвате отметките от типа Запомни ме.


Използвайте различни пароли за всяка регистрация.


Избягвайте да използвате стандартни пароли, които лесно могат да се познаят, пароли, свързани с общоизвестни факти за вас и информация, която може да се намери за вас в интернет пространството.


Използвайте пароли с букви, цифри и т.нар. special characters - ! @ # $ % ^ amp; * ().


Най-често измамите, свързани с електронните пощенски кутии, са свързани с това, че потребителите на тази услуга не са запознати с правилата за използването и с основните права и задължения, които имат като ползватели.


nbsp;


В чужбина


Основателят на популярен в Германия портал за торенти беше осъден в началото на юни на 4.6 години затвор по обвинение в системно нарушаване на авторските права. Тридесет и девет годишният подсъдим, чието име не се съобщава, е създал уебсайта Kino.to, който е предлагал безплатен достъп до 135 хиляди филма и телевизионни програми. Сайтът имал по 4 милиона посещения дневно, преди да бъде закрит от германските власти. Произнасяйки присъдата, съдията Карстен Никел заяви, че това е може би най-голямото нарушение на авторските права досега в Германия.


В началото на юни тази година най-големият сайт в света за торенти ThePirateBay.org беше затворен от шведската полиция. Служителите обискирали десет адреса, където се помещавали сървърите на сайта и са конфискували компютрите. Арестувани са и трима души. Тази акция на шведските власти беше приветствана от звукозаписната и филмовата индустрия, тъй като според тях сайтът е основният източник на пиратски музикални и филмови файлове.


Хората, които стоят зад ThePirateBay. org , обаче твърдят, че не нарушават законите. По думите им сайтът е служел единствено за насочване на потребителите към заявките им за търсене и ръководене на ъплоудването и даунлоудването. Самият сайт не е притежавал файлове, които нарушават авторските права.


nbsp;


Нови хватки


След торентите дойде ред и на новите магнет линкове. По своята същност те много напомнят торентите, но имат няколко големи различия. В досегашните системи за обмен на файлове между потребителите имаше три основни елемента. Единият е уебсайт, от който потребителите свалят torrent файл. Другият елемент е самият torrent файл, в който се съдържа информация за оригиналните файлове, на какви части са разделени и кой е адресът на тракера, което пък е третата част от системата. Тракерът служи, за да пази при себе си информация за това кой потребител в мрежата какви файлове има при себе си. С магнет линковете отпадат необходимостта от .torrent файл и съответно отпада необходимостта от тракер. Това нещо се получава, тъй като всеки потребител в мрежата вече играе ролята на тракер и пази информация за това кои са останалите потребители в мрежата и какви файлове имат те.


Веднъж създаден и разпространен, един магнет линк не може да бъде спрян и това е основната причина, поради която е въведена тази система. Старата система с тракерите позволява когато един торент файл бъде махнат от тракера, с него да се маха и информацията за това кои са останалите потребители, които споделят файловете, описани в този торент файл. В момента тази информация няма как да бъде махната, защото тя е при самите потребители. Другата съществена разлика е, че магнет линковете представляват само линк, не представляват файл.

Facebook logo
Бъдете с нас и във