Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Двама шофьори изгоряха с присъди за подкуп

Зле тръгна новата 2009 г. за Яни Попов от Аксаково, който се върна назад със 100 лева, след като беше решил да мине метър пред проверяващи полицаи само с 50. Буквално две седмици след като Яни предложи и даде подкуп от пет десетачки на пътни полицаи, за да не го проверят за шофиране след употреба на алкохол, в понеделник (19 януари) младият мъж бе осъден по бързото производство.
При условията на съкратено съдебно следствие, признаване на вината и фактите, посочени в обвинителния акт, Варненският окръжен съд (ВОС) му наложи наказание пробация за срок от шест месеца и глоба в размер на 100 лева. За решението си съдът се съобрази с чистото съдебно минало на Яни, пълните му самопризнания и с това, че има постоянна работа. През времето на изтърпяване на наказанието младежът ще се регистрира по постоянен адрес и ще посещава пробационен служител.
Срещата му с автопатрула станала в първия ден на новата 2009 година. Яни и компанията му, която изпращала старата и посрещала Новата година, решили да си продължат купона и тръгнали да си купуват още алкохол. В търсене на допълнителни градуси Яни се качил на колата си и дал газ. Но като потеглял, се блъснал в кофите за смет. Бдителни и трезви съседи веднага вдигнали телефона и наковали комшията си пред полицията.
Униформените сякаш това и чакали, и мигом пристигнали на местопроизшествието. Те веднага предприели всички действия, за да установят дали нещастният водач е употребил алкохол. Дрегерът отчел нарушението и полицаите поканили Яни за кръвна проба в МБАЛ Св.Анна. По пътя младежът преценил, че не му се ходи в болница по това време. За да се отърве, той предложил пари, само и само да не се стига до съставяне на акт. Въпреки предупрежденията на полицаите, непосредствено пред входа на болницата, Яни извадил 50 лева и ги хвърлил в скута на един от униформените.
В друго съдебно заседание още един състав на Варненския окръжен съд наложи условна присъда, също за подкуп. Варненецът Илиян Иванов получи една година лишаване от свобода с три години изпитателен срок и 1500 лв. глоба. За да не му съставят акт, той се бръкнал и извадил...30 лв., които предложил на полицаите от автопатрул при Трето РПУ на МВР във Варна. Сакатлъкът станал още на 1 октомври миналата година, когато Илиян навлязъл на червен светофар в кръстовището на бул.Хр.Смирненски във Варна. Полицаите, които се движели непосредствено зад него, видели с очите си нарушението, спрели водача за проверка и започнали да му пишат акт. Младежът се опитал да ги уговори да не си хабят мастилото и подкрепил аргументите си с 30 лева. Парите хвърлил през прозореца върху колената на полицая, който в момента пишел акта за административно нарушение. Дали защото малкият подкуп е еднакво обиден и за двете страни, или от едната чест, но ченгетата отказали парите.
На заседанието в понеделник (19 януари) подсъдимият беше изправен на очни ставки с тримата служители, които го проверили. Това се наложи, защото той през цялото време твърдеше, че един от тях му определил на око 40 лв. глоба, която трябвало да плати на място. След очната ставка съдът категорично отхвърли твърденията на Илиян Иванов и призна вината му в даването на подкуп.
И двете издадени присъди от ВОС могат да бъдат обжалвани в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Варна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във