Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Двама анонимни свидетели срещу Цветан Василев

Тежка битка с правосъдието очаква Цветан Василев след завръщането му в България. И настървението, с което прокуратурата се хвърля в нея, не вещае нито лесен, нито бърз изход от двубоя.


Във войната вече е включен почти целият арсенал на прокуратурата - освен разпитаните няколко десетки свидетели и купищата иззети документи и компютри, са привлечени и двама анонимни свидетели, които са дали показания срещу мажоритарния акционер в КТБ - тяхната самоличност ще остане скрита до края на процеса. Освен това поне три месеца - в периода между юни и август, а вероятно и по-рано, са използвани и спецразузнавателни средства, макар че все още не е ясно на чии телефони са били включени "слушалките". Разбра се само, че прокуратурата разполага с някакъв запис на телефонен разговор между шефа на банковия надзор в БНБ Цветан Гунев и Василев, от който според адвокатите на Гунев нищо не се разбира, но в крайна сметка е важно какво ще чуе в него съдът.


Всичко това стана ясно в хода на делото, с което прокуратурата поиска отстраняването от длъжност на подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Той беше всъщност първата мишена на прокуратурата в аферата "КТБ ". Гунев беше привлечен като обвиняем за престъпление по служба още на 16 юни. Наложена му беше мярка за неотклонение "подписка" - най-леката възможна по закон. Веднага след това шефът на банковия надзор излезе в отпуск и повече кракът му не стъпи в БНБ, а разследването продължи.


Цветан Гунев бе единственият обвиняем в началото, но постепенно към него се прибавиха още десет, включително и самият Цветан Василев. И докато всички следяха интригата около ситуацията в банката и екшън сцените за издирването на Василев, Гунев сякаш бе позабравен. Но така бе до вторник, 16 септември, когато внезапно прокуратурата напомни за него: поиска отстраняването му от длъжност в БНБ. С мотив, че срокът на отпуската му е изтекъл, а със завръщането си на работа като шеф на банковия надзор Гунев би могъл да опита да влияе на свидетелите или да попречи на разследването.


Пледоарията на тримата прокурори накара мнозина в залата да се замислят кой всъщност е обвиняемият в средата на залата: Цветан Василев или Цветан Гунев: "Това не е банка, а някаква пирамида, която е била предназначена да обслужва Цветан Василев. Той притежава фактическия контрол - издавал е нареждания на всички управленски нива, до последния служител. Давал е указания с писмени резолюции и на фирми получатели на кредити. Осемдесет процента от кредитния портфейл на банката, или общо около 3.5 млрд. лв., са раздадени на свързани фирми. Получените чрез подставени лица кредити са се ползвали и за финансиране на спортни, културни и политически дейности. Лошото е, че има доказателства, че част от тези кредити са необезпечени. И това е ставало пред погледа на надзора. Според показанията на един от разпитаните по делото свидетели дори не е правен опит да се даде някаква законова форма на всичко това, действало се е изключително грубо. И няма друго обяснение, освен че не е осъществяван контрол, а по-скоро банкова защита", заяви наблюдаващият прокурор по делото Иван Гешев.


Самият обвинител обаче призна, че тази логика е по-скоро житейска, отколкото юридическа. А разликата е много важна, защото каквото и да е ставало в банката, работа на прокуратурата е да го докаже - ден по ден, час по час, лист по лист, човек по човек. По възможност, без да бърка в данните и числа, защото се оказа, че в обвинението срещу Гунев са включени и действия от период, в който той все още дори не е бил назначен за банков надзорник.


Дали прокуратурата ще успее да наложи тезата си по обвиненията както на Василев, така и на Гунев, ще стане ясно най-вероятно след години - това "мегадело" има всички шансове да се подреди в дългата редичка "съдебни саги", които се търкалят по десет и повече години из залите, без окончателно решение. Засега е факт само, че с тези "житейски" аргументи прокуратурата така и не успя да убеди съда, че с връщането си на работа Гунев ще попречи на разследването. Затова съдът отказа да го отстрани от поста му в БНБ. Още повече че самият Гунев е подал отново молба за отпуск и по думите му няма никакво намерение нито да се връща на работа, нито да влияе на разследването. "Първо не съм такъв човек, а и второ - нищо нередно не съм правил", категоричен бе Гунев.


Законът не предвижда всеки обвиняем на висок ръководен пост да бъде отстранен автоматично, защото по силата на служебното си положение би могъл да създава някакви пречки - тази опасност трябва да се докаже, а по делото подобни данни няма, категоричен беше съдията Николай Младенов в края на проточилото се три часа заседание. Определението му обаче не е окончателно и прокурорите вече обявиха, че ще протестират срещу него пред Апелативния съд - делото там е насрочено за 23 септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във