Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДВАМА ОТ НОВИТЕ РУСЕНСКИ ОБЩИНАРИ СА ПОТЕНЦИАЛНИ ЗАТВОРНИЦИ

В навечерието на изборите бившият лидер на областния СДС в Русе (преди голямото разцепление на синята партия), председател на тамошния клон на партия Радикали и съучредител на партия Северна лига - Тодор Бонев, бе осъден на шест години затвор за рекет. А неговият дългогодишен ортак Цветан Стефанов-Цецо Гербера - бивш шеф на общинското звено на бившия единен и неделим СДС и съучредител на Северна лига, ще трябва да прекара зад решетките четири години по същото обвинение.
На 11 октомври състав на Русенския окръжен съд призна двамата за виновни по дело, образувано след историческата русенска акция срещу тамошната структура на СИК през пролетта на 2003 г., покрай която изгоряха не само 13-има от биячите на русенския наместник на Младен Михалев-Маджо - Илиян Пенев-Мацола, ами и трима висши магистрати: бившият върховен касационен прокурор и настоящ софийски апелативен обвинител Николай Ганчев, бившият окръжен прокурор на Русе Люлин Матев и неговият заместник Венелин Тодоров.
По делото срещу Бонев и Гербера има още двама подсъдими, които на 11 октомври бяха ощастливени със солидни присъди. Става дума за шефа на силовата бригада на Мацола - Светлозар Илиев, който ще трябва да прекара в килията 11 години, както и неговия подчинен Петко Петков, който получи осем години лишаване от свобода.
Според обвинителния акт Тодор Бонев, Цецо Гербера, Светлозар Илиев и Петко Петков трябваше да отговарят пред закона по два текста от Наказателния кодекс: чл. 213а, ал. (изнудване, извършено от организирана престъпна група) и чл. 214, гласящ следното: Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага принуди някого чрез сила или заплашване да извърши, да пропусне или да претърпи нещо противно на волята му и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за изнудване с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от хиляда до три хиляди лева.
Досъдебното производство е образувано по сигнал, подаден от Камен Йосифов, управител на Търговска база ЕООД - гр. Русе. Според обвинителния акт Тодор Бонев, Цецо Гербера и бившите сикаджии са рекетирали Камен Йосифов в продължение на два и половина месеца - от началото на февруари до 19 април 2004 година. През това време офисите и складовете на Търговска база най-редовно са били посещавани от биячи на Мацола, а разговорите с Йосифов са били посветени на една и съща тема: или бизнесменът приема за свой съдружник Илиян Пенев, или подписва запис на заповед за.... 100 000 евро.
Накрая нервите на Камен Йосифов не издържали и той драснал заветните подписи върху два записа на заповед. Единият от тях бил на името на Светлозар Илиев, а другият бил адресиран до Тодор Бонев. След това изпратил жалба до тогавашния директор на РДВР-Русе Ваньо Танов и разплитането на сикаджийския чорап започнало...
Обвинителният акт срещу четиримата бе внесен в съда от Русенската окръжна прокуратура в началото на април 2007 година. Този факт обаче по никакъв начин не попречи на Тодор Бонев и Цецо Гербера (между другото срещу него в Русенския окръжен съд върви още едно дело, този път - за контрабанда на горива) през лятото да регистрират партия Северна лига, а през есента да си напазаруват между 4000 и 6000 цигански гласа. С които хем станаха общински съветници на 28 октомври, хем подпечатаха победата на новия-стар русенски градоначалник Божидар Йотов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във