Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДВАМА ОСЪДЕНИ ЗА ТЪРГОВИЯ С ЧОВЕШКИ ОРГАНИ

На по 16 месеца затвор и глоби в размер общо на 14 000 лв. бяха осъдени двама души, които склонявали хора да си продават органите.
В сряда (3 януари) районният съд в Малко Търново одобри споразумение между прокуратурата и подсъдимите Мартин Василев и Христо Якоб. Срещу двамата бе повдигнато обвинение по чл.159а от Наказателния кодекс, който гласи: Който набира, транспортира, укрива или приема отделни лица или групи от хора с цел да бъдат използвани за развратни действия, за принудителен труд, за отнемане на телесни органи или за да бъдат държани в принудително подчинение независимо от съгласието им, се наказва с лишаване от свобода от една до осем години и глоба до осем хиляди лева.
Според обвинителния акт, през декември 2004 г. Василев и Якоб са набирали хора, които са били склонявали да си продават органите. Донорите са пътували с автобус до Турция. В частна клиника в кв. Кадъкьой в Истанбул хирурзи са вадили единия от бъбреците им. Срещу услугата хората са получавали по 3000 долара. Впоследствие органите са били продавани на богати чужденци, които са заплащали 20 пъти повече.
Мрежата за търговия с човешки органи бе разбита през март 2005 г. при съвместна операция на турските и българските спецченгета. Разследването показало, че тя е функционирала поне от началото на 2004 година.
Соченият за тартор на групата - Христо Якоб, бил първият, който продал бъбрека си в Истанбул. Той признал, че е склонил и приятелката си Ралица, от която имал две деца, също да стане донор. Седмица след операцията жената се върнала здрава и права в България.
Според обвинителния акт Мартин Василев пък накарал друг нашенец - Стоян Стоянов, също да се лиши от единия си бъбрек. Стоянов живеел с четирите си деца и съпругата си под наем в Шумен. Човекът искал да спечели малко пари, за да си купи собствено жилище. Мартин Василев го убедил, че операцията няма да застраши по никакъв начин живота му, че много хора се подлагали на манипулацията и после си живеели живота със спечелените пари. Стоянов най-накрая се навил да замине за Турция и да се подложи на хирургическа интервенция.
Мартин се свързал с Христо, който бил също в Шумен, и му казал, че е осигурил още един желаещ. На 24 декември 2004 г. Стоян и Христо заминали за Турция. Пред жена си донорът заявил, че отива във Варна да си търси работа.
На 30 декември 2004 г. Стоян бил опериран в клиниката в Истанбул. Срещу 3000 долара той се лишил от левия си бъбрек. А на 3 януари 2005 г. пациентът се завърнал в България. В Шумен той бил посрещнат от трето лице - Цанко Маджаров, който отвел Стоян в частна квартира в Каспичан, за да се възстанови напълно от операцията. Цанко Маджаров също е задържан. Делото срещу него обаче все още не е почнало по неизяснени причини.
Според решението на районния съд в Малко Търново Христо Якоб и Мартин Василев ще трябва да лежат зад решетките по 16 месеца всеки и ще трябва да платят глоби от по 7000 лева.
Това не е първата присъда срещу Мартин Василев. През септември 2006 г. той бе признат за виновен от Бургаския районен съд за това, че е превел нелегално през граница други девет души, които също са продали органите си. Заради това той бе осъден на две години и пет месеца затвор и глоба в размер на 5000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във