Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДВАМА ФИЛЧЕВИСТИ В КВОТАТА НА ВАП

Общото събрание на Върховната административна прокуратура (ВАП), което се проведе в понеделник (3 септември), определи Ангел Ангелов и двама филчевисти - Цони Цонев и Николай Чирипов - за участие в делегатското събрание на прокуратурата. То трябва да се проведе до 21 септември и да излъчи четирима обвинители за членове на новия Висш съдебен съвет (ВСС).
През годините имената на Цони Цонев и Николай Чирипов (член на ВСС от 5 февруари 1992 г. до 12 февруари 1997 г.) бяха забъркани в няколко скандала. Бившият главен прокурор Никола Филчев ги използва за разчистване на сметките си с покойния обвинител Николай Колев.
В началото на 2002 г. Чирипов, бившият следовател Богдан Карайотов и бившият прокурор Лилко Йоцов пуснаха жалба във Върховния административен съд (ВАС), с която пък оспорват избора на Иван Григоров за председател на Върховния касационен съд и на Владислав Славов - за шеф на ВАС.
Тримата заведоха делата като ответен удар срещу жалбата на прокурора Николай Колев, с която той обжалва избирането на Никола Филчев за главен прокурор през 1999 година. Мотивът му бе, че двама от членовете на ВСС, участвали в гласуването - следователите Бойко Рашков и Ангел Александров, бяха изхвърлени от ВСС като нелегитимни.
Никола Филчев бе признат за законно избран главен прокурор с два на един гласа, тъй като председателят на съдебния състав Андрей Икономов подписа решението с особено мнение. Николай Колев обжалва решението пред по-горна инстанция, но няколко дни преди петчленният състав на ВАС да се произнесе, Конституционният съд постанови, че е само в неговата компетентност да гледа казуса.
През пролетта на 2002 г. тричленен състав на ВАС обяви избора на Григоров и Славов за законен и отхвърли жалбата на Чирипов, Карайотов и Йоцов. Цони Цонев (по онова време заместник главен прокурор) обаче протестира решението на тричленката пред петчленен състав. През лятото на същата година ВАС окончателно обяви за легитимни Григоров и Славов.
Името на Чирипов бе забъркано и в друг скандал. През ноември 2000 г. в интервю пред столичен всекидневник той обяви, че МВР незаконно подслушва лидера на ДПС Ахмед Доган, депутата Осман Октай и висши магистрати.
Дни по-късно Чирипов хвърли още една бомба в медиите. Оказа се, че неизвестни лица са проникнали в кабинета му в Съдебната палата, разбили са касата му и са откраднали документи и аудиокасета, които доказвали думите му за бръмбарите. Крадецът така и не бе намерен.
Както вече споменахме, третият делегат, който бе избран в понеделник, е Ангел Ангелов. За него се говори, че е един от малцината, които са се специализирали в областта на административното право. Активно участва в съдебните заседания във ВАС, познава в тънкости занаята си.
Във вторник (4 септември) се проведе общото събрание на Върховната касационна прокуратура (ВКП). В избора на делегати обаче нямаше никакви драми. От състава на ВКП в делегатското събрание ще участват десет души. Това са двамата заместник главни прокурори Камен Ситнилски и Валери Първанов и колегите им Мария Михайлова, Асен Арсов, Пенка Маринова, Петър Раймундов, Антон Гюров, Велчо Вълев, Ирина Апостолова и Галя Господинова. Те пък ще изберат четирима прокурори за членове на Висшия съдебен съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във