Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ДВЕ ДЕЛА В СГС ПОД ЗВЕРСКИЯ АКОМПАНИМЕНТ НА АТАКИСТИ

Съдът не би трябвало да насрочва други заседания в сграда, където по същото време тече процес срещу депутата Волен Сидеров. Това е изводът от паралелното протичане на делата срещу лидера на Атака и срещу бившия шеф на Трамкар Христоско Вретенаров в сряда (2 юли) сутринта.
С възрожденски песни, гърмящи от мощни тонколони, въоръжени с тъпани, свирки и сирени, десетки атакисти от цялата страна окупираха пространството между двата лъва на Съдебната палата в София. Този път край фасадата бяха разпънати две шатри, под които се криеха от слънцето по-възрастните фенове.
Невъобразимата дандания вгорчи живота както на охраняващата рота полицаи, така и на заседаващите по делото...Вретенаров. Защото по ирония на съдбата зала №11, където трябваше да стартира делото за далавери срещу бившия директор на трамвайния завод, се оказа точно над главите на мощната агитка на Атака, а зала №2 , в която беше Сидеров и жена му, е по-отдалечена, прозорците й са откъм Алабин и там шумът достигаше доста приглушено.
За щастие на съдебния състав делото срещу трамвайния шеф продължи около 40 минути и бе отложено заради късно получен обвинителен акт. Оказа се, че подсъдимият за източването на 670 242 лв. Вретенаров е получил обвинителния си акт само ден преди първия процес в сряда, а това по закон трябва да стане доста по-рано. Защитата обясни, че към призовката, която дъщерята на екстрамвайния шеф Мария получила преди около седмица, не е бил приложен обвинителния документ. Проверка установила, че вместо на бившия шеф на Трамкар актът погрешка бил изпратен на сегашния ръководител на завода.
Вбесен от безхаберието на служителите в деловодството, а също и от шума на агитката отвън, който заглушаваше думите му, съдията Владимир Астарджиев нареди да бъдат открити адресите и ЕГН-тата на призовкарите и на виновните да бъдат наложени парични глоби. Съдът уважи желанието на адвоката Димитър Вълчев да му бъде дадено достатъчно време за организиране на защитата и насрочи делото за 26 септември.
Надявам се дотогава това безумие да свърши, каза Астарджиев, визирайки шума от агитката под прозорците на сградата. Председателят на съдебния състав посъветва бледия Вретенаров да пази зорко здравето си до следващото заседание. Само травма от рода на счупен крак или таз ще ме накара да отложа делото по здравословни причини, предупреди Астарджиев. Подсъдимият обаче явно не се вслуша в думите му, защото най-лекомислено хукна презглава по стълбите, следван от двама по-бързи оператори, и остави адвоката си да се разправя с репортерите.
Вретенаров е подсъдим за длъжностно присвояване в особено големи размери, за което законът предвижда от 10 до 20 години затвор. Ако се признае за виновен пред съда, което подсъдимият вече направи публично, присъдата ще падне под минимума. Според адвокат Вълчев в обвинителния акт нямало данни къде са отишли присвоените средства. Парите изчезнали яко дим. Вретенаров нееднократно е съобщавал в кого са отивали парите, но аз в момента не мога да съобщя името му, защото тече разследване, каза защитникът. Пред прокурор през декември миналата година Вретенаров заявил, че е давал парите на шефа на Столичен електротранспорт Йордан Василев, за да му осигурява поръчки за ремонт на тролеи. Според прокуратурата обаче Вретенаров е проиграл парите на комар. Адвокат Вълчев не е наясно защо прокуратурата внася обвинителен акт срещу Вретенаров, преди да е приключило разследването потвърдените от него обстоятелства.
Другото важно дело в Съдебната палата, това срещу Волен и Капка Сидерови за инцидента на магистрала Тракия, продължи няколко часа поради обичайната тирада на лидера на Атака и също бе отложено за есента. Причина за отлагането бе неявяването на двама свидетели на прокуратурата. Иначе по делото бяха разпитани евродепутатът Слави Бинев, избран с листата на Атака, шефът на телевизия СКАТ Валери Симеонов и журналистът от в. Атака Венцислав Лаков. За да наблюдава хода на процеса, бе дошъл председателят на групата на националистите в Европарламента Бруно Голниш. Той обясни присъствието си със съмненията си за политически елементи в делото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във