Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Двама в ареста за бомбите в Чирпан

За двата взрива в пицария Сен Мартин в Чирпан вече са задържани двама души. Според информация от Областната дирекция на МВР - Стара Загора, във вторник (13 ноември) е арестуван 56-годишният Р.Х. от село Горно Белево. Криминално проявен е и е осъждан за кражби и за незаконно притежание на оръжие. Полицаите получили сигнал, че той съхранява взривни вещества. Антимафиотите от Стара Загора претърсили къщата му и открили шест електрически детонатора от парчета огнепроводен шнур с различна дължина, 13 медни, стоманени и алуминиеви детонатора, две военни димки, 14 електрически батерии от различен волтаж, множество електрически компоненти и механични превключватели, голям брой метални, пластмасови и стъклени съдове, пълни с белезникаво на цвят вещество, за което се предполага, че е взрив. Находката се анализира от специалисти от Дирекция Оперативно-технически операции.


Първият взрив в пицарията, която е собственост на ексбанкера Таньо Вълев, акционер в Тракия банк и брат на обвиняемия Георги Вълев по делото Килърите, бе заложен на 7 срещу 8 ноември. За щастие при взрива няма пострадали, въпреки че заведението се намира в градската градина на Чирпан, където винаги е оживено. Пицарията е била затворена за ремонт.


Четири дни по-късно, на 11 ноември, вечерта към 20 ч. в пицарията на Вълев отново избухна бомба самоделка . Любопитен детайл е, че и двата взрива са станали в едно и също време - 19.50 часа.


Невижданите за градче като Чирпан инциденти вдигнаха на крака полицията. Първият заподозрян, който попадна в ареста, бе 52-годишният Слави Иванов, който е бивш полицай. При обиск в гаража му полицаите открили шашка с тротил. В дома му също са намерени взривни вещества и средства за взривяване. Някогашният полицай в квартала се ползва със славата на особняк, който непрекъснато тероризира съседите си с гърмежи на пиратки.


След ареста му директорът на ОДП - Стара Загора, Алекси Алексиев призна, че мотивът за взривовете тъне в мистерия. Първоначално той допусна, че Иванов ще бъде обвинен за двата взрива, които бяха заложени в пицарията. Експертите от дирекцията били на мнение, че взривовете са доста сходни по определени признаци, включително и по начина, по който са задействани, и предположили, че са поставени от един и същ човек.


Няма данни собственикът на пицарията да е бил заплашван, заявиха от полицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във